Από όλους περιγράφεται ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον παγκόσμιο αθλητισμό: η ισπανική ομάδα μπάσκετ με διανοητική αναπηρία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 και αποδείχτηκε ότι μόνο δύο από την ομάδα των 12 παικτών είχαν πραγματικά πρόβλημα, ελαφρύ!
Μια μέρα σαν σήμερα, 14 Δεκεμβρίου του 2000 οι αθλητές κλήθηκαν να επιστρέψουν τα μετάλλιά τους! Ο άνθρωπος που «επινόησε και εκτέλεσε» το σχέδιο για να στρατολογήσει ταλαντούχους νεαρούς μπασκετμπολίστες χωρίς την παραμικρή αναπηρία ήταν ο Fernando Martin Vicente, τότε πρόεδρος της Ισπανικής Αθλητικής Ομοσπονδίας για Άτομα με Διανοητική Αναπηρία (Feddi) και αντιπρόεδρος της Ισπανικής Παραολυμπιακής Επιτροπής· ανέλαβε την ευθύνη για την απάτη και του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.400 ευρώ, αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εναντίον άλλων 18 κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένων των 10 ψεύτικων Παραολυμπιονικών.
Ο Carlos Ribagorda, μέλος της ισπανικής ομάδας και δημοσιογράφος που δρούσε με μυστικότητα, αποκάλυψε στο ισπανικό επιχειρηματικό περιοδικό Capital ότι οι περισσότεροι από τους συναδέλφους του δεν είχαν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις για να διασφαλιστεί ότι είχαν αναπηρία. Διερευνήθηκαν οι ισχυρισμοί του και διαπιστώθηκε ότι τα απαιτούμενα νοητικά τεστ, τα οποία θα έπρεπε να δείξουν ότι οι αγωνιζόμενοι έχουν δείκτη νοημοσύνης όχι μεγαλύτερο από 75, δεν διεξήχθησαν από την Ισπανική Παραολυμπιακή Επιτροπή (CPE)! Ο Ribagorda ισχυρίστηκε ακόμα ότι και άλλοι Ισπανοί συμμετέχοντες σε αγώνες επιτραπέζιας αντισφαίρισης, στίβου και κολύμβησης δεν είχαν επίσης αναπηρία, πράγμα που σημαίνει ότι κι άλλα πέντε μετάλλια είχαν κερδίσει με δόλο.
Ο Fernando Martin Vicente
Ο Fernando Martin Vicente, πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας Αθλητών με Διανοητική Αναπηρία (αρχικά αρνήθηκε τους ισχυρισμούς) επέλεξε σκόπιμα να εγγράψει αθλητές που δεν είχαν διανοητική αναπηρία για να «κερδίσουν μετάλλια και να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από χορηγίες. Το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε οδήγησε σε πλήρη απαγόρευση αθλητών με διανοητική αναπηρία από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και του 2008, καταστρέφοντας τις καριέρες χιλιάδων αθλητών σε όλο τον κόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα