Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Τράπεζες: Προς ρύθμιση τα κόκκινα δάνεια των αγροτών

Σε ανοικτή επικοινωνία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη εξεύρεση λύσης σε ότι αφορά στα κόκκινα δάνεια των αγροτών, το ύψος των οποίων υπολογίζεται σε 3,8 δις. ευρώ, βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι διοικήσεις των τραπεζών.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στο να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, το οποίο μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τη διαγραφή τόκων, την αναχρηματοδότηση δανείων με επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου, την απομείωση δανείου αλλά και μερική ή ολική διαγραφή σε ιδιαίτερες περιπτώσεις.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η τελική ρύθμιση να έρθει τις επόμενες μέρες στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα κόκκινα δάνεια 750 αγροτικών συνεταιρισμών περίπου και 25.000 αγροτών υπολογίζονται σε 3,8 δις. ευρώ και τα οποίο συνοδεύονται από εξασφαλίσεις – εγγυήσεις 26.000 ακινήτων συνολικής αξίας άνω των 1,5 δις. ευρώ. «Με τη ρύθμιση που προωθείται, τονίζουν οι ίδιες πηγές, θα δοθεί η δυνατότητα αναχρηματοδότησης των δανείων, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι οφειλέτες να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά και να ρυθμίσουν οριστικά τα δάνειά τους».
Το σχέδιο της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας κατά την εξειδίκευση ενός ακόμα «πακέτου» μέτρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, επεξεργάζεται ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων/συμβιβαστικών εξοφλήσεων που θα περιλαμβάνει σημαντική διαγραφή στη βάση του λογιστικού υπολοίπου μαζί με ταυτόχρονη τραπεζική χρηματοδότηση.
Επιπρόσθετα και σε συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στο πλαίσιο του μηχανισμού διευθέτησης του προβλήματος θα προωθηθούν συνέργειες μεταξύ βιώσιμων Συνεταιρισμών, η άμεση αξιοποίηση ακινήτων και εκμίσθωση τους προκειμένου να αυξηθούν οι ταμειακές ροές. Επίσης προβλέπεται προώθηση συγχωνεύσεων – αποσχίσεων και εν γένει εταιρικών μετασχηματισμών μη βιώσιμων.
Το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνδεθεί με καινοτόμα τραπεζικά προγράμματα, όπως οι συμβολαιακές κάρτες και τα κεφάλαια κίνησης ειδικού σκοπού.
Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι θα υπάρξει μια λεπτομερής χαρτογράφηση των συνεταιρισμών και σχεδιασμός λύσεων και η υλοποίηση του σχεδίου ρύθμισης θα γίνει, μετά από μεταβίβαση των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων αγροτικών δανείων, από το νέο, ισχυρό και ευέλικτο σχήμα που θα δημιουργηθεί σε σύμπραξη με την Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.
«Αν όλα πάνε καλά ενδεχομένως στο υπουργικό συμβούλιο, στο τέλος του μήνα, θα παρουσιαστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπου θα υπάρξει μια πάρα πολύ σημαντική απομείωση του βασικού κεφαλαίου. Θα υπάρχει η δυνατότητα αναχρηματοδότησης από την τράπεζα, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να απαλλάξουμε απ’ αυτό το βραχνά περισσότερους από 760 αγροτικούς συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες. Δεν είναι μικροί αριθμοί. Θα γίνει επίσης, απομείωση ή διαγραφή των δανείων, η οποία θα τους επιτρέπει ουσιαστικά να επιβιώσουν, αποπληρώνοντας το δάνειό τους και απελευθερώνοντας τις περιουσίες τους», τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μεγαλύτερο «κούρεμα» για τα δάνεια των αγροτών
Σημειώνεται ότι πριν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει μια κατ’ αρχήν συζήτηση ώστε τα αγροτικά δάνεια που βρίσκονται κυρίως στο χαρτοφυλάκιο της PQH να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη ευελιξία, ώστε να μπορούν να είναι μεγαλύτερα τα «κουρέματα» και να διασφαλιστεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η βιωσιμότητα των ρυθμίσεων.
Ενα άλλο θέμα που απασχολεί τις ενδιαφερόμενες πλευρές είναι αν σε αυτό το πλαίσιο θα ενταχθούν και τα αγροτικά δάνεια που είναι υπό την διαχείριση των servicers.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο η PQH ολοκλήρωσε την πώληση τριών χαρτοφυλακίων (Αlphabet) συνολικής λογιστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ, ωστόσο σε αυτά τα χαρτοφυλάκια δεν είχαν συμπεριληφθεί αγροτικά δάνεια, δάνεια αγροτικών συνεταιρισμών, δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου καθώς εκείνα για τα οποία είναι σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες.
Σε κάθε περίπτωση τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια μπαίνουν τώρα στην εξίσωση αντιμετώπισης του συνολικού προβλήματος που ταλαιπωρεί επί σειρά ετών την ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα