Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Σαν σήμερα 28/5, όταν έσβησε ο ήλιος δυο στρατεύματα έπεσαν στα γόνατα και πέταξαν τα όπλα - Η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη έκλειψη της Ιστορίας

Υπολογίζεται ότι ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 28 Μαΐου του 585 π.Χ.: Οι Μήδοι και οι Λυδοί αφανίζονται στο πεδίο της μάχης, όταν ο ουρανός ξαφνικά, κι ενώ είναι μέρα, αρχίζει να σκοτεινιάζει. Γίνεται έκλειψη ηλίου· εκείνη που είχε προβλέψει ο Θαλής ο Μιλήσιος!
Ο Πατέρας της Ιστορίας Ηρόδοτος γράφει ότι, «η σκιά της έκλειψης πρέπει να πέρασε πάνω από το πεδίο της μάχης, παρά τον ποταμό Άλυ, μεταξύ των Μήδων και των Λυδών, οι οποίοι βρίσκονταν σε μακροχρόνια πόλεμο, και ερμήνευσαν την έκλειψη ως οιωνό και διέκοψαν τη μάχη. Αυτό από το φως της ημέρας στο σκοτάδι είχε προείπει στους Ίωνες ο Θαλής ο Μιλήσιος, ο οποίος όρισε την ημερομηνία εντός των ορίων του έτους κατά το οποίο έγινε, πραγματικότητα». Ο Θαλής ο Μιλήσιος, πράγματι, είχε προβλέψει την έκλειψη ηλίου του 585 π.Χ. χρόνια πριν!
Οι στρατηγοί των Λυδών γνώριζαν την πρόβλεψη της έκλειψης, ενώ οι Μήδοι ερμήνευσαν το αναπάντεχο γεγονός ως θεϊκό σημάδι. Έτσι, ενώ είχαν την στρατιωτική υπεροχή, σταμάτησαν να πολεμούν και έκλεισαν συμφωνία ειρήνης χωρίς να γίνει μάχη. Οι πολεμιστές σταμάτησαν την αιματοχυσία, τρομαγμένοι κοίταξαν τον ουρανό και με σκυμμένα κεφάλια επέστρεψαν στα μέρη τους. Οι αστρονόμοι υπολογίζουν σήμερα, ότι η στιγμή της ολικής έκλειψης έγινε αργά το απόγευμα.

Ο ήλιος νίκησε στη μάχη...

Δεν είναι γνωστό πώς ο Θαλής ήταν σε θέση να προβλέψει την έκλειψη, αλλά είναι γνωστό ότι ο Θαλής ο Μιλήσιος ήταν ένα από τους επιφανέστερους των «Επτά Σοφών» της Αρχαίας Ελλάδας. Η έκλειψη ηλίου της 28ης Μαΐου 585 π.Χ. είναι φημισμένο αστρονομικό γεγονός που επηρέασε την Ιστορία. Είναι επίσης η πρώτη έκλειψη Ηλίου, που γνωρίζουμε ότι προβλέφθηκε με ακρίβεια ως προς το χρόνο και τον τόπο που θα γινόταν. Να πούμε ότι η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για ηλιακή έκλειψη, έρχεται από την Κίνα το 2136 ή 2159 π.Χ. Οι υπηρέτες Χο και Χι θανατώθηκαν από τον αυτοκράτορα γιατί δεν κατάφεραν να προβλέψουν την έκλειψη. Στην Κίνα πίστευαν ότι ένας δράκος καταπίνει τον ήλιο.
Επίσης, το 1178 π.Χ. και συγκεκριμένα η 16η Απριλίου αναφέρεται στην Οδύσσεια του Ομήρου: «...και ο ήλιος χάθηκε μέσα στον ουρανό και μία ανίερη ομίχλη κάλυψε τα πάντα».
Να σημειώσουμε ότι Έκλειψη Ηλίου ονομάζεται το φαινόμενο όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, με αποτέλεσμα κάποιες περιοχές να δέχονται λιγότερο φως από ότι συνήθως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα