![]() |
Το μπαράζ αυτών των δηλώσεων όπως ήταν φυσικό δεν ενθουσίασε το Μαξίμου, που σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να σέρνεται η σχετική συζήτηση σε μια χρονική συγκυρία που είχαν μόλις ανακοινωθεί οι αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι πως κυβερνητικές πηγές σημείωναν με νόημα πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το Δημόσιο, ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων.
Στο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να επικρατήσει ένα κλίμα παροχολογίας και να ανοίγουν αιφνιδιαστικά θέματα πριν εξεταστούν όλα τα δεδομένα και αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται σε…γαλάζιους αποδέκτες. Κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές της κυβέρνησης.
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις από υπουργούς και βουλευτές για το θέμα των αυξήσεων σε αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς (την Παρασκευή είχαν ανακοινωθεί οι αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων). Ειδικότερα σχετικές δηλώσεις έγιναν από τους υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Β. Κικίλια και Υγείας Αδ. Γεωργιάδη αλλά και από δεκατέσσερις βουλευτές, ενώ μένει να φανεί αν σήμερα θα υπάρξουν και άλλοι «γαλάζιοι» που θα τοποθετηθούν για το συγκεκριμένο θέμα.
Το θέμα άνοιξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος το Σάββατο, ενώ χθες τοποθετήθηκαν δύο εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος (ο Θάνος Πλεύρης και ο Νότης Μηταράκης), o Α αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Στέλιος Πέτσας, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Θόδωρος Καράογλου, ο Τάσος Δημοσχάκης, ο Φώντας Μπαραλιάκος, η Ζέττα Μακρή, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης και ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος. Μάλιστα ο Τάσος Δημοσχάκης σε ανάρτησή του προϊδέασε για την κατάθεση μαζικής γραπτής ερώτησης.
Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο περιστατικό που έστρεψε την προσοχή στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Είχε προηγηθεί η ερώτηση έντεκα βουλευτών για «εκτίναξη επιθετικών αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια που εμφανίζονται με τη μορφή ελληνικών ή ευρωπαϊκών επιχειρήσεων». Την ίδια στιγμή δεν πέρασε απαρατήρητο πως μετά τον ανασχηματισμό κάποιοι βουλευτές του κόμματος είχαν τοποθετηθεί αιχμηρά για παλαιότερες δηλώσεις του υφυπουργού Ενέργειας Νίκου Τσάφου.
Με αυτά τα δεδομένα το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί να υπάρξει στενότερη επικοινωνία και να γίνουν «γαλάζια» τετ α τετ για να διασφαλιστεί η εσωκομματική …νηνεμία. Για παράδειγμα αναμένεται να επανέλθουν οι συναντήσεις υπουργών με τους βουλευτές της Ν.Δ.- που είχαν γίνει το φθινόπωρο - ώστε να αναλύονται οι σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες και να μην υπάρχουν εκπλήξεις. Κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια για καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης αναμένεται να έχει ο Κωστής Χατζηδάκης, που στον ανασχηματισμό ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου.
Τι λέει η κυβέρνηση για τους μισθούς στα σώματα ασφαλείας
«Είναι δεδομένο ότι, όπως έγινε με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα σώματα ασφαλείας με άξονα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης». Αυτό διαμήνυαν κυβερνητικές πηγές, ενώ υπενθύμιζαν ότι πρόσθετες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό 'Αμυνας, θα ισχύσουν μετά την ΔΕΘ.
Μια σαφή εικόνα για τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα δώσει στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, καθώς αναμένεται να υπάρξουν σχετικές ερωτήσεις. Από την κυβέρνηση πάντως θέλουν να ξεκαθαρίσουν σήμερα το τοπίο, καθώς είναι εμφανές πως το θέμα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.
Να επισημανθεί πως τελικά δεν αναμένεται να γίνει σήμερα η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας, με την αναβολή να αποδίδεται στο γεγονός πως ήταν προγραμματισμένη αργά χθες η επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από το Ισραήλ. Βέβαια η μετάθεση της επίσκεψης αναμένεται να συζητηθεί στα πολιτικά…. πηγαδάκια, καθώς ο κ. Γεωργιάδης ήταν ένα από τα πρόσωπα που τοποθετήθηκε για το θέμα των αυξήσεων στα σώματα ασφαλείας.
Τέλος σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτές έγιναν για τρεις λόγους:
-Πρώτον, γιατί με τις αποφάσεις στην Ευρώπη για ρήτρα διαφυγής δημιουργείται η δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας με επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι αμοιβές των στρατιωτικών.
-Δεύτερον, γιατί το υπουργείο Αμυνας μέσω του προγράμματος «Ατζέντα 2030» εφαρμόζει σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών με αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών.
-Τρίτον, γιατί υπάρχει τεράστια ανάγκη να στηριχθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποχωρήσεων. Πρέπει επίσης να χορηγηθούν κίνητρα στους νέους, ώστε να προτιμήσουν για την καριέρα τους τις Ενοπλες Δυνάμεις και να στελεχώσουν τις Στρατιωτικές Σχολές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα