Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Paul Krugman: "Θα εκπλαγώ αν η Ελλάδα μείνει στο ευρώ"

Έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη «το πολύ» σε δύο χρόνια βλέπει ο Paul Krugman, ενώ θεωρεί πως η κρίση στην ευρωζώνη ήταν αναπόφευκτη από τη στιγμή που υπεγράφη η Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992. Παράλληλα, δηλώνει πως οι Βρετανοί θα πρέπει να… στήσουν άγαλμα στον πρώην πρωθυπουργό, Gordon Brown, που κράτησε τη Βρετανία εκτός ευρωζώνης.
Μιλώντας στον Independent, στην ερώτηση εάν η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, ο Ρ. Krugman δήλωσε: "Κάτι πρέπει να γίνει και στο τέλος αυτό το κάτι θα πρέπει να είναι η έξοδος της Ελλάδας. Θα εκπλαγώ αν μπορούν να μείνουν για περισσότερο από δύο χρόνια στην ευρωζώνη. Θα εκπλαγώ αν μπορέσουν να μείνουν για περισσότερο από έναν χρόνο. Το γεγονός που θα αναγκάσει την έξοδο θα είναι όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταματήσει τον έκτακτο δανεισμό προς τις ελληνικές τράπεζες. Κανένας δεν θέλει να το κάνει, όμως κάποια στιγμή τα νούμερα θα το κάνουν αναπόφευκτο. Αν ήμουν Έλληνας καταθέτης, θα προσπαθούσα να βγάλω τα λεφτά μου από τις τράπεζες γιατί υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα μετά από ένα τριήμερο να ανακαλύψεις ότι τα λεφτά σου έχουν γυρίσει στη νέα δραχμή, και αξίζουν 50% ή 30% λιγότερο".

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η Ελλάδα θα είχε καλύτερη τύχη αν έφευγε από το ευρώ, τόνισε πως σίγουρα υπάρχουν πιθανότητες ανάκαμψης εάν η χώρα φύγει από τη νομισματική ένωση. "Ένα από τα μεγαλύτερα εξαγωγικά τους προϊόντα είναι ο τουρισμός. Η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει, δημιουργώντας ένα πολύ άσχημο σκηνικό για έξι μήνες ή έναν χρόνο, όμως μετά από αυτό το διάστημα, θα υπάρχουν… κάρα γεμάτα αλκοολικούς Βρετανούς τουρίστες που θα πηγαίνουν στα ελληνικά νησιά. Ακούγεται πολύ άσχημο, όμως συγκριτικά με την ανεργία των νέων που φτάνει το 50%, μπορεί και να μην είναι τόσο κακό. Τίποτα όμως δεν είναι βέβαιο. Αλλά η Ελλάδα ούτως ή άλλως δεν βαδίζει τώρα σε βιώσιμο μονοπάτι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα