Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

“Καρότο και μαστίγιο” με τη ρύθμιση για οφειλές στους Δήμους

Το πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών στους δήμους δίνει ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις».
Με το σχέδιο νόμου, όπως αναφέρεται, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, την αναβάθμιση των χερσαίων συνοριακών σταθμών, βάζοντας για πρώτη φορά ρητούς κανόνες για την οργάνωση, τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό τους, αλλά και θέματα που διευκολύνουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.
‘Ετσι, με βάση το αρμόδιο υπουργείο, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, περιλαμβάνεται και η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα με αποπληρωμή έως 60 δόσεις και ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους οφειλέτες, για τους οποίους θεσπίζεται επιπλέον απαλλαγή από τις προσαυξήσεις έως και 95%. Επίσης, παγίως, θεσπίζεται η δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για οφειλές σε δήμους που υπερβαίνουν τις 10.000€.
Να σημειωθεί ότι από τη ρύθμιση αυτή μπορούν να επωφεληθούν χιλιάδες οφειλέτες κι έτσι να διαχειριστούν χρέη 3,6 δισ. ευρώ που έχουν βεβαιωθεί έως 31 Αυγούστου 2024 στους δήμους αποφεύγοντας κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Στη ρύθμιση εντάσσονται κάθε είδους οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα των Δήμων που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31 Αυγούστου 2024. Συνολικά οι οφειλές ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ
2. Η τακτοποίηση των οφειλών ισχύει για φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν στην αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου. Η αίτηση υποβάλλεται έως τις 30 Νοεμβρίου 2024.
3. Φυσικά πρόσωπα τα οποία πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου οφειλέτη, έχουν τη δυνατότητα, ύστερα από αίτηση, να ρυθμίσουν τις οφειλές και να απαλλαγούν από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα έως και 95%. Συγκεκριμένα 85% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 2 έως έξι 6 δόσεις, 80% για εξόφληση οφειλής σε 7 έως 12 δόσεις και 75% για εξόφληση οφειλής σε 13 έως 60 δόσεις.
4. Οι οφειλές ρυθμίζονται σε έως 60 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη τα 50 ευρώ.
5. Στη ρύθμιση μπορεί, επίσης, να υπάγονται και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου, έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών, και δεν έχουν βεβαιωθεί, επειδή εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό, εφόσον, στην τελευταία περίπτωση, ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα. Αν με το ένδικο βοήθημα είχε συνυποβληθεί αίτημα συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, η ανωτέρω παραίτηση καταλαμβάνει και το αίτημα αυτό. Βεβαίωση της γραμματείας του δικαστηρίου, όπου εκκρεμούσε η υπόθεση, ότι έχει υποβληθεί παραίτηση, επισυνάπτεται στην αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.
6. Η ρύθμιση χορηγείται με απόφαση που εκδίδεται από τον προϊστάμενο της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου ή του νομικού προσώπου, η οποία γνωστοποιείται στον αιτούντα, με συστημένη επιστολή αν η αίτηση υποβλήθηκε έγχαρτα ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αν υποβλήθηκε ψηφιακά.
7. Η πληρωμή, είτε του εφάπαξ ποσού είτε της πρώτης δόσης, πραγματοποιείται μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα γνώσης του οφειλέτη περί υπαγωγής του στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.
8. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης, από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.
9. Εφόσον ο ευάλωτος οφειλέτης σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, παρέχεται απαλλαγή κατά ποσοστό επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων, ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται, με αντίστοιχη τροποποίηση της αρχικής απόφασης.
10. Εφόσον ο οφειλέτης έχει καταβάλει το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή μέχρι 5.000 ευρώ, ή το 10% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή πάνω από 5.000 ευρώ ο Δήμος ή το νομικό πρόσωπο προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευσης της φορολογικής ενημερότητας και σε εντολή για επαναδέσμευση σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μίας από τις δόσεις. Με τις ίδιες προϋποθέσεις, αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή για τις οποίες έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα, όμως, από αυτές ποσά λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί. Αν ο οφειλέτης απωλέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.
11. Σε περίπτωση μη καταβολής δυο συνεχόμενων δόσεων ή τριών δόσεων συνολικά, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου τα οφειλόμενα, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που έχουν διαγραφεί.
12. Χρέη άνω των 10.000 ευρώ μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Στην περίπτωση αυτή το χρέος βεβαιώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ η οποία πλέον το διαχειρίζεται ως χρέος του Δημοσίου και αν ο εξωδικαστικός δουλέψει και η οφειλή εξοφληθεί, η ΑΑΔΕ παρακρατά το 5% των εισπράξεων και αποδίδει στους Δήμους το υπόλοιπο. Αν το χρέος δεν ρυθμιστεί τότε, από την ώρα που έχει βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ, ανοίγει ο δρόμος για εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Πολλαπλασιασμός προστίμων
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο, επίσης προβλέπει, τον τριπλασιασμό των προστίμων για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και την αυστηροποίηση κυρώσεων για τη μη συμμόρφωση των παραβατών στην άρση της παράνομης κατάληψης. Όπως αναφέρεται, σκοπός της ρύθμισης είναι η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου και η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών. Επιπλέον, σε περίπτωση που η αυθαίρετη χρήση αφορά οδεύσεις τυφλών ή ελεύθερη ζώνη σε πεζόδρομο, για τα οποία σήμερα προβλέπεται αυστηρότερο πρόστιμο, και αυτό διπλασιάζεται σε σχέση με το ισχύον. Σε περίπτωση υποτροπής, αν επιβληθεί η σφράγιση του καταστήματος και παραβιαστεί, τότε αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα