Μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα που ξεπερνούν τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ στο τρίτο τρίμηνο του 2024.
Μάλιστα, στις υπηρεσίες οι αυξήσεις άγγιξαν διψήφια νούμερα , στοιχείο που καλλιεργεί το έδαφος για αυξήσεις κατά μέσο όρο πάνω από 5.2% που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας ,με ετήσιο πληθωρισμό 2.7%.
Ειδικότερα, οι ετήσιες μεταβολές των νέων συγκεντρωτικών Βραχυχρόνιων Δεικτών Απασχόλησης της οικονομίας για το Γ’ τρίμηνο 2024 σε σύγκριση με το Γ' τρίμηνο πέρυσι, δείχνουν αύξηση του δείκτη μισθών και ημερομισθίων:
- Κατά 13,3% στις κατηγορίες Μεταφορά και Αποθήκευση, Παροχή Καταλύματος και Εστίασης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας, Επαγγελματικές, Επιστημονικές, Τεχνικές, Διοικητικές και Υποστηρικτικές Δραστηριότητες
- Κατά 10,4% στις Κατασκευές
- Κατά 8,1% σε Ορυχεία και Λατομεία, Μεταποίηση, Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Παροχή Νερού και
- Κατά 7,3% σε Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών
Ωστόσο και αυτό το ποσοστό αύξησης ήταν χαμηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Με βάση τα στοιχεία το 2023, η Ελλάδα έπεσε ακόμη χαμηλότερα στην κατάταξη. Για παράδειγμα, η Πολωνία είναι πλέον πολύ πιο ψηλά από την Ελλάδα, καθώς καταγράφηκε αύξηση 16,57% και διαμόρφωση των ετήσιων αποδοχών στα 18.054 ευρώ. Σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα βρέθηκε και η Ρουμανία, η οποία εμφάνισε αύξηση 17,76% και διαμόρφωση του ετήσιου ποσού στα 17.739 ευρώ.
Το μπρα ντε φερ με Ουγγαρία
Άρα, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat, ξεπερνάμε πλέον οριακά την Ουγγαρία, η οποία όμως πλησίασε πολύ την Ελλάδα ύστερα από ετήσια αύξηση 17,46%, και «καθαρά» μόνο τη Βουλγαρία, η οποία παραμένει στην τελευταία θέση με μέσες ετήσιες αποδοχές 13.503 ευρώ, οι οποίες όμως επίσης αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 13,66%.λτα (αύξηση 1,98% στα 29.989 ευρώ)
Παράλληλα ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που δείχνουν μικρή μείωση ωρών εργασίας στις υπηρεσίες ( μισή έως μία ώρα) τη στιγμή που σύμφωνα με την Eurostat και τον ΟΟΣΑ οι Έλληνες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη. Στην Αυστρία οι ώρες εργασίες έχουν μειωθεί κατά 151 και στην Ελβετία κατά 131, ενώ στην Ελλάδα κατά 80, παραμένοντας ωστόσο κατά σχεδόν 400 περισσότερες από των Γερμανών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα