Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Τράγκας, Γερμανός, Λάτση, Κόκκαλης και λοιποί συγγενείς στην λίστα των Panama PapersΜερικά από τα στελέχη της αφρόκρεμας του τόπου είναι στην λίστα των Panama Papers που είδε το φως της δημοσιότητας. Αν και η ιδιοκτησία offshore εταιρειών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κρύβει κάποια παρανομία, ωστόσο όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει ότι χρησιμοποιούνται συχνότατα για φοροαποφυγή.
Ανάμεσα λοιπόν στα ονόματα που εντοπίστηκαν στην λίστα υπάρχει και εκείνο της Εριέτας Λάτση. Την καταγράφει ως Henriette Latsis
Άλλα επιφανή στελέχη είναι η οικογένεια Κόκκαλη καθώς ενώ μέχρι σήμερα ήταν γνωστή η εμπλοκή του γνωστού επιχειρηματία, Σωκράτη Κόκκαλη, στα Panama Papers, η βάση δεδομένων ωστόσο, αποκαλύπτει ότι μέτοχοι σε εταιρείες offshore είναι και άλλα μέλη της οικογένειας. Οι γιου του, Πέτρος, Σωκράτης και Κωνσταντίνος, αλλά και η γυναίκα του, Ελένη.
Οι offshore στις οποίες είναι μέτοχοι τα μέλη της οικογένειας Κόκκαλη είναι οι εξής: Upton
International S.A, Devaud Consultants, Kerry Resources INC και Jason Enterprises Services, όλες με έδρα τον Παναμά. Όλες οι εταιρείες έχουν ιδρυθεί το 2014 και είναι ακόμα ενεργές.
Το επόμενο όνομα που εμφανίζεται είναι αυτό του Πάνου Γερμανού των γνωστών καταστημάτων τεχνολογίας «Γερμανός».
Σύμφωνα με το The Greek Report η διαδρομή ακολουθεί την εταιρία Ludwig Universal Ltd που ιδρύθηκε από την Mossack Fonseka στις 9 Σεπτεμβρίου του 2005. Οι μετοχές φαίνονται να είναι στα χέρια του Geoffrey Magistrate, ενός υπαλλήλου μιας άλλης εταιρίας δημιουργίας υπεράκτιων εταιριών, της Ergoserve Consultants. Ο Magistrate φέρεται να είναι επίσης ιδιοκτήτης/διαχειριστής άλλων 185 εταιρών.
Το ρεπορτάζ του The Greek Report επικεντρώνεται στην δικαστική διαδικασία για τις μίζες στα υποβρύχια της Ferrostaall που μέσω της EFG Private Bank του Λουξεμβούργου και μιας ιταλικής ενδιαμέσου εταιρίας έφταναν στον Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο. Το πόρισμα του αντιεισαγγελέα ανέφερε την Ludwig ως «συμφερώντων Πάνου Γερμανού» κάτι που δεν φαινόταν στα έγγραφα της Mossack Fonsecka.
Ένα άλλο όνομα είναι εκείνο του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα που εμφανίζεται να είναι μέτοχος της TACANA PORTFOLIO S.A. με έδρα τον Παναμά και μάλιστα κρυφός μέτοχος αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του επιμελητηρίου δεν εμφανίζεται πουθενά. Ο Γιώργος Τράγκας όταν είχε εμφανιστεί το όνομά του στη Λίστα Λαγκάρντ είχε υποστηρίξει ότι βρισκόταν εκεί εξαιτίας μιας συναλλαγής του 2001 και είχε ισχυριστεί ότι το όνομά του βρισκόταν εκεί εξαιτίας σκοπιμοτήτων. Αυτή τη φορά όμως (αν φυσικά δεν πρόκειται για συνωνυμία) η TACANA PORTFOLIO S.A. φαίνεται να είναι ενεργή υπεράκτια εταιρία και μάλιστα να έχει ιδρυθεί στις 28 Νοεμβρίου του 2014...
Τέλος ένα ακόμα όνομα που εμφανίζεται στα Panama Papers είναι εκείνο του προέδρου του ΣΕΒ, Θ.Φέσσα και της γυναίκας του.
O Φέσσας φέρεται να είναι μέτοχος της Gladstone Equities LTD, εταιρείας offshore με έδρα τις Παρθένους Νήσους. Στην ίδια offshore βρίσκουμε και τη γυναίκα και συνέταιρο του Φέσσα, Ευτυχία Κουτσουρέλη.

Η απάντηση Φέσσα και Κουτσουρέλη

Οι Θεόδωρος Φέσσας και Ευτυχία Κουτσουρέλη, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στα Panama Papers, προχώρησαν σε σχετικές διευκρινίσεις
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη, διευκρινίζονται τα εξής: «Τις υπεράκτιες εταιρίες Terminus Development Ltd και Gladstone Equities Ltd απέκτησαν από Κυπρίους διαχειριστές, το 1999 και 2000, αντίστοιχα και επένδυσαν, μέσω αυτών, σε μετοχές και ακίνητα στην Ελλάδα. Το 2004, ρευστοποίησαν τις επενδύσεις τους, καταβάλλοντας όλους τους αναλογούντες φόρους στην Ελλάδα. Έκτοτε, οι ανωτέρω εταιρίες παρέμειναν αδρανείς, μέχρι την τυπική εκκαθάριση και διάλυσή τους, το 2013 και 2015, αντίστοιχα. Οι εν λόγω εταιρίες και οι επενδύσεις τους έχουν δηλωθεί στις αρμόδιες ελληνικές αρχές και έχουν γνωστοποιηθεί, σύμφωνα με το νόμο, σε όλες τις δηλώσεις του "πόθεν έσχες" των κκ Φέσσα και Κουτσουρέλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα