Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Ν. Παπαθανάσης: Σημαντική μείωση των «κόκκινων δανείων», στα 70,4 δισ. ευρώ το α’ 3μηνο 2024

Στοιχεία για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία, όπως είπε, καταδεικνύουν ότι μειώθηκε σημαντικά το ποσοστό τους, έδωσε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του «Νέου Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».
Απαντώντας στη σκληρή κριτική που δέχτηκε από βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης -οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι κατήργησε κάθε πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αφήνοντάς τους στο έλεος των τραπεζών και των servicers- ο κ. Παπαθανάσης απέρριψε τις αιτιάσεις τους αντιτείνοντας ότι «με τις πρωτοβουλίες που πήρε, το ποσοστό των “κόκκινων δανείων” που το 2019 ξεπερνούσε το 40%, περιορίστηκε στο 7,5% το 2024».
Συνολικά το 2020-21, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τράπεζες και «servicers» ανέρχονταν στα 92,2 δισ. ευρώ ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2024, έχουν μειωθεί σε 70,4 δισ. ευρώ.
Το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν περίπου στο 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας ενώ σήμερα αυτό το ποσοστό έχει πέσει σημαντικά στο 32%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης και πρόσθεσε: «Η βελτίωση αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική και βεβαίως αναγνωρίζεται και από πολλούς διεθνείς οίκους αξιολόγησης που ασχολούνται με την οικονομία, γιατί κάθε αναβάθμιση σημαίνει κατ ουσία και μείωση της εξυπηρέτησης του χρέους μας και αυτό δίνει ένα δημοσιονομικό περιθώριο στο κράτος.
O εξωδικαστικός μηχανισμός
Στοιχεία έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και για τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού, επισημαίνοντας ότι «με τις εκλογές του 2023 επεβλήθησαν και νέες υποχρεώσεις στους σέρβισερ και με την ενίσχυσή του διευρύνθηκε η περίμετρος όπου κατ’ ουσία κατέστη υποχρεωτικός για όλους, προς όφελος των ευάλωτων συμπολιτών μας και των Ατόμων με αναπηρία».
«Οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κινούνται πλέον σε επίπεδα ιστορικού χαμηλού. Τον Αύγουστο του 2024, καταγράφονται πλέον 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,5 δισ. ευρώ ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, έχει καταγραφεί αύξηση των ρυθμίσεων κατά 50,4%. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 2019, οι αντίστοιχες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κυμαίνονταν σε απογοητευτικά επίπεδα: μόλις 2.200 ρυθμίσεις συνολικά», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα