Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο για τη συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του ’21!

Με επετειακές εκδηλώσεις, θεατρικό δρώμενο από ιστορικά γεγονότα και αναβίωση του εθίμου με τις λαμπαδηφορίες, θα τιμηθεί την Κυριακή, ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, η συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του ’21!
Η Τριφυλία, με γενναίους οπλαρχηγούς και πολεμιστές, έλαβε ενεργά μέρος στην προετοιμασία της Επανάστασης, καθώς και σε όλες τις μάχες για την Ελευθερία και στο Σιδηρόκαστρο, τα τελευταία χρόνια, αναβιώνει το έθιμο με τις λαμπαδηφορίες, το οποίο, σύμφωνα με τις ιστορικές έρευνες και πηγές, χρονολογείται προεπαναστατικά, με τη φωτιά να συμβολίζει το πάθος για ελευθερία και την ανάσταση του γένους.
Το απόγευμα της Κυριακής θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στον οποίο φυλάσσεται το ιερό δισκοπότηρο με το οποίο κοινώνησαν οι οπλαρχηγοί πριν δώσουν τις μάχες για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον τούρκικο ζυγό!
Στη συνέχεια, έξω από την εκκλησία, θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο και θα

αναβιώσει το έθιμο με τις λαμπαδηφορίες σε δρόμους του χωριού και συγκέντρωση όλων, με τις δάδες στα χέρια, στην πλατεία, όπου και θ’ ανάψει η φωτιά, γύρω από την οποία θα στηθεί παραδοσιακό γλέντι με τραγούδια και χορούς!
Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ο Δήμος Τριφυλίας, η Τοπική Κοινότητα Σιδηροκάστρου, ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, ο Σύλλογος Γυναικών Σιδηροκάστρου «Η ΕΣΤΙΑ», ο Εξωραϊστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Δημοσθένης Κάκκαβας», με τη συμμετοχή του Συλλόγου «Ελληνομνήμονες», του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, του Συλλόγου Νεδουσαίων Καλαμάτας, της Λαογραφικής Ένωσης Μεσσηνίας και του Συλλόγου Μικρασιατών Μεσσηνίας «Η ΙΩΝΙΑ».
Του Ηλία Γιαννόπουλου tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα