Καμία τύχη δεν έχουν οι προσφυγές που υποβάλλονται στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών για την ακύρωση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.
Οι πρώτες αποφάσεις που εξέδωσε η ΔΕΔ είναι όλες απορριπτικές και επικυρώνουν τα όσα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία επιφυλάσσουν φόρο εισοδήματος ακόμα και για φορολογούμενους με μηδενικό εισόδημα.
Οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν προσφυγές στη ΔΕΔ επικαλούνται συνταγματικούς λόγους και ζητούν την ακύρωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων και τη φορολόγησή τους με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, τα οποία είναι χαμηλότερα των τεκμαρτών και σε μία περίπτωση είναι μηδενικά.
Μία από τις περιπτώσεις, αφορά την προσφυγή δικηγόρου, η οποία είχε μηδενικό εισόδημα, αλλά με βάση τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, το ελάχιστο εισόδημά της από επιχειρηματική δραστηριότητα προσδιορίστηκε σε 14.534,52 ευρώ και της καταλογίστηκε φόρος εισοδήματος ύψους 3.008,07 ευρώ.
Μετά τις απορριπτικές αποφάσεις της ΔΕΔ, το επόμενο βήμα των επαγγελματιών είναι η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, ώστε να προσβάλουν συνολικά τον τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού των εισοδημάτων τους και αναμένονται με ενδιαφέρον οι σχετικές αποφάσεις.
Σημειώνεται, πως, αν ο φορολογούμενος δεν προσφύγει πρώτα στη ΔΕΔ, δεν μπορεί να προσφύγει το φορολογικό δικαστήριο.
Τι απάντησε η ΔΕΔ
Στις αποφάσεις της η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
- Ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης έχει νομοθετηθεί (ν. 5073/2023) και ισχύει, οπότε η απόφασή της εκδόθηκε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
- Η ΔΕΔ δεν μπορεί να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη των συγκεκριμένων διατάξεων, αλλά είναι θέμα των ανώτατων δικαστηρίων.
- Οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης όφειλαν, κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, να συμπληρώσουν τον κωδικό 443 του εντύπου Ε1, που σημαίνει ότι υποβάλλουν αίτημα για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου από την ΑΑΔΕ.
Όμως, ο συγκεκριμένος έλεγχος είναι διεξοδικός και καλύπτει όχι μόνο τον ίδιο των φορολογούμενος, αλλά και τα μέλη της οικογένειάς του.
Ειδικότερα, εντός 60 ημερών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης οφείλει να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο που αφορά στους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις θυρίδες, μετρητά, κρυπτονομίσματα, άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις και ακίνητα των ιδίων και των προσώπων του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος (συζύγων, παιδιών).
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ελέγχονται ακόμα και οι δαπάνες για διακοπές του επαγγελματία που προσφεύγει κατά των τεκμηρίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα