Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Servicers: Πώς μπορεί να μπει άμεσα πωλητήριο στα ακίνητά τους

Περί τις 10.000 - 15.000 υπολογίζεται ότι είναι τα οικιστικά ακίνητα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και servicers και θα μπορούσαν να βγουν προς πώληση στο αμέσως επόμενο διάστημα εφόσον ο νέος ιδιοκτήτης – φυσικό πρόσωπο - θα αναλάμβανε να «τρέξει» ο ίδιος την τακτοποίηση και νομιμοποίηση τους.
Τη σχετική πρόταση έχουν καταθέσει εδώ και μερικά χρόνια οι servicers – το σχετικό κόστος που θα βαρύνει τον νέο ιδιοκτήτη θα αφαιρείται από το τίμημα – ωστόσο πρέπει να βρεθεί τρόπος που θα διασφαλίζει ότι η τακτοποίηση θα γίνει από τον νέο ιδιοκτήτη σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Στελέχη των servicers ανέφεραν ότι από τα 25.000 ακίνητα των τραπεζών και των servicers, τα οικιστικά είναι περίπου 15.000 εκ των οποίων το 80% βρίσκεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 20% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 20% στην υπόλοιπη χώρα.
Αυξημένος ΕΝΦΙΑ
Mε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή αυξημένου ΕΝΦΙΑ σε αυτά τα ακίνητα ώστε να αποτρέψει την τράπεζες και servicers να τα κρατούν στα χαρτοφυλάκια τους αναξιοποίητα, τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι από τη μέρα που περνάει στην κατοχή τους ένα ακίνητο από πλειστηριασμό μέχρι να είναι έτοιμα προς πώληση απαιτείται τουλάχιστον 1,5 χρόνος μέχρι να είναι έτοιμο προς πώληση (τακτοποίηση αυθαιρεσιών, μεταγραφή – που σε κάποια κτηματολόγια μπορεί να πάρει χρόνια και στην καλύτερη περίπτωση 12 -15 μήνες – κλπ). Τα ακίνητα χωρίς εκκρεμότητες (πχ. ημιυπαίρθριοι, υπερβάσεις δόμησης κλπ), είναι δηλαδή τακτοποιημένα δεν ξεπερνούν τα 500.
Αυτές οι καθυστερήσεις έχουν και οικονομικό αποτύπωμα. Υπολογίζεται ότι το κόστος διακράτησης (πχ φόρος μεταβίβασης, κτηματόλογιο κλπ) από τη στιγμή του πλειστηριασμού μέχρι την πώληση κυμαίνεται από 9%-27% της αξίας του ακίνητου για το διάστημα των 18 μηνών. Και μάλιστα όσο μικρότερης αξίας είναι το ακίνητο τόσο μεγαλύτερο είναι αυτή η επιβάρυνση καθώς κάποια κόστη είναι ίδια είτε πρόκειται για ακίνητο αξίας 50.000 ευρώ είτε 1 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια οι servicers έχουν δεν έχουν λόγους να κρατούν στα χαρτοφυλάκια ακίνητα που μπορούν να βγουν στην αγορά. Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα τραπεζών – servicers να έχουν απευθείας πρόσβαση στη βάση δεδομένων του κτηματολόγιου - όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες - ώστε να έχουν αναλυτικές πληροφορίες για το ακίνητο (συντεταγμένες, αν είναι συνενωμένο κλπ) αλλά και να κάνεις έρευνα για την καλύτερη διαχείριση.
Σε κάθε περίπτωση στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι ενδεχόμενη προσαύξηση του ΕΝΦΙΑ στα «τραπεζικά» ακίνητα ως αντικίνητρο για τη διακράτηση τους θα πρέπει να συνοδευτεί από αν όχι από συνολική μεταρρύθμιση του πλαισίου για τη τακτοποίηση, νομιμοποίηση και μεταβίβαση των ακινήτων από παρεμβάσεις ώστε να αρθούν οι στρεβλώσεις και να μειωθούν οι χρόνοι για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών αλλά και να επιταχυνθούν οι χρόνοι απονομής της δικαιοσύνης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε υπόμνημα των servicers προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον Νοέμβριο του 2023, ζητούσαν επιτάχυνση της εκδίκασης ανακοπών - σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο - που προσδιορίζονταν μετά το 2028 και σε περιπτώσεις αναβολών η επίλυση της διαφοράς δεν μπορεί να επιτευχθεί σε διάστημα μικρότερο των 8-9 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα