Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Σαν σήμερα 25/9, Τύμπανα θανάτου ηχούν για τον σπουδαιότερο ντράμερ του Κόσμου – Ο χαμός του, αιτία διάλυσης των Led Zeppelin

Ήχησαν τα τύμπανα του θανάτου… Ο σπουδαιότερο ντράμερ του Κόσμου, ο Τζον Μπόναμ ήταν νεκρός. Οι θρυλικοί Led Zeppelin είχαν κλείσει τον κύκλο τους…
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 25 Σεπτεμβρίου του 1980, όταν οι οπαδοί της ροκ μουσικής σε ολόκληρο τον Κόσμο πάγωσαν στο άκουσμα της είδησης: πέθανε ο Τζον Μπόναμ!
Ποιος ήταν ο Τζον Μπόναμ; Ο σπουδαιότερος ντράμερ όλων των εποχών για τους φανατικούς ακροατές του· ένας από τους καλύτερους ντράμερ που πέρασε από τη ροκ σκηνή, και σίγουρα ο πιο επιδραστικός, για τους πιο μετριοπαθείς…
Ο Τζον Χένρι Μπόναμ ήταν ο ντράμερ των Led Zeppelin και βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του έπειτα από κατανάλωση 40 ποτηριών βότκας· ήταν μόλις 32 χρονών. Το 2016, το περιοδίκό Rolling Stone ανακήρυξε τον Μπόναμ ως τον καλύτερο ντράμερ όλων των εποχών!
Ο Μπόναμ ήταν μέλος των Led Zeppelin και ξεχώριζε για την ταχύτητά του, τη δύναμή του, το γρήγορο χτύπημα με το πόδι, τον χαρακτηριστικό ήχο του.
Ο Μπόναμ είχε γεννηθεί το 1948 στο Redditch του Worcestershire της Βρετανίας και γοητεύτηκε από τα ντραμς σε ηλικία μόλις 5 χρονών· σε ηλικία 15 χρονών είχε ένα πλήρες σετ κρουστών.
Μετά τη διάλυση των Yardbirds (Έρικ Κλάπτον, Τζεφ Μπεκ κ.α.) το 1968, ο Μπόναμ εντάχθηκε στους Plant πλάι στους κιθαρίστες Τζίμι Πέιτζ και τον κιθαρίστα- μπασίστα Τζον Πολ Τζόουνς για να σχηματίσουν τους Led Zeppelin.

 
 Το θρυλικό κομμάτι «Moby Dick»
Το θρυλικό σόλο του Μπόναμ στη σύνθεση «Moby Dick» ήταν το αποκορύφωμα στις συναυλίες των Led Zeppelin και συχνά διαρκούσε περισσότερο από 20 λεπτά!
Παραμονές της συναυλίας των Led Zeppelin στον Καναδά, ο Μπόναμ βρέθηκε νεκρός. Από την προηγούμενη ημέρα έπινε ασταμάτητα. Λέγεται ότι το πρωί της 24ης Σεπτεμβρίου είχε καταναλώσει τέσσερα ποτήρια βότκα με πορτοκάλι και συνέχισε μέχρι αργά το βράδυ. Τα μεσάνυχτα της 25ης Σεπτεμβρίου, ο Μπόναμ αποκοιμήθηκε και κάποιος τον πήγε στο κρεβάτι και τον έβαλε να ξαπλώσει στο πλάι. Ο Μπόναμ πέθανε από πνευμονική αναρρόφηση.
Η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι ο 32χρονος ντράμερ είχε καταναλώσει σε λιγότερο από 24 ώρες 1,5 λίτρο βότκας.
Ο Μπόναμ είχε πρόσφατα απεξαρτηθεί από την ηρωίνη και λάμβανε ένα απροσδιόριστο φάρμακο για το άγχος και την κατάθλιψη τις ημέρες πριν από τον θάνατό του.
Αντί να αντικαταστήσουν τον ντράμερ τους, οι Led Zeppelin επέλεξαν να διαλυθούν. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν στις 4 Δεκεμβρίου 1980 τόνιζαν: «…δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως ήμασταν»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα