Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Η παραίτηση Χαρακόπουλου ανοίγει τον δρόμο για ανασχηματισμό;

Την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά υπέβαλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος. [paraskhnio]
Ο κ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Από την πρώτη στιγμή που ηγέρθη, το φθινόπωρο του 2012, από το υπουργείο Ανάπτυξης, το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου ζωής του «φρέσκου γάλακτος», διατύπωσα δημοσίως τις σοβαρές αντιρρήσεις μου.
Το αυτό έπραξα και όταν το ίδιο ζήτημα, έπειτα από σιωπή ενός έτους, προέκυψε πλέον ως πρόταση του ΟΟΣΑ, σε έκθεση που συντάχθηκε μετά από παραγγελία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Με στέρεα επιχειρήματα αποδείξαμε ότι η πρόταση θα είναι αρνητική για την ελληνική κτηνοτροφία και με αμφίβολα οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή. Απαντήσεις πειστικές δεν πήραμε.
Αντ' αυτού, η εφαρμογή της έκθεσης του ΟΟΣΑ και ο χρόνος διάρκειας του φρέσκου γάλακτος εμφανίστηκαν ξαφνικά ως προαπαιτούμενο εκ μέρους της Τρόικας για την καταβολή της επόμενης δόσης!
Και στη συνέχεια, σε μια διαδικασία κατά την οποία ουδέποτε ερωτηθήκαμε και ουδέποτε

ενημερωθήκαμε, πληροφορούμασταν από τα ΜΜΕ για εναλλακτικές προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, που όλες, όμως, ως αποτέλεσμα θα είχαν τη διευκόλυνση αθρόων εισαγωγών γάλακτος. Εις βάρος, εννοείται, της εγχώριας παραγωγής. Κι αυτό, δυστυχώς, ισχύει και για την τελική «πρόταση Καχριμάνη» που συμφωνήθηκε με την τρόικα, όπως με πληροφόρησε ο πρωθυπουργός.
Καθώς, λοιπόν, η διαφωνία μου για την προτεινόμενη ρύθμιση στο γάλα συνέχιζε να υφίσταται, θεώρησα ότι δεν ήταν έντιμο εκ μέρους μου να παραμείνω στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

1. Για το λόγο αυτό, ήδη από την Τρίτη 18 Μαρτίου, έθεσα την παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος μου ζήτησε να μην τη δημοσιοποιήσω πριν τη Σύνοδο Κορυφής, κάτι το οποίο και σεβάστηκα.

2. Ενόσω ο πρωθυπουργός βρισκόταν στις Βρυξέλλες, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου με πληροφόρησε ότι η τελική συμφωνία δεν είχε ακόμη καθαρογραφεί και επιδεχόταν αλλαγών. Ταυτόχρονα, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δημοσίως, έκανε λόγο για βελτιώσεις προκειμένου να μην καταστραφεί η κτηνοτροφία. Ενόψει των επικείμενων αλλαγών δήλωσα ότι θα τοποθετηθώ αφού κατατεθεί στη Βουλή ως νομοσχέδιο το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

3. Τη Δευτέρα 24 Μαρτίου, οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων κατέθεσαν συγκεκριμένη συμβιβαστική πρόταση, η οποία θεώρησα ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την άρση του αδιεξόδου. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε.

4. Την Πέμπτη 27 Μαρτίου, στη σύσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης με βουλευτές της ΝΔ ζήτησα τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοι να οριστεί, από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιστημονική Επιτροπή που θα ορίσει τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος. Ανάλογη πρόταση, άλλωστε, είχε προτείνει και ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης. Ο Υπουργός Ανάπτυξης αρνήθηκε την υιοθέτηση της πρότασης επικαλούμενος την Τρόικα και ανακοίνωσε, ενώπιον 30 βουλευτών, ρύθμιση σύμφωνα με την οποία «η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος θα γίνεται με ευθύνη του παρασκευαστή μετά από έγκριση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου». Μετά από αυτή την ουσιαστική διόρθωση, εξερχόμενος της σύσκεψης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικών συντακτών, δήλωσα ότι «απετράπησαν τα χειρότερα».

6. Ωστόσο, στο νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 28 Μαρτίου, η προηγούμενη διατύπωση αντικαταστάθηκε με την άνευ ουσίας φράση «και υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων αρχών».

Μετά την υπαναχώρηση του Υπουργού Ανάπτυξης είμαι αναγκασμένος να εμμείνω στην αρχική μου απόφαση και να δημοσιοποιήσω την παραίτησή μου από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη ζωή μου έχω μάθει να βαδίζω «την οδόν την στενήν». Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, όπως άλλωστε είπα και στον πρωθυπουργό, ότι εφόσον η διάταξη για το γάλα δεν είναι ξεχωριστό άρθρο -που θα ήταν και το ορθό- η πολιτική μου ηθική δεν μου επιτρέπει, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, να θέσω σε δοκιμασία την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας.

Εύχομαι να αποδειχθεί ότι έχω εγώ άδικο στο θέμα του γάλακτος...

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για τη δυνατότητα που μου έδωσε να εργαστώ, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, κάτι που ασφαλώς, θα συνεχίσω να κάνω με όλες μου τις δυνάμεις».

Epikairo: Η παραίτηση Χαρακόπουλου ήρθε να επιβεβαιώσει τα σενάρια που τον έφεραν να διαφωνεί με την διαφαινόμενη νομοθετική ρύθμιση στο θέμα του γάλακτος (την ανάλυση Καρατζά μπορείτε να την διαβάσετε εδώ). Η παραίτηση του αναμφίβολα προκαλεί πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, παραμονή ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, χωρίς εντούτοις να πιστεύουμε ότι το επιτελείο του Μαξίμου δεν ήταν έτοιμο σ' αυτό το ενδεχόμενο. Εντούτοις, σε συνδυασμό των παραιτήσεων άλλων μελών της κυβέρνησης (π.χ. Καλαφάτη) ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, η παραίτηση Χαρακόπουλου ξεκαθαρίζει περισσότερο το τοπίο σχετικά με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που πιθανό σχεδιάζουν Σαμαράς-Βενιζέλος την επομένη ή ακόμα και πριν την διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

Με αφορμή τον ανασχηματισμό, επανέρχεται στην επιφάνεια και το σενάριο βιωσιμότητας της κυβέρνησης, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στους ΑΝΕΛ. Λόγω της "πολιτικής" νηνεμίας που θα επιβληθεί μέχρι τις εκλογές του Μαϊου, η παραίτηση Χαρακόπουλου θα έχει απονευρωμένες παρενέργειες, τουλάχιστον όχι τόσες για να θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα της κυβέρνησης. Λαμβάνοντας υπόψη και την δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την όψιμη δημοσκοπική άνθιση του "Ποταμιού", ίσως και το σενάριο των πρόωρων εκλογών να απομακρύνεται για την ώρα, με εξαίρεση πάντα την επέλευση κάποιου ατυχήματος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Βενιζέλος στον διαφαινόμενο ανασχηματισμό θα επιδιώξει να μοιράσει κυβερνητικά οφίτσια με την χορηγία της "Ελιάς", ώστε να χρυσώσει το χάπι σε ενδεχόμενο στραπάτσο της "Ελιάς" στην κάλπη των ευρωεκλογών και με ορίζοντα την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Με άλλα λόγια Σαμαράς-Βενιζέλος θέλουν να αποτρέψουν δύο έως τώρα βεβαιότητες: α) ότι ο βίος της κυβέρνησης θα σταματήσει στις ευρωεκλογές και β) όπως και να χει θα σταματήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015.

Από την άλλη επειδή ακριβώς τα επιτελεία Σαμαρά-Βενιζέλου βλέπουν χαμηλές πτήσεις ΝΔ-"Ελιάς" στις δημοκοπήσεις, μπορεί πριν τις ευρωεκλογές να πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός, με στόχο να δοθεί μια εικόνα ανανέωσης, με την κυβέρνηση να θέλει να χρησιμοποιήσει όλες τις εφερδρείες και τα όπλα που διαθέτει για να κρατηθεί πάση θυσία στην εξουσία.

epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα