Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Στον εισαγγελέα Καλαμάτας οι 8 κατηγορούμενοι για την προστασία- Η ανακοίνωση της Αστυνομίας (φωτογραφίες και βίντεο)

Στον εισαγγελέα Καλαμάτας αυτή την ώρα οι 8 συλληφθέντες  για την προστασία σε καταστήματα της Καλαμάτας.
Συνολικά η δικογραφία αναφέρει 14 άτομα.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για την ομάδα εκβιαστών στην Καλαμάτα 
Ύστερα από συστηματική και μεθοδική αστυνομική διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, χθες (23.03.2014) πραγματοποιήθηκαν παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Καλαμάτα, Αθήνα, Σαλαμίνα και άλλες περιοχές της Αττικής, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν συνολικά οκτώ (8) μέλη της οργάνωσης, όλοι τους ημεδαποί, ηλικίας από 23 έως 48 ετών.
Ως «αρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης έχει ταυτοποιηθεί ένας ημεδαπός 52 ετών, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης δις ισόβια για ανθρωποκτονία, στο Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας, ενώ κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι επιπλέον έξι (6) άτομα.
Σε βάρος των εμπλεκομένων έχει σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της

εκβίασης, της νομοθεσίας για τα όπλα, τις εκρηκτικές ύλες, τα ναρκωτικά καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας, διακριβώθηκε η ιεραρχική δομή της οργάνωσης, ταυτοποιήθηκε η δράση των μελών της, ενώ διαπιστώθηκαν οι επιμέρους ρόλοι του καθενός και οι μεταξύ τους σχέσεις και διασυνδέσεις.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό υλικό, το αρχηγικό μέλος της ομάδας, ο 52χρονος έγκλειστος των Φυλακών, συγκρότησε και συντόνιζε την οργάνωση, ενώ τα υπόλοιπα μέλη δρούσαν υπό την καθοδήγησή του, διαθέτοντας ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δραστηριότητα και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi).
Σκοπός τους ήταν η αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω εκβιάσεων ιδιοκτητών καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, με τη μέθοδο της παροχής «προστασίας». Για να επιτύχουν τους στόχους τους, δηλαδή να εδραιώσουν και να διατηρήσουν την κυριαρχία και τη φήμη ότι «ελέγχουν» τη συγκεκριμένη περιοχή, προχωρούσαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες, αναζητώντας πληροφορίες και στοιχεία για πρόσωπα και καταστήματα, ενώ προμηθεύονταν διάφορα μέσα (όπλα, πυρομαχικά, ναρκωτικά κ.λπ.) για την υποβοήθηση των εγκληματικών τους πράξεων.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον τρόπο δραστηριοποίησής τους, επέλεγαν αρχικά το κατάστημα ή το πρόσωπο που τους «ενδιέφερε», ενώ στη συνέχεια προχωρούσαν σε επικοινωνία και προειδοποίηση για πληρωμή ή συνέχιση καταβολής χρημάτων. Επιπλέον, μέλη της ομάδας εμφανίζονταν στο κατάστημα που είχαν επιλέξει, ασκώντας παράλληλα ψυχολογική βία και απειλές σωματικής βίας. Επίσης, προέβαιναν σε σχεδιασμό αλλά και προειδοποιήσεις για πρόκληση πυρκαγιών στα καταστήματα ή τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, με στόχο πάντα την εκβιαστική είσπραξη των χρημάτων.
Από τη μέχρι τώρα διερεύνηση της υπόθεσης έχει διαπιστωθεί ότι εισέπρατταν χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 150 έως 250 ευρώ την εβδομάδα, από τουλάχιστον οκτώ (8) καταστήματα, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, χθες (23.03.2014) τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθη ένα από τα μέλη της, 31χρονος ημεδαπός, ο οποίος δρούσε ως βασικός «εισπράκτορας» της οργάνωσης.
Ο συγκεκριμένος συνελήφθη αφού είχε παραλάβει νωρίτερα εκβιαστικά χρηματικό ποσό, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, μετά από σχετική καταγγελία ιδιοκτήτη καταστήματος για «παροχή προστασίας».
Ακολούθησαν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις στην ίδια περιοχή, αλλά και στην Αθήνα, τη Σαλαμίνα και άλλες περιοχές της Αττικής (Καλλιθέα, Νέα Φιλαδέλφεια), στο πλαίσιο των οποίων εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης.
Από τις σωματικές έρευνες στους συλληφθέντες, καθώς και από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
·                                 προσημειωμένο χρηματικό ποσό των (150) ευρώ
·                                 (31) κινητά τηλέφωνα
·                                 (6.130) ευρώ
·                                 (2) περίστροφα, εκ των οποίων το ένα replica
·                                 πιστόλι διαμετρήματος 9mm
·                                 πιστόλι replica και πιστόλι κρότου – λάμψης
·                                 διόπτρα όπλου και (4) γεμιστήρες
·                                 (124) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και (5) κάλυκες των 9mm
·                                 (3) σιδερογροθιές, (2) μεταλλικά γκλοπ, ξύλινο ρόπαλο και στιλέτο
·                                 ζευγάρι χειροπέδες, εκκενωτής ηλεκτρικής ενέργειας (taser) και είκοσι έξι (26) κροτίδες
·                                 φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (laptop), (2) σκληροί δίσκοι
·                                 (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, κλειδί αυτοκινήτου και (16) κάρτες SIM.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να εξεταστεί όλο το εύρος και το πεδίο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.

 
 
Δείτε εδώ τι έχει προηγηθεί στη συγκεκριμένη υπόθεση
Video: tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα