Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Παπακωνσταντίνου: «Η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί»


img_2082.jpg

Όλο και πιο συχνές παρεμβάσεις στα πολιτικά πράγματα έχει το τελευταίο διάστημα ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.
Η μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το νέο του βιβλίο Game Over από το αναγνωστικό κοινό ήταν όπως φαίνεται το ερέθισμα για επάνοδο στην πολιτική.
Με νέο του άρθρο σήμερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την συμφωνία με τους εταίρους.
Δείτε αναλυτικά το απόσπασμα του άρθρου του στην εφημερίδα που έγραψε στο Facebook ο πρώην Υπουργός:
«Η συμφωνία δεν φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην ανάπτυξη και στην έξοδο από την εποχή των μνημονίων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι όταν οριστικοποιηθεί, λύνει το άμεσο ταμειακό πρόβλημα και αγοράζει πολιτικό χρόνο για την κυβέρνηση. Εξηγούμαι: παρόμοιες συμφωνίες πρέπει να κρίνονται τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς τι σηματοδοτούν. Ως προς το περιεχόμενο,
και περιμένοντας να δούμε τις τελικές λεπτομέρειες, κυριαρχεί η διατήρηση του υψηλού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (άρα και περισσότερων μέτρων) όσο και η έλλειψη λεπτομερειών αλλά και θάρρους εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων μας στο θέμα του ελάφρυνσης του χρέους.
Ως προς το τι σηματοδοτεί η συμφωνία προς πολίτες και αγορές, τα μηνύματα επίσης δεν είναι ενθαρρυντικά. Από πλευράς κυβέρνησης: έμφαση στην επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση παρά στην ουσία της διαχείρισης της οικονομίας και του κράτους, επιμονή σε μέτρα κυρίως από την πλευρά των φόρων και κυρίως προφανής απέχθεια σε κάθε διαρθρωτική αλλαγή που δίνει χώρο στην ιδιωτική οικονομία. Από πλευράς εταίρων: σαφής προσπάθεια να κλείσει προσωρινά τουλάχιστον το θέμα «Ελλάδα» σε μία δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη, χωρίς όμως τη διάθεση για ριζικές αποφάσεις που θα έβγαζαν τη χώρα από το τέλμα.
Όλα αυτά δεν δημιουργούν τις συνθήκες εμπιστοσύνης που χρειάζεται σήμερα η οικονομία αλλά και η κοινωνία. Εντέλει, το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό. Η κυβέρνηση αποδεικνύει κάθε μέρα ότι δεν θέλει και δεν μπορεί, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος εξακολουθεί να μην είναι στο ύψος των περιστάσεων. Η ανάκαμψη θα αργήσει ακόμα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα