Αύξηση 10%-15% καταγράφουν οι προκρατήσεις για το 2025, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σηματοδοτώντας μια ακόμα χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Η προετοιμασία για τη νέα τουριστική περίοδο έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ οι ενδείξεις τόσο από κυβερνητικούς αξιωματούχους όσο και από φορείς της αγοράς ενισχύουν τις προσδοκίες για συνεχιζόμενη ανάπτυξη. Η σταθερή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου δημιουργεί αισιοδοξία, αναδεικνύοντας τη δυναμική της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού.
Αν και οι επιδόσεις κατά τους δύο θερμότερους μήνες του καλοκαιριού ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από τις αρχικές προβλέψεις, οι επόμενοι μήνες διατήρησαν τη δυναμική, ενισχύοντας τον συνολικό απολογισμό. Ο Οκτώβριος 2024 αποτέλεσε χρονικό ορόσημο, καθώς οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 10,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ συνολικά, οι αφίξεις στο 10μηνο έφτασαν τα 24,9 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 8,1%.
Η Ελλάδα φαίνεται να διατηρεί τη δυναμική της ως σταθερή επιλογή για τη βρετανική αγορά, όπως επιβεβαιώθηκε στη διεθνή έκθεση τουρισμού World Travel Market (WTM) στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι προκρατήσεις για το 2025 από τη Βρετανία παρουσιάζουν αύξηση έως και 15%.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Χατζής, σημειώνει ότι «η Ελλάδα κινείται ανοδικά. Οι προκρατήσεις σε όλη τη χώρα φτάνουν το 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο». Παρά την αισιόδοξη εικόνα, τονίζει ότι οι πρώιμες κρατήσεις συχνά συνδέονται με μειωμένες τιμές και είναι ακόμα νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα για τα τελικά αποτελέσματα της χρονιάς.
Η Κρήτη και η Ρόδος παραμένουν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους Βρετανούς ταξιδιώτες, με την Κω και τα νησιά του Ιονίου να ακολουθούν, ενισχύοντας τη θέση τους στις προτιμήσεις.
Η ανάλυση της κατανομής αφίξεων για το 2024 δείχνει αύξηση σε όλες σχεδόν τις γεωγραφικές περιοχές, με εξαίρεση τις Κυκλάδες, όπου οι αφίξεις μειώθηκαν οριακά κατά 0,8%. Η Πελοπόννησος κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση (13,9%), φτάνοντας τις 229 χιλιάδες αφίξεις, ενώ τα Δωδεκάνησα σημείωσαν άνοδο 10,3%, με συνολικά 4,4 εκατομμύρια αφίξεις. Στην Κρήτη οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 7,1%, ενώ στα Ιόνια Νησιά καταγράφηκε θετική μεταβολή 5,5% (3,8 εκατομμύρια αφίξεις).
Η αύξηση δεν περιορίστηκε μόνο στις αεροπορικές αφίξεις. Οι διεθνείς οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 10,9 εκατομμύρια την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2024, σημειώνοντας αύξηση 13,9% σε σχέση με το 2023. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις αφίξεις από την Τουρκία (29,5%), τη Βουλγαρία (17,5%) και τη Βόρεια Μακεδονία (9,4%).
Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Η στρατηγική για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αποτελεί πλέον βασικό εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Οι υψηλές επιδόσεις των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου ενισχύουν τις προσδοκίες για περαιτέρω σταθεροποίηση της ζήτησης πέραν του καλοκαιριού.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο Greece Talks, υπογράμμισε τη σημασία της ανάδειξης λιγότερο γνωστών ή ανεξερεύνητων προορισμών. «Η ισόρροπη ανάπτυξη του τουρισμού σε όλη την Ελλάδα, είτε πρόκειται για νησιά είτε για την ηπειρωτική χώρα, αποτελεί βασική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Συμπερασματικά η ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική σκηνή και τα αυξημένα στοιχεία κρατήσεων ενισχύουν την αισιοδοξία για το 2025. Η σταθερή ζήτηση από τη Βρετανική αγορά, σε συνδυασμό με τη στρατηγική επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, θέτουν τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και εδραίωση της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού στη Μεσόγειο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα