Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

«Παγώνουν» οι νέες συνδέσεις φωτοβολταϊκών ως το τέλος του 2013

Φωτογραφία Αρχείου
Γιώργος Φιντικάκης
«Στον πάγο» μπαίνει η σύνδεση κάθε νέου φωτοβολταικού με το δίκτυο τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του έτους, αφού χρήματα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ δεν υπάρχουν.
Μπροστά στη συνεχώς αυξανόμενη «μαύρη τρύπα» του ΛΑΓΗΕ, και υπό την πίεση της τρόικας για ριζικά μέτρα μείωσής της, το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να αναστείλει μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου τη σύναψη συμβάσεων σύνδεσης νέων έργων με το δίκτυο.
Τα παραπάνω προβλέπει το νομοσχέδιο που έδωσε χθες σε διαβούλευση ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου, με την επισήμανση ότι η αναστολή μπορεί να αίρεται πριν την 31η Δεκεμβρίου μόνο με υπουργική απόφαση, και αναλόγως της πορείας του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ, το έλλειμμα αυτό θα εκτιναχθεί στα 640 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013. Της αναστολής εξαιρούνται τα οικιακά φωτοβολταικά (στέγες).
Το νομοσχέδιο προβλέπει σειρά άλλων δραστικών μέτρων στο χώρο των ΑΠΕ.

Ετσι, η ειδική εισφορά επί του τζίρου των ΑΠΕ που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, καθορίζεται στο 40% για τα φωτοβολταικά που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την έναρξη ισχύος του μεσοπρόθεσμου (Νοέμβριος 2012) με τον οποίο και θεσπίστηκε το συγκεκριμένο μέτρο.
Η εισφορά για όσα έργα συνδέθηκαν στο δίκτυο πριν την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου έχει οριστεί μεταξύ 25%-35%.
Επίσης παρέχει στον υπουργό ΠΕΚΑ το δικαίωμα μέσω αποφάσεων, να τροποποιεί τις τιμές αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ανά τεχνολογία.
Το θετικό για τους παραγωγούς ΑΠΕ που περιέχει το νομοσχέδιο, αφορά στη μείωση κατά 50% του ποσού της εγγυητικής επιστολής που θα πρέπει στο εξής να συνοδεύει υποχρεωτικά κάθε αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης μονάδας ΑΠΕ στο δίκτυο, σε σχέση με αυτό που προέβλεπε προηγούμενο νομοσχέδιο το οποίο είχε προκαλέσει την αντίδραση των επιχειρήσεων, ιδίως στην αιολική ενέργεια.
Η εγγυητική θα ξεκινάει από τα 10.000 ευρώ και θα φτάνει ως και τα 60.000 ευρώ ανά MW. Συγκεκριμένα, καθιερώνεται εγγυητική 60.000 ευρώ / MW για το τμήμα ισχύος έως και 1 MW, 30.000 ευρώ/ ΜW για το τμήμα ισχύος από 1 MW έως και 10 MW, 20.000 ευρώ/ MW για το τμήμα ισχύος από 10 MW ως και 100 MW και 10.000 ευρώ/ MW για το τμήμα ισχύος πάνω από 100 MW.
ΛΑΓΗΕ , φωτοβολταϊκά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα