Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Φοροδιαφυγή: Tέλος σε πλασματικές δαπάνες και κρυφό τζίρο από επαγγελματίες

Ενα ακόμα παράθυρο φοροαποφυγής κλείνει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις καθώς από 1ης Οκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2024, μηδενίζονται οι αποκλίσεις στοιχείων στα έσοδα, ενώ στα δεδομένα των εξόδων θα υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον δαπάνες σε ποσοστό μόλις 5%. 
Με αυτόν τον τρόπο οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να επικαλούνται φουσκωμένες δαπάνες για να μειώσουν τον τζίρο που οδηγούσε εως τώρα σε μείωση της τελικής φορολογικής επιβάρυνσης.
Από τις αρχές του 2025 η φορολόγηση και η συμπλήρωση των δηλώσεων του ΦΠΑ θα βασίζονται αποκλειστικά στα έσοδα και τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA, με μηδενική δυνατότητα παρεκκλίσεων. Με την αποκλειστική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης η Εφορία πλέον δεν θα αποδέχεται και δεν θα αναγνωρίζει κανένα άλλο παραστατικό για αγορές και πωλήσεις, πέρα από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA.
Με τον τρόπο αυτό κλείνουν και τα τελευταία παράθυρα αποκλίσεων στα έσοδα και στις δαπάνες σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα στα ψηφιακά βιβλία, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος να είναι προσυμπληρωμένες, οι κωδικοί «κλειδωμένοι» και ο φόρος να υπολογίζεται αυτόματα.
Η διαδικασία
Συμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία,οι δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες "κλειδώνουν" από την ΑΑΔΕ και μάλιστα χωρίς αποκλίσεις Οι κωδικοί των δηλώσεων ΦΠΑ θα προσυμπληρώνονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA και οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν για να τροποποιούν τα δεδομένα καθώς τα προσυμπληρωμένα στοιχεία των δηλώσεων θα είναι κλειδωμένα. Η προσυμπλήρωση και το κλείδωμα των κωδικών των δηλώσεων ξεκινάει από τις δηλώσεις ΦΠΑ για να επεκταθεί το 2025 και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ έδωσαν τη δυνατότητα αποκλίσεων 30% διακριτά για έσοδα και έξοδα. Από 1ης Ιουλίου έως και 30ή Σεπτεμβρίου, τα περιθώρια για αποκλίσεις διαμορφώθηκαν σε 10% για τα δεδομένα των εσόδων και σε 20% για τα έξοδα. Από 1ης Οκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2024, μηδενίζονται οι αποκλίσεις στοιχείων στα έσοδα, ενώ στα δεδομένα των εξόδων θα υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον δαπάνες σε ποσοστό 5%. Τα ποσοστά αυτά από το 2025 καταργούνται.
Τα κίνητρα για την ηλεκτρονική τιμολόγηση
Οσες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί προαιρετικά στην ηλεκτρονική τιμολόγηση κερδίζουν παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στην τριετία, οι φόροι επιστρέφονται μέσα σε 45 ημέρες, ενώ οι δαπάνες ηλεκτρονικής τιμολόγησης μετράνε διπλές και αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα.
Τα μπόνους που κερδίζουν οι επιχειρήσεις  είναι τα ακόλουθα:
  • Περιορίζεται κατά 2 έτη η προβλεπόμενη πενταετία, εντός της οποίας η φορολογική διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.
  • Μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη, για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.
  • Αποσβένεται πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της προσαυξημένη κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
  • Προσαυξάνεται κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα