Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Η συγκλονιστική φωτογραφία της 7χρονης που αργοπεθαίνει από την πείνα διαγράφηκε από το Facebook


Tyler Hicks / The New York Times Ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο των New York Times που λογοκρίθηκε Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου από την εφημερίδα «The New York Times» σχετικά με τις πολεμικές συγκρούσεις και την πείνα στην Υεμένη, το Facebook διέγραψε τα ποστ αναγνωστών που είχαν προσπαθήσει να μοιραστούν στα προφίλ τους το άρθρο. Αιτία φαίνεται πως ήταν μια συγκλονιστική φωτογραφία ενός παιδιού που λιμοκτονεί.
Το άρθρο περιελάμβανε αρκετές εικόνες παιδιών, αλλά η φωτογραφία της 7χρονης Αμάλ με σάρκα τόσο λεπτή ώστε να διαγράφονται τα οστά του θώρακά της, ήταν αυτή που προκάλεσε την μεγαλύτερη αίσθηση.
Δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες μοιράστηκαν το άρθρο στο Facebook, όμως λίγες ώρες αργότερα, κάποιοι έλαβαν ένα μήνυμα που τους ενημέρωνε ότι το ποστ δεν ήταν
σύμφωνο με τα πρότυπα της κοινότητας του Facebook. Το Facebook είχε αντιμετωπίσει για ακόμη μια φορά λάθος μια εικόνα. Όταν ο Jarjieh Fang, πτυχιούχος φοιτητής στην Ουάσινγκτον, είδε το άρθρο βρήκε τις φωτογραφίες συγκλονιστικές. Δημοσίευσε ένα σύνδεσμο στο άρθρο στη σελίδα του στο Facebook και λίγες ώρες αργότερα έλαβε μια ειδοποίηση. Το ποστ του διεγράφη και υπήρχε ένα μήνυμα από το Facebook που τον προειδοποιούσε γα το περιεχόμενο. Δεκάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για παρόμοια αντιμετώπιση μέσα από τα social media ή σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους δημοσιογράφους της ιστορίας. Αλλά, δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι επηρεάστηκαν. 
Tyler Hicks /
The New York Times 

Δεκάδες χιλιάδες μοιράστηκαν την ιστορία στο Facebook και πολλοί, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας στο Facebook της εφημερίδας «New York Times», δεν επηρεάστηκαν.
«Όπως εξηγούν οι κανόνες μας, δεν επιτρέπουμε γυμνές εικόνες παιδιών στο Facebook, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια εικόνα παγκόσμιας σημασίας», δήλωσε εκπρόσωπος σε μια ηλεκτρονική δήλωση. «Επαναφέρουμε τις δημοσιεύσεις που καταργήσαμε σε αυτή τη βάση», πρόσθεσε μετά τις αντιδράσεις.
Το άρθρο υπογράμμιζε την ταλαιπωρία των αμάχων της Υεμένης εν μέσω ενός καταστρεπτικού πολέμου καθώς ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και την στήριξη των ΗΠΑ, διεξάγει μια αδυσώπητη εκστρατεία αεροπορικών επιθέσεων με νεκρούς χιλιάδες πολίτες. Ο οικονομικός πόλεμος έχει επιδεινώσει την απελπισία πολλών οικογενειών της Υεμένης και η χώρα κινδυνεύει από θανάσιμο λιμό. Η σύγκρουση ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρία χρόνια και ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι που έστρεψε το ενδιαφέρον στις δραστηριότητες της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή.
Σε άλλο άρθρο, οι συντάκτες των New York Times, εξήγησαν γιατί αποφάσισαν να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες των παιδιών που αργοπεθαίνουν.   «Είναι σκληρές, αλλά είναι επίσης ωμά ειλικρινείς. Αποκαλύπτουν τη φρίκη στην Υεμένη σήμερα. Μπορείτε να επιλέξετε να μην τις δείτε... Αλλά σκεφτήκαμε ότι πρέπει να είστε εσείς που θα πάρετε την απόφαση αυτή».   Το Facebook χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αλγορίθμων, υπαλλήλων και ειδοποιήσεων από χρήστες για την προβολή περιεχομένου που ενδέχεται να χρειαστεί να αφαιρεθεί. Η εταιρεία δεν είχε πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ατόμων τα ποστ με τις φωτογραφίες αφαιρέθηκαν την Παρασκευή.   
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι το Facebook άλλαξε γνώμη», δήλωσε η Eileen Murphy, εκπρόσωπος των New York Times. «Είναι απίστευτα απογοητευτικό να πιστεύουμε ότι αυτή η ιστορία θα αποκλειστεί  ως εικόνα που παραβιάζει τις οδηγίες της κοινότητας. Η δουλειά των δημοσιογράφων είναι να μαρτυρούν και να δίνουν φωνή σε όσους διαφορετικά δεν ακούγονται». 
Πηγή:lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα