Δεν εμπνέει ανησυχία στους σεισμολόγους η πολύ συχνή εκδήλωση σεισμών πολύ κοντά στις δυτικές ακτές του Αγίου Όρους, αφού το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει δώσει ιστορικά μεγάλους σεισμούς και η «οροφή» του βρίσκεται στους 5-5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Σκορδίλης, σημειώνοντας ότι από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου, όταν και ξεκίνησε η σεισμική ακολουθία στην περιοχή, έχουν καταγραφεί 35-40 σεισμοί με μέγεθος πάνω από 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
«Ο σεισμός των 4,7 βαθμών που καταγράφηκε σήμερα, είναι ουσιαστικά ίδιου μεγέθους με αυτόν των 4,6 βαθμών που καταγράφηκε στις 22 του περασμένου Σεπτεμβρίου στην ίδια περιοχή και άρα δεν έχουμε κάποιο μεγαλύτερο μέγεθος. Όλοι οι σεισμοί προέρχονται από τον ίδιο υποθαλάσσιο χώρο, που είναι μήκους 6-7 χιλιομέτρων και βρίσκεται δυτικά των Καρυών, πολύ κοντά στις ακτές του Αγίου Όρους. Δεν υπάρχει κάποια ανησυχία, διότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν δίνει μεγάλους σεισμούς και η οροφή του βρίσκεται στους 5-5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Αλλά και ιστορικά δεν έχουμε καμία πληροφορία για μεγάλο σεισμό από το συγκεκριμένο ρήγμα, με τον μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί να φτάνει στους 6 βαθμούς αλλά πρόκειται για πολύ σπάνια περίπτωση. Άρα δεν φαίνεται να εγκυμονεί κινδύνους ο χώρος που έχει διεγερθεί», λέει στο ethnos.gr ο κ. Σκορδίλης.
Σμηνοσειρά ή τοπική διέγερση
Ο ίδιος χαρακτηρίζει την σεισμική ακολουθία στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους ως σμηνοσειρά σεισμών ή ως μία τοπική διέγερση.
«Σε αυτές τις περιπτώσεις το μέγεθος των σεισμών παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερό αλλά μειώνεται ο ρυθμός εκδήλωσής τους. Αραιά και που γίνεται κάποιος λίγο μεγαλύτερος. Θα μας ανησυχούσε η σεισμική ακολουθία στην περιοχή, στην περίπτωση που οι σεισμοί καταγραφόταν σε μεγαλύτερο μήκος, δηλαδή αν ήταν μεγαλύτερο το σεισμικό ρήγμα που διεγέρθηκε. Οι σεισμοί στην περιοχή ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2024, αν θυμάμαι καλά στα μέσα του περασμένου Ιουλίου. Από τότε και μέχρι σήμερα στην περιοχή έχουν καταγραφεί 35-40 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», καταλήγει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.
Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων στον Δήμο Αριστοτέλη
Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων στην περιοχή του Αγίου Όρους στον Δήμο Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική μετά τους διαδοχικούς σεισμούς.
Η ανακοίνωση του δήμου Αριστοτέλη
Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων του Δήμου Αριστοτέλη για σήμερα Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024 λόγω της σημειούμενης έντονης σεισμικής δραστηριότητας που εμφανίζεται στην περιοχή.
Οι διευθυντές των σχολείων θα φροντίσουν για την ομαλή αποχώρηση των μαθητών και την τακτοποίηση των μαθητικών δρομολογίων.
Δύο σεισμοί στην περιοχή με διαφορά λίγων λεπτών
Σεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (13/12) στο Άγιο Όρος, με το επίκεντρο 7 χλμ δυτικά βορειοδυτικά των Καρυών.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ήταν 11 χιλιόμετρα Δυτικά - Βορειοδυτικά των Καρυών Αγίου Όρους και έχει εστιακό βάθος 14,4 χιλιομέτρων.
Νωρίτερα, σημειώθηκε ασθενέστερος σεισμός μεγέθους 3,7 βαθμών Ρίχτερ, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ήταν 12 χιλιόμετρα Δυτικά- Βορειοδυτικά των Καρυών Αγίου Όρους και το εστιακό της βάθος 14,4 χιλιόμετρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα