Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Υπόθεση Κασόγκι: «Μετανιώνω που του είπα να παντρευτούμε» λέει η μνηστή του

Υπόθεση Κασόγκι: «Μετανιώνω που του είπα να παντρευτούμε» λέει η μνηστή του
Πηγή: REUTERS/Simon Dawson
Στους ενδοιασμούς που είχε ο Τζαμάλ Κασόγκι 
πριν την επίσκεψή του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε η μνηστή του δημοσιογράφου, στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη από την ημέρα της δολοφονίας του Σαουδάραβα αρθρογράφου της Washington Post. 
Την πρώτη τηλεοπτική της συνέντευξη έδωσε η μνηστή του Τζαμάλ Κασόγκι, Χατισέ Τσενγκίζ στο τουρκικό κανάλι Haber Turk ενώ συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την αποτρόπαια δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου στην Κωνσταντινούπολη. 
Η Τσενγκίζ είπε για τους ενδοιασμούς που είχε ο Κασόγκι πριν την επίσκεψή του στην διπλωματική αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας όπου σκόπευε να εκδώσει την άδεια γάμου τους. Της είχε πει, ότι δεν πίστευε ότι θα τολμούσαν να τον πειράξουν σε μια ξένη χώρα.

«Αν ήξερα πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν θα είχα συμφωνήσει να παντρευτούμε και δεν θα του ζητούσα ποτέ να πάει εκεί μέσα. Έχω τεράστια ευθύνη, συναισθηματικά, έχω συναισθηματικό βάρος στη συνείδησή μου», δήλωσε η Τσενγκίζ.

Ριάντ: Στη Σ. Αραβία η δίκη των υπόπτων για τον Κασόγκι

«Αυτοί που κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι θα διωχθούν στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε σήμερα από την Μανάμα ο υπουργός Εξωτερικών του Ριάντ Άντελ αλ Τζουμπέιρ, σημειώνοντας ότι η έρευνα θα πάρει χρόνο.
Ο Τζουμπέιρ πρόσθεσε μιλώντας στην σύνοδο για την ασφάλεια που διεξάγεται στην Μανάμα του Μπαχρέιν ότι οι σχέσεις του Ριάντ με τις ΗΠΑ είναι «ακλόνητες» εν μέσω της, όπως την περιέγραψε, «υστερίας των μέσων ενημέρωσης» για τη δολοφονία του δημοσιογράφου μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και ένταση στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με τη Δύση.
Ο Τζουμπέιρ σημείωσε εξάλλου κατά την ομιλία του ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει μια «λογική, ρεαλιστική» εξωτερική πολιτική, την οποία μπορούν να υποστηρίξουν όλες οι αραβικές χώρες του Κόλπου και υπογράμμισε ότι η Σαουδική Αραβία πολεμάει το όραμα «του σκότους» που έχει το Ιράν για τη Μέση Ανατολή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΗΠΑ: Η δολοφονία υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα

Γεγονότα όπως η δολοφονία του Κασόγκι υπονομεύουν την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις από το Μπαχρέιν, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν επιπρόσθετα μέτρα κατά των υπευθύνων.
«Αν αναλογιστούμε το συλλογικό μας συμφέρον στην ειρήνη και τον ακλόνητο σεβασμό μας στα ανθρώπινα δικαιώματα, η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι σε μια διπλωματική εγκατάσταση θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους», δήλωσε ο Μάτις στην ετήσια σύνοδο για την ασφάλεια «Διάλογος της Μανάμα» που γίνεται στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν.
«Αν αποτύχει οποιοδήποτε έθνος να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες και την κυριαρχία του νόμου υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια σε μια εποχή που αυτή είναι αναγκαία στον υπέρτατο βαθμό», πρόσθεσε ο Μάτις.
Επιμένοντας στη «σοβαρότητα της κατάστασης», ο επικεφαλής του Πενταγώνουφάνηκε ωστόσο επιφυλακτικός όσον αφορά τον πολιτικό αντίκτυπο αυτής της δολοφονίας. «Θα συνεχίσω τις διαβουλεύσεις μου με τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι αξιολογούν τον αντίκτυπο αυτού του περιστατικού στη στρατηγική μας», σημείωσε.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο της ομιλίας του στον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν.
Μολονότι αυτά ήταν από τα πιο έντονα σχόλια που έχει κάνει για την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, ο Μάτις πρόσθεσε ότι το περιστατικό αυτό δεν θα υποβαθμίσει τις σχέσεις με την Σαουδική Αραβία.
«Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι αυτή η κυβέρνηση ειδικότερα θα αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον ρόλο των Σαουδαράβων όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, όσον αφορά την αντιμετώπιση του Ιράν», δήλωσε παράλληλα όσον αφορά το θέμα αυτό ο Ντένις Ρος, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος για θέματα Μέσης Ανατολής του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη του θητεία.
Στην ομιλία του στο Μπαχρέιν, ο Μάτις ανέφερε την ίδια ώρα μια μακρά λίστα για αυτά που συνιστούν την, όπως την χαρακτήρισε, ανατρεπτική συμπεριφορά του Ιράν, στέλνοντας ένα μήνυμα το οποίο θα δουν θετικά οι περισσότεροι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στον Κόλπο από τη στιγμή που έχουν τις ίδιες ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στη Συρία και το Ιράκ.
Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι είναι σημαντικό να τερματιστεί η διένεξη ανάμεσα στο Κατάρ και τέσσερα αραβικά κράτη, η οποία έχει αποδυναμώσει, σύμφωνα με αναλυτές, την περιφερειακή συνεργασία κατά του Ιράν.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τους ταξιδιωτικούς και εμπορικούς τους δεσμούς με το Κατάρ τον Ιούνιο του 2017, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει τον αντίπαλό τους, το Ιράν, και την τρομοκρατία. Το Κατάρ αρνείται τις κατηγορίες αυτές.
«Η επίλυση εσωτερικών διαφορών μεταξύ των εταίρων μας στο GCC είναι ζωτικής σημασίας για να υλοποιηθεί το όραμα αυτό. Χωρίς αυτήν, αποδυναμώνουμε την ασφάλειά μας», σημείωσε ο Μάτις, αναφερόμενος στα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Ο Μάτις απάντησε επίσης σε ερώτηση που του έγινε στην Μανάμα για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο. Η μεταφορά της πρεσβείας δεν αποσκοπούσε στο να επιβραδύνει την ειρηνευτική διαδικασία και δεν είχε αντίκτυπο στην δέσμευση των ΗΠΑ να «φέρουν τον παλαιστινιακό λαό στην πατρίδα του σε ένα καλύτερο μέλλον», απάντησε.
Προηγουμένως εξάλλου αναφερόμενος και πάλι στη Μέση Ανατολή ο επικεφαλής του Πενταγώνου είχε δηλώσει κατά την ομιλία του στη Μανάμα ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στην περιοχή αυτή.
«Σήμερα θέλω να καταστεί σαφές: η παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παλαιά, μόνιμη και διαφανή δέσμευση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή --μια δέσμευση που επαναλαμβάνω ανεπιφύλακτα», είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή:cnn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα