Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024

Σαν σήμερα 13/12, Πώς ο βασιλιάς Κωνσταντίνος κρυβόταν «από χωρίου εις χωρίον» - Η αντεπανάσταση-φιάσκο

Από Βασιλιάς, κυνηγημένος «από χωρίου εις χωρίον»… Ο Κωνσταντίνος και το φιάσκο της αντεπανάστασης. Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 13 Δεκεμβρίου του 1967, όταν ο ακόμα τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος αποπειράται (ανεπιτυχώς) να ανατρέψει τους πραξικοπηματίες συνταγματάρχες.
Το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου ο γενικός επιθεωρητής στρατού αντιστράτηγος Ιωάννης Μανέττας επισκέπτεται στο γραφείο του τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Οδυσσέα Αγγελή και του παραδίδει επιστολή του Βασιλιά με την οποία ο Αγγελής διατάσσεται να παραδώσει στο Μανέττα αμέσως, εκείνη τη στιγμή, την αρχηγία του Επιτελείου, δηλαδή την ανώτατη διοίκηση του Ελληνικού Στρατού.
Ο Αγγελής σιώπησε για λίγο και απάντησε στον Μανέττα: «Αυτό δεν γίνεται». Ο Αγγελής συλλαμβάνει επιτόπου τον Μανέττα και αμέσως μετά τηλεφωνεί στον Γεώργιο Παπαδόπουλο για να του πει τα νέα μη μπορώντας να συγκρατήσει τα γέλια του.
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος βρισκόταν ήδη στην Καβάλα, όταν ο άνθρωπος του, ο Μανέττας επισκέπτονταν τον Αγγελή. Και περίμενε εκεί να του στείλει σήμα πως, η χούντα έπεσε έτσι με ένα βασιλικό φύσημα. Δυστυχώς για το βασιλιά δεύτερη πράξη δεν υπήρχε· η κωμωδία ήταν μονόπρακτη και έτσι ο Κωνσταντίνος μαζί με τη σύζυγο, τη μητέρα, τα παιδιά του και την αδελφή του πήραν το δρόμο για τη Ρώμη πρώτα και στη συνέχεια για το Λονδίνο.

 
 Από ερασιτεχνικό σταθμό!
Ο Βασιλιάς είχε εκπέμψει το μήνυμα της εξέγερσης του κατά της χούντας από ραδιοφωνικό σταθμό της Λάρισας που ακούγονταν μόνο στον μισό νομό Λαρίσης! Δεν έλαβε υπόψη του, ο Κωνσταντίνος, πως η χούντα είχε ήδη αποστρατεύσει δημοκρατικούς και φιλοβασιλικούς αξιωματικούς και ο μονάρχης ήταν απελπιστικά μόνος!
Ο ραδιοσταθμός Αθηνών εκείνη την ημέρα μετέδωσε: «Η Αντεπανάστασις απέτυχε πλήρως. Συνετρίβη. Από όλα τα σημεία της Ελλάδος καταφθάνουν επίσημοι αναφοραί ότι αι Ένοπλοι Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας είναι παρά τω πλευρώ και εκτελούν τας διαταγάς αποκλειστικώς και μόνον της εθνικής επαναστατικής κυβερνήσεως της «21ης Απριλίου». Ησυχία απόλυτος επικρατεί εις ολόκληρον την επικράτειαν. Οι συνωμόται και ο Κωνσταντίνος προσπαθούν να διαφύγουν κρυπτόμενοι από τον Στρατόν από χωρίου εις χωρίον». Αυτές οι τελευταίες λέξεις έμειναν παροιμιώδεις.
Στη συνέχεια; Ο Παπαδόπουλος διόρισε Αντιβασιλέα τον στρατηγό Ζωιτάκη και ο Ζωιτάκης με τη σειρά του όρκισε Πρωθυπουργό τον Παπαδόπουλο.
Η ιδέα της αντεπανάστασης ήταν της βασιλομήτορος Φρειδερίκης όπως και άλλες σπουδαίες ιδέες. Οι ελάχιστοι εναπομείναντες άνθρωποι του Παλατιού θεωρούσαν πως η χούντα θα κατέρρεε από μόνη της σύντομα και ο βασιλιάς θα βοηθούσε στην πτώση της.
Αν πετύχαινε το κίνημα- λέγεται- ο τότε βασιλιάς θα καλούσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από το Παρίσι, να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση. Αν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα