«Ως πότε η κακή λειτουργία του υποτιθέμενου “ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ” θα στερεί άδικα από χιλιάδες συνταξιούχους μέρος ή και ολόκληρη τη σύνταξή τους;» ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για την την Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και Βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης και άλλοι Βουλευτές του κόμματος, με πρωτοβουλία της Βουλευτή νότιου Τομέα Αθήνας Θεανούς Φωτίου.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση «καθημερινές είναι πλέον οι καταγγελίες, ακόμη και σε τηλεοπτικές εκπομπές, ασφαλισμένων και συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ για τα λάθη και τις αδικίες που γίνονται από τα πληροφοριακά συστήματα του υποτιθέμενου “ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ”. Λάθη για τα οποία οι ίδιοι δεν φέρουν καμία ευθύνη και, ωστόσο, τους κοστίζουν παρακράτηση μέρους ή και του συνόλου της σύνταξή τους επί μεγάλα χρονικά διαστήματα, με ολέθρια αποτελέσματα για το επίπεδο ζωής τους στις σημερινές συνθήκες ακρίβειας, πληθωρισμού και σοβούσας στεγαστικής κρίσης».
Στην ερώτηση σημειώνεται ακόμη: «Τα προβλήματα δεν περιορίζονται σε ένα μόνο πεδίο ή μια μόνο διαδικασία, αλλά διαπερνούν όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα. Ενδεικτικά, αφορούν στην έκδοση της ακριβούς σύνταξης (είναι σταθερά μικρότερη της νόμιμα προβλεπόμενης ανά περίπτωση). Στην ενημέρωση των αρχείων του φορέα για την παύση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας ή ελεύθερου επαγγέλματος. Στην άμεση καταχώριση καταβαλλόμενων εισφορών ασφαλισμένων προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι παροχών (π.χ. αγρότισσες για το επίδομα της Αγροτικής Εστίας). Στην εφάπαξ καταβολή δαπάνης εξαγοράς πλασματικού συντάξιμου χρόνου. Στην επικαιροποίηση, στα μητρώα, των στοιχείων ταυτοποίησης των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μεταβολών από τα στοιχεία που ίσχυαν στα επί διάφορα ταμεία πριν την ενοποίησή τους στον ΕΦΚΑ. Στην άσκηση επαγγέλματος μετά τη σύνταξη (πριν τον πρόσφατο νόμο που κατάργησε τη μείωση της σύνταξης για νέα απασχόληση) κ.ά.
Γεγονός είναι ότι τα λάθη εις βάρος των ασφαλισμένων είναι χιλιάδες. Όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας κάποιον που έχει υποστεί τις συνέπειες. Ιδιαίτερα συχνές είναι δύο περιπτώσεις: α) η παρακράτηση μέρους ή και του συνόλου της σύνταξης για ανύπαρκτες οφειλές από επιχειρηματική δραστηριότητα ή ελεύθερο επάγγελμα, ενώ οι ασφαλισμένοι έχουν προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες γνωστοποίησης της λήξης άσκησης του συγκεκριμένου επιτηδεύματος και β) η παρακράτηση έως και ολόκληρης της σύνταξης σε όσους ανέλαβαν μισθωτή εργασία μετά τη σύνταξη. Και ενώ είχαν ενημερώσει ως όφειλαν γι αυτό τον e-ΕΦΚΑ, δεν τους κρατούσαν το σωστό ποσοστό της σύνταξης και τώρα γίνεται εκκαθάριση και παρακρατήσεις που φθάνουν έως και στο να καταβάλλεται στον συνταξιούχο 1 ευρώ το μήνα!
Χιλιάδες είναι οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ για διάφορα λάθη και επανυπολογισμούς και εκκρεμούν επί μήνες. Ακόμη όμως κι όταν γίνεται η εκκαθάριση, τα αρχεία του e-ΕΦΚΑ ενημερώνονται με μεγάλη καθυστέρηση.
Είναι, δε, πολύ υποκριτικό να καυχάται η κυβέρνηση για μείωση των εκκρεμών συντάξεων χάρη στα καταπληκτικά ηλεκτρονικά αρχεία του ενιαίου πλέον ασφαλιστικού φορέα όταν νέοι και παλαιοί συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.
Βέβαια, είναι αναμενόμενο να συμβαίνει αυτό, διότι τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν λειτουργούν αυτόνομα, αλλά χάρη στους έμπειρους υπαλλήλους του φορέα οι οποίοι, όμως, συνεχώς απομειώνονται χωρίς να αντικαθίστανται και το έργο τους απαξιώνεται. Οι επιδεικτικές κινήσεις τοποθέτησης Γενικών Διευθυντών από την ελεύθερη αγορά ήταν ένα “πουκάμισο αδειανό”, μια πράξη χωρίς αντίκρισμα, που επιπλέον προσέβαλλε τα στελέχη του Δημοσίου τομέα τα οποία κρατούν όρθιο τον ΕΦΚΑ».
Καταγγέλλοντας αυτή την κατάσταση οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς ερωτούν την αρμόδια Υπουργό:
- Αν θα φροντίσει για την ομαλή λειτουργία του e-ΕΦΚΑ ενισχύοντας το ανθρώπινο δυναμικό του κατά τρόπον ώστε οι απερχόμενοι εργαζόμενοι να αντικαθίστανται αμέσως με νέους επιστημονικά καταρτισμένους υπαλλήλους, που θα υποστηρίζουν σωστά το ηλεκτρονικό σύστημα προκειμένου να μειωθούν δραστικά έως και να εκλείψουν τα λάθη σύντομα και
- Αν θα φροντίσει για την διαλειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος του e-ΕΦΚΑ με άλλα αντίστοιχα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. ΑΑΔΕ), αλλά και με το gov.gr ώστε να ενημερώνονται αυτόματα τα μητρώα του φορέα για οποιαδήποτε επικαιροποίηση στοιχείων ταυτοποίησης σε άλλο φορέα (π.χ. τράπεζες) και για την πραγματική κατάσταση στην επαγγελματική δραστηριότητα των ασφαλισμένων;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα