Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Αναδρομικά συνταξιούχων: Έρχεται η πρώτη δόση - Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα κατατεθεί στην Βουλή το σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό τοπίο της χώρας το οποίο θα περιλαμβάνει και την επιστροφή των αναδρομικών τα οποία θα δοθούν σε δόσεις με την πρώτη δόση να δίνεται μέχρι το τέλος του έτους.
Μετά την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου το διάστημα που φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να αποπληρωθεί για το σύνολο των συνταξιούχων, ανεξάρτητα εάν έχουν ή όχι υποβάλει αγωγή, είναι οι δέκα μήνες που υπήρξαν πριν την εφαρμογή του Ν.4387/16 για το σύνολο των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσά που θα θα δοθούν αναδρομικά κυμαίνονται από 800 ευρώ έως και άνω των 5.000 ευρώ από τον Ιούνιο του 2015 που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 και την έναρξη της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.
Στα σενάρια που εξετάζονται για την αποπληρωμή των αναδρομικών είναι να δοθούν από

60 ως 72 δόσεις σταδιακά ανάλογα με την πορεία του προϋπολογισμού.
Για να υπολογίσει κανείς το συνολικό ποσό που διεκδικεί για το επίμαχο 10μηνο πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά πληρωμών των κύριων και επικουρικών συντάξεών του, όπου αναγράφονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012.
Οι περικοπές του 2012 που τέθηκαν σε εφαρμογή και συγκεντρώνουν αυξημένες πιθανότητες να επιστραφούν στους συνταξιούχους για το διάστημα των 10 μηνών πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου αφορούν:
-συνταξιούχους με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μικτά, οι οποίοι έχασαν τελείως τα «ψαλιδισμένα» δώρα και μέτρησαν απώλειες και στην επικουρική τους σύνταξη.
-συνταξιούχους με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μικτά, οι οποίοι έχασαν τελείως τα «ψαλιδισμένα» δώρα και μέτρησαν απώλειες 5%-20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, ενώ είχαν και επιπλέον μειώσεις στην επικουρική 12% για όσους λάμβαναν μηνιαία σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ κάτι που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ.   dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα