Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Μελέτες δείχνουν ότι όταν ζείτε κοντά στην θάλασσα βελτιώνεται η ψυχική σας υγεία

Υπάρχει ένας πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίο απολαμβάνουμε τις  βόλτες κοντά στην θάλασσα. Δεν είναι απλά μια ρομαντική απόδραση ή ότι περνάμε τον χρόνο μας ευχάριστα.
Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος αυτού του μήνα της Health & Place, πραγματοποίησε μια μελέτη που συνδέει θετικά την θέα της φύσης με την ψυχική υγεία.

Αυτό μπορεί να είναι προφανές σε μερικούς, αλλά υποτίθεται ότι έχουμε γίνει για να ζούμε μέσα στην φύση σε αυτόν τον πλανήτη. Όταν συνυπάρχουμε με τη φύση, και ζούμε σε σπίτια που δεν την διαταράσσουν, τότε πραγματικά είμαστε σε αρμονία με τον πλανήτη, τότε μπορούμε να
nature5-300x225μετατρέψουμε το χάος αυτού του πλανήτη. Δεν έχει νόημα να βάζουμε τσιμέντο σε όλη την πλούσια χλωρίδα της γης.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Canterbury στη Νέα Ζηλανδία και το Michigan State University ερεύνησαν τις διαφορές μεταξύ των μπλε και πράσινων χώρων. Οι μπλε χώροι είναι οι περιοχές που έχουν μεγάλα υδατικά συστήματα, μέρη όπως οι παραλίες. Οι χώροι του πρασίνου είναι περιοχές όπως πάρκα ή δάση.
Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν για να αξιολογηθούν το άγχος και οι διαταραχές της διάθεσης. Έλαβαν υπ’ υπόψιν παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο για να βρεθεί τελικά μια συσχέτιση μεταξύ των ανθρώπων που είχαν θέα της φύσης και της θετικής ψυχικής υγείας. Η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα, καθώς οι μπλε χώροι ήταν πολύ καλύτεροι,ενώ οι πράσινοι όχι, επειδή πολλοί από τους πράσινους χώρους μας είναι στις πόλεις και έχουν ανάμεσά τους τσιμέντο. Οι χώροι πρασίνου δεν έχουν την ίδια επίδραση στον εγκέφαλό σας όταν είναι γεμάτοι από τεχνητές δομές.
Όταν περιβαλλόμαστε πλήρως από ένα δάσος ή είμαστε δίπλα στην θάλασσα χωρίς τεχνητά αντικείμενα, τότε υπάρχει δραστική θετική επίδραση στην ψυχική μας ευεξία. Εμείς δεν έχουμε σχεδιαστεί για να καθόμαστε σε μια καρέκλα υπολογιστή για ώρες μέσα σε κτίρια από μπετόν. Έχουμε κατασκευαστεί για να κυκλοφορούμε και να ζούμε και να έχουμε στενά συνδεδεμένες ανθρώπινες κοινότητες.

woman-at-the-ocean-beach_zyKhskDd-211x300Αυτές οι πληροφορίες από τη μελέτη μπορούν να βοηθήσουν στον καλύτερο σχεδιασμό των πόλεων και την ενσωμάτωση της φύσης στον τεχνητό κόσμο μας. Βασικά, πρέπει να αλλάξουμε το σχεδιασμό της κοινωνίας ως προς το πως αλληλεπιδρούμε ο ένας με τον άλλον.
Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να υπάρχουμε σε αρμονία με τον πλανήτη ώστε να έχουμε δυνατότητα βιωσιμότητας χωρίς να καταστρέφεται η φύση. Φαίνεται αρκετά απλό, αλλά η φύση έχει επίσης πετρέλαιο και φυσικό αέριο που οι  μεγάλες βιομηχανίες  δίνουν προτεραιότητα σε αυτά.
Αν είστε σε θέση, βγείτε έξω και εξερευνήστε τον όμορφο κόσμο της φύσης. Σταματήστε σε ένα πάρκο, αν ζείτε στην πόλη, αγοράστε μερικά φυτά για να βάλετε γύρω από το σπίτι σας και να φέρετε την φύση στη ζωή σας. Θα καθαρίσουν τον αέρα και θα σας κάνουν να αισθάνεστε καλά στο χώρο που βρίσκεστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα