Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος…

Σε θλίψη βύθισε συγγενείς και φίλους η είδηση του θανάτου του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας»…

Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που αποτέλεσε έναν από τους ανθρώπους που ήταν κοντά στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα στις 14.00 σε ηλικία 63 ετών, μετά από επιπλοκή που προκλήθηκε από χρόνιο καρδιακό πρόβλημα.
Ποιός ήταν ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος
Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος εργάστηκε στην Εμπορική Τράπεζα και εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1974 στην ΤΟ Κυψέλης. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΠΑΣΠ Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά (ΑΒΣΠ). Το 1978 ήταν μέλος της Επιτροπής Νεολαίας. Το 1981 Αναπληρωτής Γραμματέας της Επιτροπής Κινητοποιήσεων, ενώ από το 1982 μέχρι το 1996 ήταν γραμματέας της επιτροπής κινητοποιήσεων. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου, ως οργανωτής των συγκεντρώσεων και για αυτό πήρε και το όνομα «συγκεντρωσιάρχης».
Από το 1984 μέχρι 2005 διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, και το 2003 μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου. Το 1999 ήταν Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Οργανωτικού. Στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (3-6 Μάρτη του 2013) εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και στη συνέχεια μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ λίγο αργότερα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ.
Με τη σύζυγό του, καθηγήτρια Σοφία Ζαφειρίου έχουν δύο παιδιά, τον Θανάση και την Αλεξάνδρα.

2 σχόλια:

 1. ΑνώνυμοςΜαΐου 31, 2016

  Καλό σου ταξίδι Γιώργο!
  Άξιος σύντροφος! Αγωνιστής μέχρι το τέλος!
  Απεβίωσε σήμερα το μεσημέρι της Τρίτης, σε νοσοκομείο των Αθηνών, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, πρόσωπο σύμβολο της πρώτης κινηματικής φάσης, αλλά κρίκος για τη σύνδεση του ανδρεοπαπανδρεϊκού κόμματος με την κοινωνία.
  Ξαφνικός και “αθόρυβος” ο θάνατός του, ακριβώς αντίθετος δηλαδή από τη μακρά πολιτική διαδρομή του, που είχε έντονη δράση, διαρκή αγωνιστικότητα, ένθερμη προσήλωση στα πιστεύω του, και αεικίνητη παρουσία στις εξελίξεις. Ήταν για σαράντα χρόνια ολοκληρωτικά αφιερωμένος στο ΠΑΣΟΚ και τις ιδρυτικές του διακηρύξεις, στον Ανδρέα Παπανδρέου και την παρακαταθήκη του. Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1974 και υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΠΑΣΠ ΑΒΣΠ. Ήταν τα χρόνια που γνωρίστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, προς τον οποίο είχε λατρεία. .Διετέλεσε επί σειρά ετών, «δεξί του χέρι» και υπήρξε ο άνθρωπος, που είχε οργανώσει πολλές από τις μεγαλύτερες πολιτικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ που έχει δει ποτέ η Ελλάδα. Από εκεί πήρε και το όνομα «συγκεντρωσιάρχης». Από το 1984 μέχρι 2005 διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, και το 2003 μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου. Το 1999 ήταν Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Οργανωτικού. Στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (3-6 Μάρτη του 2013) εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και στη συνέχεια μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, διαφωνώντας με τις τότε επιλογές της ηγεσίας του κόμματος αποχώρησε από το κόμμα.
  Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος θεωρείτο πάντοτε ως η φωνή της Αριστεράς εντός του ΠΑΣΟΚ, όντας επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας», της τάσης που δεν δίσταζε να ασκήσει δριμεία κριτική στην ηγεσία του Κινήματος, όταν αυτή παρέκκλινε από τους στόχους και το όραμα της δημοκρατικής παράταξης. Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος δε δίστασε αμέσως μετά το θάνατο του Ανδρέα και τη μεταστροφή του ΠΑΣΟΚ προς το κέντρο ή ακόμα και τα κεντροδεξιά να διαφοροποιηθεί ανοιχτά από την πολιτική του Κώστα Σημίτη και των εκσυγχρονιστών, ενώ αργότερα τήρησε σαφείς αποστάσεις και από την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου, συγκρουόμενος μετωπικά με τις πολιτικές του μνημονίου, όταν η χώρα μπήκε στο συγκεκριμένο δρόμο μετά το 2010. Ίδρυσε την Αριστερή Πρωτοβουλία, μία πανελλαδική κίνηση σοσιαλιστικής φυσιογνωμίας και έδινε μέχρι και την τελευταία στιγμή μάχη κατά των μνημονιακών πολιτικών και της νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης και του καθεστώτος απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, που θεωρούσε ότι είχε επιβληθεί στη χώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑνώνυμοςΜαΐου 31, 2016

  Τον συνάντησα τελευταία φορά στην Μαυρομιχάλη.
  Βάδιζε πεζός προς το κέντρο, πεζός μέσα στο κόσμο όπως τον θυμάμαι από τα μαθητικά μου χρόνια σε Αμπελόκηπους, Γκύζη, Πολύγωνο, Εξάρχεια, Κολωνάκι. Σηκώθηκα από το μαγαζί που καθόμουνα να τον χαιρετήσω, μιλήσαμε βιαστικά για τις πολιτικές εξελίξεις. Ήταν απογεητευμένος από τις πολιτικές εξςλίξεις και απαισιόδοξος για ότι έρχεται. Είπαμε να τα πούμε κ από κοντά, όπως και όταν μιλήσαμε τηλεφωνικά για ευχες την ημέρα της γιορτής του. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε.
  Από τον Γιώργο θα κρατήσω πολλές συζητήσεις με καφέ και κρασί για τον σοσιαλισμό, για τους αγώνες του χτες και για τους αγώνες που έρχονται...
  Δεν θα ξεχάσω την έκρηξή του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2013 που ήμασταν συνέδροι όταν επιβεβαιώνόταν η "μετάλλαξη" του χώρου!Δεν τον είχα ξαναδεί ποτέ τόσο φορτισμένο.
  Καλό ταξείδι Γιώργο Παναγιωτακόπουλε και πάντα αγωνιστικά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα