Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

IRIS: «Καμπάνες» για 150.000 επαγγελματίες


Σε περισσότερους από 150.000 ανέρχονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αναμένεται να βρεθούν έκθετοι στους ελέγχους της ΑΑΔΕ καθώς δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στην επαγγελματική υπηρεσία Person-to-Business (άτομο προς επιχείρηση, P2B) του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS.
Από το σύνολο των 715.000 ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, οι 542.000 έχουν εγγραφεί στο IRIS P2B, δηλαδή περίπου τρεις στους τέσσερις. Καθώς ο ρυθμός νέων εγγραφών τον Σεπτέμβριο ανέρχεται σε σχεδόν 3.000 την ημέρα, οι συνολικές εγγραφές δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις 560.000 μέχρι το τέλος του μήνα.
Από την ερχόμενη Τρίτη (1/10), οι εν λόγω ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Η επίσημη προθεσμία για την εγγραφή τους στο IRIS P2B έχει βεβαίως ήδη παρέλθει, καθώς είχε οριστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η 30ή Σεπτεμβρίου είναι η πραγματική διορία, αφού η ΑΑΔΕ έχει ανακοινώσει ότι οι έλεγχοι δεν θα ξεκινήσουν πριν από την 1η Οκτωβρίου.
Η διαδικασία
Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία. Ο επαγγελματίας περνάει στην πλατφόρμα το ΑΦΜ της επιχείρησης και παράγεται ένας μοναδικός κωδικός QR, τον οποίο ο πελάτης θα μπορεί να σκανάρει μέσω της δικής του εφαρμογής mobile banking . Πάντως, οι πληρωμές μέσω του IRIS P2B έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Συγκεκριμένα, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, είχαν πραγματοποιηθεί 72.700 συναλλαγές συνολικής αξίας 5 εκατ. ευρώ.
Εξ αυτών, δύο στις τρεις συναλλαγές είναι αξίας έως 50 ευρώ, ενώ μία στις τέσσερις είναι μικροπληρωμές ύψους 1 έως 10 ευρώ. Για το σύνολο του γ’ τριμήνου του 2024, εκτιμάται ότι κάθε μέρα πραγματοποιούνται 2.200 πληρωμές, δηλαδή τριπλάσιες από αυτές που πραγματοποιούνταν κατά το α’ τρίμηνο του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα