Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Είναι οριστικό. Ποιοι αγρότες απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων


Διαβάστε τι διευκρινίζει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών
Απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, από την 1.1.2014, οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών μέχρι 15.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μέχρι 5.000 ευρώ.
Αυτό διευκρινίζει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα που υποβλήθηκαν από φορολογούμενους σχετικά με την εφαρμογή των νέων διατάξεων για τη φορολογία των αγροτών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:

- Όταν δεν πληρείται ένα από τα κριτήρια αυτά οι αγρότες εντάσσονται, υποχρεωτικά, στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και σε τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων, ανάλογα με το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων τής προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, καθώς και σε έκδοση στοιχείων. Προβλέπεται όμως η δυνατότητα μη τήρησης απλογραφικών βιβλίων (εσόδων- εξόδων), εφόσον οι συγκεκριμένοι αγρότες δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα, για την οποία υποχρεούνται να τηρούν βιβλία. Σημειώνεται ότι, η δυνατότητα αυτή δεν απαλλάσσει τους συγκεκριμένους αγρότες από τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την έκδοση στοιχείων.

- Με την υποβολή της σχετικής δήλωσης στη ΔΟΥ για ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, οι αγρότες αυτοί δηλώνουν και την υποχρεωτική ένταξή τους σε κατηγορία τήρησης βιβλίων (απλογραφικά, διπλογραφικά).

- Η δυνατότητα της μη τήρησης βιβλίων, αφορά και τους αγρότες που πριν την 1/1/2014 είχαν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, εφόσον βέβαια δεν ασκούν κάποια άλλη δραστηριότητα για την οποία τηρούν βιβλία, χωρίς να απαιτείται να προβούν σε καμία ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα