Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων VS χαμηλών λιπαρών - Ποιες είναι καλύτερες για όσους βρίσκονται στη μέση ηλικία


Οι δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά και σε υδατάνθρακες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία όσων διανύουν τη μέση ηλικία, αναφέρει μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο 
Journal of Internal Medicine.
Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει τα οφέλη που έχουν όσοι ακολουθούν δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες και δίαιτες με λίγα λιπαρά όσον αφορά την απώλεια βάρους και την υγεία της καρδιάς. Η νέα μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις που έχουν αυτές οι δίαιτες σε ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.
Η μελέτη εξέτασε 371.159 άτομα, ηλικίας 50 έως 71 ετών και διήρκησε περισσότερα από
είκοσι χρόνια (κατά τη διάρκεια των οποίων 165.698 συμμετέχοντες πέθαναν).
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι υγιεινές δίαιτες χαμηλών λιπαρών - που χαρακτηρίζονται από
χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και υψηλή πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών και
καλής ποιότητας υδατανθράκων- συνδέθηκαν με λιγότερους θανάτους από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου.
Αντίθετα, μια γενική δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και μια ανθυγιεινή δίαιτα χαμηλή σευδατάνθρακες συσχετίστηκαν με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά συνολικής και
καρδιαγγειακής θνησιμότητας, όπως επίσης και θνησιμότητας από καρκίνο. Ωστόσο, μια
υγιεινή διατροφή, χαμηλή σε υδατάνθρακες, συνδέθηκε με ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά
θνησιμότητας.
"Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τη σημασία της διατήρησης μιας υγιεινής διατροφής
με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά για την πρόληψη της θνησιμότητας", έγραψαν οι
συγγραφείς της μελέτης.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να μην αποκλείονται όλα τα λίπη και οι
υδατάνθρακες από τη διατροφή μας, αλλά μόνο το λίπος και οι υδατάνθρακες που είναι
ανθυγιεινά.
Για παράδειγμα, η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, όπως ψωμί ολικής
αλέσεως, η κινόα, το καστανό ρύζι ή οι γλυκοπατάτες, μπορεί να είναι ευεργετική για την
υγεία μας και βελτιώνουν το προσδόκιμο ζωής.
Ποια λιπαρά να προτιμάμε;
Τα καλά λιπαρά είναι τα ακόρεστα και τα πολυακόρεστα, τα οποία περιέχουν τα πολύτιμα
λιπαρά οξέα (ω3, πινολενικό οξύ, συζευγμένο λινολεϊκό οξύ) που συμβάλλουν στην
προστασία του οργανισμού από την οξείδωση και από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επιπλέον, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους ενώ συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των
ματιών και του εγκεφάλου.
Αντίθετα θα πρέπει να αποφεύγουμε τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά, που συνήθως
περιέχουν οι επεξεργασμένες τροφές (συσκευασμένα αρτοπαρασκευάσματα και
γλυκίσματα, ή υλικά για την παρασκευή τους, κατεψυγμένα ή προτηγανισμένα τρόφιμα και
γεύματα ή παναρισμένα κρεατικά, τετηγμένα τυριά σε φέτες ή κρέμα, πατατάκια,
γαριδάκια και παρόμοια σνακ). Η κατανάλωση και των δύο αυτών κατηγοριών λιπαρών
σχετίζονται με καρδιοπάθεια, αυξημένα επίπεδα κακής χοληστερόλης και μειωμένα
επίπεδα της καλής, ενώ συμβάλουν σε φλεγμονές, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα