Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Σαν σήμερα 26/9, Παύλος Μπακογιάνννης: η δολοφονία που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα


Μια μέρα σαν σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου του 1989, δολοφονείται ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μπακογιάννης, από τρεις άνδρες, μπροστά από την πολυκατοικία όπου βρισκόταν το Γραφείο του, στο Κολωνάκι. Ο ευρυτάνας πολιτικός διακομίσθηκε στον «Ευαγγελισμό», όμως τα τραύματα που είχε δεχθεί από τα 45άρια πιστόλια ήταν καίρια, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή πάνω στο χειρουργικό τραπέζι μία ώρα μετά.
Τότε στην πολιτική ζωή του τόπου όλα περιστρέφονταν γύρω από το Σκάνδαλο Κοσκωτά και την επικείμενη παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Μάλιστα, την ημέρα της δολοφονίας του Μπακογιάννη, η Βουλή θα αποφάσιζε για την παραπομπή ή όχι του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με κατάθεση της συζύγου του δολοφονηθέντος Ντόρας Μπακογιάννη, στη δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», ο Παύλος Μπακογιάννης είχε περάσει το προηγούμενο βράδυ στα Γραφεία του Συνασπισμού κι έτσι το επόμενο πρωινό είπε στον φρουρό του να μην τον συνοδεύσει ως το γραφείο του στο Κολωνάκι. Κατά τη διάρκεια της δίκης της 17Ν δόθηκαν λεπτομέρειες γύρω από τη δολοφονία Μπακογιάννη. Η Αντιτρομοκρατική είχε ήδη στα χέρια της την ομολογία του Βασίλη Τζωρτζάτου (Ο Τζωρτζάτος είπε στην προανακριτική του κατάθεση ότι πήρε μέρος στη λήψη απόφασης της δολοφονίας). Ακόμη στην κατάθεσή του είχε πει πως στη δολοφονία εμπλέκονταν οι Αλέκος Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός και Ηρακλής Κωστάρης.

Ο τόπος του εγκλήματος.

Οι τρεις εκτελεστές
«… Σε συνάντηση που είχαμε στα μέσα Αυγούστου 1989 εγώ, ο «Λάμπρος» (σ.σ.: Γιωτόπουλος), ο «Λουκάς» (σ.σ.: Κουφοντίνας) και ο «Μιχάλης» (σ.σ.: Σ. Ξηρός) με πρόταση του «Λουκά» και του «Λάμπρου» αποφασίσαμε την εκτέλεση του βουλευτή Μπακογιάννη. [...] Την εκτέλεση έκαναν ο «Λουκάς», ο «Μιχάλης» και ο «Χάρης» (σ.σ.: Κωστάρης), χωρίς να ξέρω ποιος πυροβόλησε. Μετά την εκτέλεση και οι τρεις ήρθαν πεζή στο αυτοκίνητο όπου ήμουν εγώ», είχε πει. Τα ίδια πρόσωπα κατονόμασε και ο Χριστόδουλος Ξηρός στη δική του κατάθεση. «Στη δολοφονία του Μπακογιάννη εγώ δεν συμμετείχα, πλην όμως, απ’ όσα άκουσα στην οργάνωση, την ομάδα αποτελούσαν ο «Σταμάτης», ο αδελφός μου ο Σάββας, ο «Λουκάς», ο «Χάρης» και ο «Λάμπρος».
«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» είχε πει ο Πάυλος Μπακογιάννης και Δημοκρατία που ευαγγελίστηκε ήταν αυτή που υπερασπίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του. Τραγική ειρωνεία... Την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του προγράμματος για την Ευρυτανία, που ο ίδιος είχε καταρτίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα