Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Αναδρομικά συνταξιούχων: «Βόμβα» από τον Πετρόπουλο για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις στον ΕΦΚΑ

Από μια νέα, μελλοντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα κρίνει αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων, εξαρτά την τύχη των νέων αγωγών για τα αναδρομικά συνταξιούχων ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.
Σε συνέντευξή του στο «Έθνος» ο κ. Πετρόπουλος παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο για το θέμα που απασχολεί 2,5 εκατ. συνταξιούχους και ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη νέα απόφαση του ΣτΕ, όποια κι αν είναι αυτή, για όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή δεν έχουν υποβάλει αίτηση ή αγωγή.
Υπενθυμίζεται πως στο επίκεντρο είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις του 2012 (ν. 4051 και ν. 4093) για «ψαλίδι» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από κοινού µε την ολοκληρωτική κατάργηση των δώρων, οι οποίες κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε τότε για λόγους δημοσίου συμφέροντος πως όσοι δεν είχαν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη δεν μπορούσαν να ζητήσουν αναδρομικά για το χρόνο

πριν από την έκδοση της επίμαχης απόφασης, δηλαδή για τα έτη 2012 - Ιούνιος 2015.
Πάνω στην απόφαση αυτή «χτίστηκε» εν πολλοίς η αρχιτεκτονική του επανυπολογισµού του νόμου 4387/2016 για όλες τις συντάξεις.
«Πρόκειται για μια νέα δίκη. Από την εκ νέου απόφαση του ΣτΕ θα εξαρτηθεί η τύχη νέων αγωγών. Η κατάθεση αίτησης στον ΕΦΚΑ δίνει σε όλους το δικαίωμα να ασκήσουν αργότερα αγωγές. Όταν το ΣτΕ θα έχει κρίνει εκ νέου το θέμα. Αλλά, όπως έχω πει, τότε η κυβέρνησή µας θα εφαρμόσει για όλους τυχόν διαφορετική από την προηγούμενη απόφαση που είχε εκδώσει το ίδιο το ΣτΕ. Ακόμα κι αν δεν έχουν καταθέσει αίτηση ή αγωγή», αναφέρει ο κ. Πετρόπουλος.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο ΕΦΚΑ έθεσε σε λειτουργία ηλεκτρονική αίτηση για τη διακοπή των μειώσεων που κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές. Γιατί άνοιξε, λοιπόν, η ηλεκτρονική αίτηση και τι σκοπούς εξυπηρετεί;
«Για να µην ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι, δαπανούν χρήματα και συνωστίζονται σε ουρές αναμονής για την κατάθεση αιτήσεων, έχουμε θέσει σε εφαρμογή την ηλεκτρονική αίτηση στο www.efka.gov.gr. Δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά. Σεβόμαστε τους πολίτες. Τους διευκολύνουμε να ασκούν δικαιώματα που θεωρούν ότι θα τους αναγνωριστούν. Οι αιτήσεις διακόπτουν την παραγραφή. ∆εν συνιστά µμήνυμα. Το ΣτΕ θα επαναλάβει την απόφασή του ή θα την αλλάξει. Την απόφασή του θα την εφαρμόσουμε», απαντά ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης. dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα