Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα περάσει τις ημέρες των γιορτών σε βουνό- όπου όπως δηλώνει παίρνει αποφάσεις- και θάλασσα, κρατώντας ξανά κλειστά τα χαρτιά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Στο παρελθόν ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι τις αποφάσεις τις παίρνει στο βουνό. Το είχε πει προτού ανακοινώσει την επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου- κάτι που έγινε στις 15 Ιανουαρίου 2020- αλλά και αργότερα, όταν είχε δεχθεί ερωτήσεις για προκήρυξη εκλογών.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΕΡΤnews, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν θα πάει στο βουνό φέτος, για τις ημέρες των γιορτών. «Προτίθεμαι να περάσω λίγες ημέρες στην Κρήτη που έχει και βουνό και θάλασσα», απάντησε.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πρέπει να τηρηθεί η παράδοση που θέλει ο πρωθυπουργός να προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από άλλη παράταξη, απάντησε μόνο ότι θα κάνει τις ανακοινώσεις του το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου.
«Θα ευχηθώ καλές γιορτές και θα επανέλθω μετά τις ημέρες των γιορτών όπως επιτάσσει το σύνταγμα, σεβόμενος απόλυτα και τον θεσμικό ρόλο της Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου την κατάλληλη χρονική στιγμή, το δεύτερο 15νθημερο του Ιανουαρίου, αυτές είναι οι συνταγματικές προθεσμίες που οφείλω να σεβαστώ», δήλωσε.
«Παράδειγμα σύγχυσης και έλλειψης κατανόησης η τροπολογία ΠΑΣΟΚ»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στο επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ ότι η πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδήγησε στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τις τράπεζες.
«Το ΠΑΣΟΚ είπε για τις τράπεζες τουλάχιστον τρία διαφορετικά πράγματα. Η τροπολογία ήταν παράδειγμα σύγχυσης και έλλειψης κατανόησης βασικών λειτουργιών του τραπεζικού συστήματος», ανέφερε αρχικά.
«Δεν έχει κανένα νόημα αυτός ο εσωτερικός πολιτικός ανταγωνισμός. Αυτό που μένει είναι ότι η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση που ανακουφίζει εκατομμύρια Έλληνες πελάτες των τραπεζών και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κάναμε κάτι διαφορετικό από αυτό που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε.
«Αν υπάρχει σωστή πρόταση δεν έχω πρόβλημα να τη χαιρετίσω, αλλά κατά κανόνα δεν συμβαίνει. Από το ΠΑΣΟΚ βλέπω μια σοβαροφάνεια, με προσπάθεια να αρθρώσει διαφορετικό λόγο, όταν όμως μπαίνουμε στη λεπτομέρεια, συχνά είναι ατεκμηρίωτες και ακοστολόγητες οι προτάσεις, υποκύπτουν στο σαράκι του τι μπορεί να ακούγεται ευχάριστο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Το σχόλιο Μητσοτάκη για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Στη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία δεν είναι από το διπλωματικό σώμα, όπως και ο απερχόμενος πρέσβης, Τζορτζ Τσούνης.
«Κατά κανόνα πρέσβεις εκτός διπλωματικού σώματος επιλέγονται από την Αμερική για τις πολύ μεγάλες και σημαντικές πρεσβείες. Σίγουρα κάτι λέει αυτό», δήλωσε.
«Από αυτά που γνωρίζω, σίγουρα είναι άνθρωπος που φαίνεται να είναι κοντά στο περιβάλλον Τραμπ κι αυτό είναι χρήσιμο», σημείωσε για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.
«Οι εποχές που οι Αμερικανοί πρέσβεις καθόριζαν τις εξελίξεις- και ενίοτε τις εσωτερικές- ανήκουν σε άλλο αιώνα. Οι σχέσεις μας με ΗΠΑ είναι βαθιές και σφυρηλατημένες. Όποιος κι αν ερχόταν, την ενίσχυση αυτών θα υπηρετούσε», πρόσθεσε.
Σε άλλο σημείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι «στο καλύτερο σημείο από ποτέ» και προέβλεψε ότι αυτό θα συνεχιστεί επί προεδρίας Τραμπ.
Όσο για το αν ενισχύεται η θέση της Τουρκίας λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, σχολίασε: «Αφήστε να το δούμε αυτό. Πάντα η Τουρκία είχε ένα λόγο και έναν ρόλο στη Συρία. Το πώς τελικά αυτό θα καταλήξει είναι πολύ νωρίς ακόμα να το πούμε».
«Γενναίες αποφάσεις» εντός 2025 για την ευρωπαϊκή άμυνα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «έχει ωριμάσει» η συζήτηση στην Ευρώπη για ένα ταμείο 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για την άμυνα.
«Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν είχαμε γενναίες αποφάσεις εντός του 2025», επεσήμανε. Παράλληλα σημείωσε ότι σε αυτή τη συζήτηση προσέρχονται πλέον και χώρες «φειδωλές», που στο παρελθόν είχαν «μεγάλη δυστοκία να συζητήσουν για αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού».
Σε ό,τι αφορά τη μείωση φόρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να συνοδεύεται από άλλους φόρους ή μείωση δαπανών γιατί αυτοί είναι οι ευρωπαϊκοί κανόνες».
«Αυτά που παίρνουμε από τους λίγους, που ουσιαστικά κλέβουν το κράτος, τα επιστρέφουμε στους πολλούς με αυξημένες δαπάνες και πρόσφατες μειώσεις φόρων», δήλωσε αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
«Όσο τα διαρθρωτικά μέτρα για τη φοροδιαφυγή αποδίδουν, τόσο η προσοχή μας ολοένα περισσότερο στην άμεση φορολόγηση της μεσαίας τάξης», συμπλήρωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα