Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Τη Δευτέρα η απόφαση για τη συνέχιση λειτουργίας της μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων στην Καλλιρρόη


ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΤΑΓΗΣ
Το αίτημα κατοίκων της Καλλιρρόης, το οποίο μάλιστα υποστηρίζεται από το Δήμο Οιχαλίας, για τη διακοπή λειτουργίας της εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, με προσωρινή διαταγή, συζητήθηκε το μεσημέρι στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Το δικαστήριο αναμένεται ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του τη Δευτέρα. Στο δικαστήριο συγκεντρώθηκαν κάτοικοι από την Καλλιρρόη και τις γύρω κοινότητες, η δήμαρχος Οιχαλίας, Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Κουτουμάνος, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης του Δήμου Οιχαλίας, Ηλίας Σταυρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, Κώστας Ρεϊτζόπουλος, ο πρόεδρος της Καλλιρρόης Χρήστος Κυριακόπουλος. Από την απέναντι πλευρά παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ανδρέας Τσουκαλάς. Παρέμβαση υπέρ της αίτησης χορήγησης προσωρινής διαταγής έκανε ο Δήμος Οιχαλίας. Η αίτηση στρέφεται ενάντια της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της αναδόχου εταιρίας, ενώ παρέμβαση υπέρ τους έκανε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Τους κατοίκους εκπροσώπησε νομικά ο δικηγόρος Αναστάσιος Κοσμάς. Την παρέμβαση εκ μέρους του Δήμου Οιχαλίας έκανε ο δικηγόρος Ευστάθιος Χριστοδουλόπουλος. Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε νομικά ο δικηγόρος Αθανάσιος Ηλιόπουλος, τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων η δικηγόρος Αλεξάνδρα Μουζακίτη και την ανάδοχο εταιρία οι δικηγόροι Λάμπρος Κιτσαράς (πανεπιστημιακός καθηγητής) και Δήμητρα Στρατηγοπούλου.
Σημειώνεται ότι η παρέμβαση του Δήμου Οιχαλίας υπέρ της αίτησης χορήγησης προσωρινής διαταγής προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. “Δεν θεωρώ σωστό ότι προσέφυγε” δήλωσε σχετικά στην Kalamata Journal ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ανδρέας Τσουκαλάς.
Ο δικηγόρος των αιτούντων την προσωρινή διαταγή, Αναστάσιος Κοσμάς, δήλωσε στην Kalamata Journal ότι η λειτουργία της εγκατάστασης πρέπει να διακοπεί επειδή παραβιάζεται η νομοθεσία σε ό,τι αφορά τη μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων και τη λειτουργία του κόμβου επί της Εθνικής Οδού Τσακώνας-Καλού Νερού για την πρόσβαση στην εγκατάσταση.
“Ζητήσαμε επίμονα να μας δώσουν τη βεβαίωση που έχει κάνει ανεξάρτητος ελεγκτής, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση, για τη λειτουργία της μεταβατικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν έχουν δώσει καμία, δεν υπάρχει τέτοια άδεια” μας είπε ο κ. Κοσμάς, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τη χορήγηση της προσωρινής διαταγής. Πρόσθεσε ότι η βεβαίωση αυτή είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων, ωστόσο η πλευρά της Περιφέρειας και της αναδόχου εταιρείας, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κοσμά, είπε ότι η βεβαίωση θα χορηγηθεί μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Ακόμη ο δικηγόρος των αιτούντων σημείωσε ότι “υπάρχει κίνδυνος αυτή τη στιγμή” στον ισόπεδο κόμβο της Εθνικής Οδού και ότι έπρεπε να έχει γίνει ανισόπεδος, για να μην διασχίζουν τα απορριμματοφόρα κάθετα τον οδικό άξονα. Επίσης ο κ. Κοσμάς ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχουν μπάζα που θα έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί εδώ και έξι μήνες, καθώς και ότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) έχει μετατραπεί σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ).
Τέλος ο δικηγόρος των αιτούντων εξέφρασε τη λύπη του, σημειώνοντας ότι οι δικηγόροι της αντίθετης πλευράς υποστήριξαν ότι οι κάτοικοι δεν έχουν έννομο συμφέρον για την αίτηση που κατέθεσαν. Είπε επίσης ότι “ενώ το έργο έχει ξεκινήσει από το 2013, μέχρι το 2023 δεν λειτούργησε. Ειπώθηκε ότι ευθύνονται οι κάτοικοι ενώ ποτέ δεν έχει σταματήσει το έργο από διαδικασία των κατοίκων. Είναι η ανικανότητα που το έχει φέρει το έργο εδώ πέρα και επειδή υπάρχει ανικανότητα υπάρχει και ο φόβος ο δικός μας”.
Ο δικηγόρος του Δήμου Οιχαλίας, Ευστάθιος Χριστοδουλόπουλος από την πλευρά του σημείωσε: “Ο Δήμος Οιχαλίας παρενέβη με αυτοτελές δικόγραφο υπέρ των αιτούντων, των κατοίκων Καλλιρρόης, ασκώντας πρόσθετη παρέμβαση και στα ασφαλιστικά μέτρα και στη διαδικασία της προσωρινής διαταγής, για να προφυλαχτεί η υγεία, η περιουσία και η αρχή της ισότητας, να μην προσβάλλεται των κατοίκων της Καλλιρρόης, γιατί στα ασφαλιστικά μέτρα αρκεί ακόμα και η πιθανολόγηση ότι βλάπτεται η δημόσια υγεία για να ευσταθήσουν και να δοθεί προσωρινή διαταγή”.
Ο δικηγόρος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Αθανάσιος Ηλιόπουλος, δήλωσε στην Kalamata Journal: “Συζητήθηκε η αίτηση χορήγησης προσωρινής διαταγής σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας στην Καλλιρρόη, τη οποία έχουν υποβάλει κάτοικοι και για την οποία έχει ασκήσει παρέμβαση ο Δήμος Οιχαλίας και η οποία στρέφεται εναντίον της Περιφέρειας και της εταιρίας που έχει αναλάβει τη λειτουργία της μονάδας. Παρενέβη επίσης στη δίκη αυτή και ο ΦΟΔΣΑ. Καταθέσαμε σημειώματα και αναπτύξαμε τους ισχυρισμούς μας προφορικά. Εμείς θεωρούμε ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής από αυτούς που αναφέρονται στην αίτηση, κυρίως ότι έχει χρησιμοποιηθεί δασική έκταση, όπως ισχυρίζεται η άλλη πλευρά και ότι υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά την κυκλοφορία των οχημάτων που εξέρχονται από τη μονάδα στην Εθνική Οδό με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. Αυτά είναι που ισχυρίζεται η άλλη πλευρά κυρίως. Εμείς θεωρούμε ότι δεν συντρέχουν οι συγκεκριμένοι λόγοι διότι υπάρχουν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις. Το θέμα έχει απασχολήσει πολλάκις την ελληνική δικαιοσύνη όσον αφορά τις άδειες, τις μελέτες, και όλα αυτά και όλα τα δικαστήρια τα έχουν κερδίσει η Περιφέρεια και η εταιρία. Εν πάση περιπτώσει αυτό το οποίο χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα, ως υπόδειγμα, είναι τη λειτουργία μιας μονάδας που διαχειρίζεται τα απορρίμματα στις άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Κοζάνη, και το συγκρίναμε με τους σκουπιδότοπους που γινόταν η ταφή των απορριμμάτων εκεί. Μέχρι να λειτουργήσει αυτή η μονάδα η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν μια προβληματική Περιφέρεια σχετικά με τα απορρίμματα και είχε καταδικαστεί πολλάκις σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έγινε στην προκειμένη περίπτωση, αυτό αντιμετωπίστηκε και σε αυτό οι κάτοικοι θεωρούν και εγείρουν και προβάλλουν τις ενστάσεις τους”.   Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα