Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Κόντρα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τη φορολόγηση επιχειρήσεων, ο Μάντζος «απαντά» στον Σκέρτσο


Νέα «κόντρα» άνοιξε ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ με αφορμή τοποθετήσεις στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη περί των προεκλογικών προγραμμάτων του κινήματος σχετικά με τη φορολογία.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άκης Σκέρτσος εξαπέλυσε «βέλη» κατά του ΠΑΣΟΚ «πατώντας» επάνω στις δηλώσεις που έκαναν οι υποψήφιοι στο Επικρατείας Ελένη Χρονοπούλου (περί φόρων στη μεσαία τάξη) και Παναγιώτης Δουδωνής (περί φορολόγηση των μερισμάτων), και έκανε λόγο για... μαρτυριάρηδες Νο 2!
«Στις 21 Μαΐου οι πολίτες ψήφισαν υπέρ του οικονομικού ρεαλισμού και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, υπέρ της σαφήνειας στις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων και της συνέπειας λόγων και έργων. Υπέρ, δηλαδή, όσων εκφράζουν το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία αλλά και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προηγούμενη τετραετία. Ταυτόχρονα, οι πολίτες καταψήφισαν τη δημιουργική ασάφεια που προκαλεί τελικά ανασφάλεια σε πολίτες και επιχειρήσεις, καταψήφισαν τα ακοστολόγητα προγράμματα αλλά και τα επικίνδυνα πειράματα με τους φόρους, τις εισφορές και τα εισοδήματα εργαζομένων και επιχειρήσεων», ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος.
Συνεχίζοντας τη δήλωσή του υποστήριξε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, «δεν φαίνεται να πήραν αυτό το μήνυμα της κάλπης και συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων των στελεχών τους». «Σειρά είχε χθες και σήμερα το ΠΑΣΟΚ που με διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις δυο κορυφαίων στελεχών του και υποψηφίων του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του κ. Δουδωνή και της κας Χρονοπούλου, αποκάλυψε χωρίς να εξειδικεύσει τα νεφελώδη και επικίνδυνα φορολογικά του σχέδια. Οι δυο νέοι "μαρτυριάρηδες" -του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά- μας αποκάλυψαν τρία μέτρα: 1) την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων, 2) την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και 3) την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές», πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος.
Υπογράμμισε ακόμη ότι τα δυο πρώτα είναι «εξόχως προβληματικά» διότι -όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ «πατούν φρένο στην αύξηση ρεκόρ των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια». «Πέρα όμως από την ανασφάλεια δικαίου και την αποθάρρυνση των επενδύσεων που προκαλούν οι αιφνίδιες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, ειδικά η αύξηση της φορολογίας μερισμάτων είναι και μια άδικη πολιτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι οι ξένες επενδύσεις διέπονται ως προς τη φορολογία από τα προβλεπόμενα στις διμερείς συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που συνάπτονται και οι οποίες με τη σειρά τους βασίζονται στο μοντέλο του ΟΟΣΑ όπου προβλέπεται φορολόγηση μερισμάτων με 5%. Άρα θα φορολογούνται περισσότερο τα μερίσματα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά όχι των ξένων που θα εξακολουθούν να φορολογούνται υποχρεωτικά με 5%. Πρόκειται για πρόταση που ενισχύει τελικά τον ξένο ανταγωνισμό και υπηρετεί τον "αφελληνισμό" της ελληνικής οικονομίας», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε: «Η δε πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων είναι εντελώς αόριστη ως προς την περίμετρό της και το ύψος των συντελεστών και γι’ αυτό προκαλεί ανασφάλεια και τελικά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Σε ό,τι δε αφορά τις γονικές παροχές, ειναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο γιατί ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τους νέους, επιλέγει να βάζει εμπόδιο στο να ξεκινήσουν τη ζωή τους με περισσότερα οικονομικά εφόδια υποχρεώνοντας τους να πληρώνουν φόρους για τη μεταβίβαση της ακίνητης οικογενειακής τους περιουσίας. Η αναδιανομή περισσότερων ευκαιριών προς τους νέους για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από τις προηγούμενες γενιές αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και υπηρετείται από πολλές πολιτικές μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της φορολόγησης στις γονικές παροχές. Σε κάθε περίπτωση, για το ακοστολόγητο και επικίνδυνο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα επανέλθουμε αύριο με ειδικότερη ανακοίνωση ώστε να μην λέγονται αερολογίες».
«Απάντηση» Μάντζου
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος έδωσε «απάντηση» στη ΝΔ, τονίζοντας σήμερα ότι η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει μία ξεκάθαρη στόχευση: Τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που θα χρηματοδοτεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. «Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τη μείωση των φορολογικών βαρών στη μισθωτή εργασία, την αύξηση των φοροαπαλλαγών για τις οικογένειες με παιδιά και τη μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, όσο διαρκεί η ακρίβεια», είπε.
Επίσης, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη μείωση του «απαράδεκτα υψηλού» αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ, που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή, σε 400.000 για κάθε γονέα. Ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, το ΠΑΣΟΚ προτείνει μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση ως εξής:
- Για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5%,
- το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 φορολογείται – ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ- με συντελεστή 10%,
- και αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ το επιπλέον και πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%.
«Γιατί είναι παντελώς άδικο να φορολογούνται το ίδιο μερίσματα των 30.000, 40.000 και 50.000 ευρώ με τα μερίσματα - μαμούθ των εκατομμυρίων. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ζητούν επίμονα τη λίστα των εταιρειών, που μοιράζουν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα και ενίσχυσαν τα κέρδη τους μέχρι 303,6% το 2022». συμπλήρωσε. Σε ερωτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βγαίνουν στα τηλεοπτικά πάνελ χωρίς να γνωρίζουν το πρόγραμμα του Κινήματος, ο κ. Μάντζος απάντησε: «Το μέρισμα που υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, είναι ένα μέρισμα το οποίο κατά τη γνώμη μας – το υπερβάλλον, όσο είναι πάνω από 100.000 ευρώ – μπορεί και οφείλει να φορολογείται με έναν συντελεστή μεγαλύτερο του 5% που είναι ο χαμηλότερος συντελεστής της Ευρώπης. Θέλω να πω στο σημείο αυτό, ότι συντελεστές αντίστοιχοι ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και, μάλιστα, και ο ΟΟΣΑ έχει κάνει σχετικές προτάσεις για την διόρθωση αυτής της στρεβλής πολιτικής επιλογής του οριζόντιου συντελεστή 5% σε όλα τα διανεμόμενα μερίσματα. Άρα, αυτή είναι η απάντηση σε σχέση με το ύψος του μερίσματος».
«Σαρδάμ»
Η Ελένη Χρονοπούλου, που προκάλεσε θύελλα συζητήσεων με αφορμή τα όσα είπε σε τηλεοπτική της συνέντευξη περί αύξησης φόρων στη μεσαία τάξη, υποστήριξε (με δόση χιούμορ) ότι ήταν απλά ένα σαρδάμ. «Να μειώσουμε ήθελα να πω προφανώς, όχι να αυξήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα