Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Eurostat: Οι τιμές των τροφίμων στο χωράφι αυξήθηκαν 8% στο β' τρίμηνο - Μείωση 3% στην ΕΕ

Οι τιμές στο χωράφι των αγροτικών προϊόντων συνέχισαν να αυξάνονται στην Ελλάδα στο β’ τρίμηνο του 2024 σε ετήσια βάση, αν και μειώθηκαν σε σχέση με το α’ τρίμηνο, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνέχισαν την πτωτική τάση που έχουν από το 2023.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι τιμές εκροών στη γεωργία, αυτές δηλαδή που πουλάνε οι αγρότες τα προϊόντα τους, αυξήθηκαν κατά 8% στην Ελλάδα σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2024 μετά από μία αύξηση 20% στο α’ τρίμηνο, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.
Στο σύνολο της ΕΕ, μειώθηκαν κατά 3% σε συνέχεια μείωσής τους κατά 5,7% στο α’ τρίμηνο. Μετά από μία περίοδο έντονων αυξήσεων κατά τη διάρκεια του 2021 και στα τρία πρώτα τρίμηνο του 2022, υπό την επήρεια του σοκ στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και του πολέμου στην Ουκρανία, οι αυξήσεις τιμών επιβραδύνθηκαν στην ΕΕ και στη συνέχεια άρχισαν να μειώνονται, αντίθετα με ό,τι συνέβη στην Ελλάδα.



Αύξηση 56% από το 2020
Σε σύγκριση με το α’ φετινό τρίμηνο, οι τιμές εκροών μειώθηκαν περίπου 5% στην Ελλάδα καθώς, μεταξύ άλλων, υποχώρησαν μετά από ένα και πλέον έτος οι τιμές του ελαιόλαδου κατά 3,7%, οι οποίες ωστόσο κατέγραψαν αύξηση πάνω από 60% σε ετήσια βάση, πολύ πάνω από τον μέσο όρο στην ΕΕ (41%).
Στην περίοδο από το 2020 (μέσα επίπεδα) έως το β’ τρίμηνο του 2024, οι τιμές στο χωράφι αυξήθηκαν κατά 55,6% έναντι αύξησης 37,6% στην ΕΕ, αποτυπώνοντας μία πολύ μεγάλη απόκλιση που οδήγησε και στην πολλή μεγαλύτερη επιβάρυνση των Ελλήνων καταναλωτών σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους.



Μείωση των τιμών εισροών
Οι τιμές στο χωράφι αυξήθηκαν στη χώρα μας, ενώ συνεχίστηκε η μείωση των τιμών εισροών - όπως της ενέργειας, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών – που πληρώνουν οι αγρότες. Οι τιμές αυτές μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά σχεδόν 3% έναντι μείωσης 7% στην ΕΕ.
Στο επίπεδο της ΕΕ, οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των αυγών (-15%), των σιτηρών (-14%) και των ζωοτροφών (-13%). Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές του ελαιολάδου και των πατατών (10%).
Οι τιμές των φρούτων και λαχανικών αυξήθηκαν κατά περίπου 3%. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στις τιμές των λεμονιών και των λάιμ (- 48%) και η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές φρούτων τροπικού κλίματος (51%),
Μεγάλες μειώσεις σημειώθηκαν στην ΕΕ και στις τιμές των κρεμμυδιών (-46%) και της τομάτας (-27%)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα