![]() |
Στα της διαδικασίας του μαθήματος αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δύο μέρες μαθημάτων εκείνη την ημέρα δεν θα γίνουν μόνο εκδηλώσεις για τον εκάστοτε εορτασμό αλλά θα γίνουν και μαθήματα οπότε οι μαθητές καλούνται να πάνε με τσάντες στα σχολεία και φυσικά θα τηρηθεί παρουσιολόγιο. Οπότε οι μαθητές σε καμία περίπτωση να μην θεωρήσουν ότι θα είναι μια μέρα χωρίς υποχρεωτική παρουσία στα δρώμενα του σχολείου. Να σημειωθεί βέβαια πως αν για κάποιο λόγο προκύψει αδυναμίας υλοποίησης των δράσεων κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία (εξαιτίας έκτακτων συγκυριών ή αργιών), με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/- ουσών, η υλοποίηση των δράσεων δύναται να μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία.
Στις 2 Απριλίου τα σχολεία γιορτάζουν το Παιδικό Βιβλίο
Την Τετάρτη 2 Απριλίου τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας καλούνται να αφιερώσουν χρόνο από το πρόγραμμα μαθημάτων για να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές για τη σημασία της φιλαναγνωσίας και να τους φέρουν σε επαφή με παιδικά βιβλία που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στη λογοτεχνία. Η φιλαναγνωσία, δηλαδή η αγάπη για το διάβασμα, αποτελεί ένα θεμελιώδες στοιχείο στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας των παιδιών. Η ανάγνωση παιδικών βιβλίων και η συμμετοχή σε δραστηριότητες δημιουργικής γραφής δεν είναι μόνο ευχάριστες δραστηριότητες, αλλά προσφέρουν επίσης πλούσια οφέλη για την πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη. Τα παραμύθια και οι παιδικές ιστορίες προσφέρουν στους μικρούς αναγνώστες έναν φαντασιακό κόσμο όπου μπορούν να εξερευνήσουν νέες ιδέες και να γνωρίσουν χαρακτήρες που αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις. Αυτή η επαφή με φανταστικούς κόσμους καλλιεργεί τη φαντασία των παιδιών, καθώς τους επιτρέπει να φαντάζονται νέες καταστάσεις και να σκέφτονται δημιουργικά λύσεις για τα προβλήματα που συναντούν οι ήρωες των ιστοριών.
Όπως αναφέρεται και στη σχετική εγκύκλιο το Υπουργείο Παιδείας καλεί όλα τα σχολεία της χώρας να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, που θα εορτασθεί σε όλον τον κόσμο την Τετάρτη 2 Απριλίου. Υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού για το 2025 είναι το Τμήμα των Κάτω Χωρών. Ο εορτασμός αυτός, ο οποίος συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του Hans Christian Andersen, καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IΒΒΥ), το Ελληνικό Τμήμα της οποίας αποτελεί o Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός συμβάλλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τονώνει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για το βιβλίο με διάφορες εκδηλώσεις (εκθέσεις παιδικού βιβλίου, συναντήσεις μαθητών/τριών με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικές παραστάσεις κ.α.) Σημαντικό είναι οι εν λόγω δράσεις να οργανωθούν με τη συνεργασία του Συλλόγου Διδασκόντων, των Συμβούλων Εκπαίδευσης και των Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων/Πολιτιστικών Θεμάτων με τοπικές, Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες, με συγγραφείς και εικονογράφους και γενικά με πρόσωπα και φορείς από τον χώρο του παιδικού βιβλίου.
4 Απριλίου: Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας
Την Παρασκευή 4 Απριλίου οι μαθητές θα συμμετάσχουν ενεργά σε δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για την Πανελλήνια Ημέρα Φιλοζωίας με στόχο να ευαισθητοποιηθούν για την φροντίδα των ζώων, για την προάσπιση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των ζώων και ιδιαίτερα των αδέσποτων. Βάσει εγκυκλίου την ημέρα αυτή θα πραγματοποιούνται στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια μια σειρά από δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών δράσεων, ενημερώσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων σε χώρους φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων, σεμιναρίων για την παροχή πρώτων βοηθειών και φροντίδας σε αδέσποτα ζώα, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων (π.χ. θεατρικών παραστάσεων, καλλιτεχνικών εκθέσεων, κ.λπ.). Όπως πέρσι έτσι και φέτος στις εκδηλώσεις στα σχολεία ενεργό ρόλο αναμένεται να έχει και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) που θα επισκεφθεί είτε δια ζώσης τάξεις σχολείων είτε μέσω τηλεδιασκέψεων με στόχο αφενός την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών, αφετέρου την επισήμανση της σημασία του ορισμού της 4ης Απριλίου ως Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας.
Σύμφωνα με τη εγκύκλιο είναι σημαντική η συνεργασία και συνδρομή ειδικών επιστημόνων όπως κτηνιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ειδικών παιδαγωγών και ατόμων που απασχολούνται επαγγελματικά αλλά και εθελοντικά σε χώρους φιλοξενίας και φροντίδας ζώων, προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται στις δράσεις της ημέρας ομιλίες, προβολές και παρουσιάσεις έργων και δράσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα