
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιούν πλήρως τη δυσαρέσκεια. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου (12,7%) εδραιώνεται ως ο κύριος εκφραστής της αντικαθεστωτικής ψήφου, ξεπερνώντας το ΠΑΣΟΚ (11%) το οποίο δείχνει να μην έχει πείσει ότι μπορεί να ηγηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην έκτη θέση (5,6%) με τη φθορά του να μοιάζει πλέον δομική και όχι συγκυριακή. Η Ελληνική Λύση (9,9%) και το ΚΚΕ (8,6%) συνεχίζουν σε τροχιά σταθερότητας.
Η Φωνή Λογικής είναι στο 3,7%, το ΜέΡΑ 25 στο 3,5%, η ΝΙΚΗ στο 3% όπως και το Κίνημα Δημοκρατίας, ενώ η Νέα Αριστερά φτάνει στο 2%.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων ανεβαίνει στο 11,1%.


«Ναι» στις πρόωρες εκλογές λέει το 53%
Το 71% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η χώρα κινείται «προς τη λάθος» κατεύθυνση. Μόλις το 27% εκτιμά ότι η κατεύθυνση είναι σωστή.
Παράλληλα, καταγράφεται πλειοψηφικό αίτημα για πρόωρες εκλογές. Το 53% των ερωτηθέντων επιθυμεί προσφυγή στις κάλπες πριν την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας. Το 44% δηλώνει ότι προτιμά την εξάντληση της τετραετίας, ενώ 3% δεν τοποθετείται.


«Λύστε ακρίβεια και υγεία – τώρα»
Το 25,1% των ερωτηθέντων τοποθετεί πρώτο το πρόβλημα της ακρίβειας. Παρά το γεγονός ότι το κόστος ζωής παραμένει σταθερά το κορυφαίο πρόβλημα για την κοινωνία – όπως καταγράφεται διαρκώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις – η κυβερνητική ανταπόκριση εξακολουθεί να θεωρείται ανεπαρκής.
Στη δεύτερη και τρίτη θέση των προτεραιοτήτων, βρίσκονται η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας (15,2%) και της καθημερινότητας (15,1%), τομείς που επίσης σχετίζονται άμεσα με το αίσθημα σταθερότητας και ευημερίας.
Ακολουθούν:
Αύξηση μισθών και συντάξεων (13%)
Βελτίωση της οικονομίας (11,2%)
Μείωση φόρων και εισφορών (10,6%)

Αξιοπιστία προγράμματος: Το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην αντιπολίτευση
Ενδιαφέρον πολιτικό εύρημα εποτελεί το 40,6% σύμφωνα με το οποίο «κανένα κόμμα» της αντιπολίτευσης δεν έχει κυβερνητικό πρόγραμμα. Δηλαδή, τα κόμματα έχουν αφήγημα αντιπολίτευσης, αλλά όχι εναλλακτικής διακυβέρνησης.
Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συγκεντρώνουν θετική αξιολόγηση, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 18,1%, και αναδεικνύεται ως ο βασικός φορέας προσδοκιών για εναλλακτική διακυβέρνηση. Ακολουθούν με σημαντική διαφορά η Ελληνική Λύση (9,7%), η Πλεύση Ελευθερίας (6,8%), το ΚΚΕ (6,2%) ο ΣΥΡΙΖΑ (6,1%) και το ΜέΡΑ 25 (3%).
Μάλιστα η εικόνα που μας δίνει η έρευνα για την εμπιστοσύνη προς τους αρχηγούς των κομμάτων ενισχύει περαιτέρω το παραπάνω αποτέλεσμα.
Αν και η κυβέρνηση της ΝΔ καταγράφει φθορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται στην ερώτηση για τον πολιτικό αρχηγό που εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη στη διακυβέρνηση της χώρας, συγκεντρώνοντας 30,5%. Στη δεύτερη θέση είναι ο «Κανένας» με 22,6%.
Από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη απήχηση (11,5%), αφήνοντας πίσω της τον Νίκο Ανδρουλάκη (7,6%), τον Σωκράτη Φάμελλο (6,7%) και τον Δημήτρη Κουτσούμπα (5,8%).


Η ταυτότητα της έρευνας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα