Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Προωθείται στη Βουλή η δικογραφία Κουσελά

Προωθείται στη Βουλή η δικογραφία Κουσελά
Γράφτηκε από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online
Στη Βουλή διαβιβάζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς δικογραφία σε βάρος του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, που περιλαμβάνει καταγγελίες πως παρενέβη ώστε να «παγώσει» έλεγχος σε βάρος εταιρείας πετρελαιαγωγού για μεταφορά πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια.
Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, η ζημιά του Δημοσίου υπολογίζεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς σε ποσό μεγαλύτερο των 30 εκ. ευρώ. Το θέμα αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία του εφοριακού που πραγματοποιούσε τον έλεγχο.
Για την υπόθεση αυτή στην ιστοσελίδα zougla.gr αναφέρονται τα εξής: «Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στη zougla. gr ότι παρενέβη για να παγώσει ο έλεγχος σε βάρος εταιρείας πετρελαιαγωγού μεταφοράς πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια, σε βάρος της οποίας καταλογίστηκαν οφειλές προς το Δημόσιο (ΦΠΑ) ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ.Οι οικονομικοί εισαγγελείς διαβίβασαν το σχετικό φάκελο της δικογραφίας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποσταλεί στη Βουλή για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κ. Κουσελά για τη σκανδαλώδη αυτή παρέμβασή του, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες η συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία συμμετείχαν και τα ΕΛΠΕ και μετέφερε πετρέλαιο στα Σκόπια υπέβαλε αίτημα να της επιστραφεί ΦΠΑ λόγω του ειδικού καθεστώτος που διέπει τέτοιες επιχειρηματικές ενέργειες. Ο ελεγκτής (και καταγγέλλων) όμως, διαπίστωσε πως όχι μόνον δεν πρέπει η εταιρεία να πάρει επιστροφή ΦΠΑ, αλλά υπάρχει και οφειλή για το έτος 2005, ύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ. Οπως μάλιστα προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα που διατάχθηκε για τα έτη 2006-10, οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονταν στο ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ!
Η εταιρεία έσπευσε αρχικά να καταβάλλει τα 5,7 εκατομμύρια ευρώ αλλά αντέδρασε για την καταβολή των υπολοίπων χρημάτων. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή όμως τη «λύση» επιχείρησε να δώσει ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς ο οποίος παρενέβη για να "παγώσει" ο έλεγχος εν αναμονή της ψήφισης τροπολογίας η οποία ουσιαστικά θα καταργούσε την υποχρέωση της εν λόγω εταιρίας πετρελαιοειδών. Η τροπολογία ψηφίστηκε το 2011 και σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα εφοριακό, η εταιρεία πήρε πίσω τόσο τα 5,7 εκατομμύρια που αρχικά κατέβαλλε, ενώ ανακλήθηκαν και οι καταλογισμοί των υπολοίπων 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ζημία σε βάρος του Δημοσίου υπολογίζεται σε 33,8 εκατομμύρια ευρώ.
Ο λόγος ανήκει πλέον στην Βουλή για να αποφασίσει, ενώ ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα, τους υπευθύνους της εταιρείας κ.λπ.».
Σε ανάλογο δημοσίευμα στο skai.gr αναφέρονται τα εξής: «Στη Βουλή διαβιβάζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς δικογραφία σε βάρος του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, που περιλαμβάνει καταγγελίες πως παρενέβη ώστε να «παγώσει» έλεγχος σε βάρος εταιρείας πετρελαιαγωγού για μεταφορά πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια.
Η εν λόγω εταιρεία, στην οποία μετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, κατέθεσε αίτηση επιστροφής ΦΠΑ, όμως κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο δεν δικαιούταν επιστροφή, αλλά ότι όφειλε να πληρώσει 5,7 εκατομμύρια ευρώ για το 2005, τα οποία και έχει καταβάλει, και ακόμα 25 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2006-2010. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο κ. Κουσελάς φέρεται να αιτήθηκε το «πάγωμα» της επιβολής των προστίμων, ενόψει της ψήφισης σχετικής τροπολογίας, μετά την οποία τελικά επιστράφηκαν τα 5,7 εκατ. στην εταιρεία, και διαγράφηκε η υπόλοιπη οφειλή. Η ζημία του Δημοσίου υπολογίζεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς περίπου στα 30 εκατομμύρια ευρώ».Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/item/25489-kouselas-dikografia-vouli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα