Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

Aνακαλούνται σταφίδες Τουρκίας γεμάτες εντομοκτόνα


Aνακαλούνται σταφίδες Τουρκίας καθώς δειγματοληπτικοί έλεγχοι ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων έδειξαν ότι είναι γεμάτες φυτοφάρμακα επικίνδυνα για το καταναλωτικό κοινό.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ανακαλούνται από την αγορά σταφίδες τουρκικής προέλευσης καθώς ανιχνεύτηκαν υψηλά επίπεδα στο γνωστό εντομοκτόνο acetamiprid.
Πρόκειται για ένα διασυστηματικό εντομοκτόνο επαφής και στομάχου με ευρύ φάσμα δράσης εναντίον κυρίως μυζητικών εντόμων και εναντίον ορισμένων λεπιδοπτέρων.Το acetamiprid ανήκει στην ομάδα των νεονικοτινοειδών και δρα δεσµεύοντας τους µετασυναπτικούς (νικοτινικούς) υποδοχείς της ακετυλοχολίνης στο κεντρικό νευρικό σύστηµα του εντόµου.
Έτσι θα απαλλάξετε φρούτα και λαχανικά από φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα
Η χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων στα φρούτα και τα λαχανικά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Έτσι θα απαλλάξετε φρούτα και λαχανικά από φυτοφάρμακα Αυτό βέβαια δεν αποτελεί λόγο για να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους, αφού η θρεπτική τους αξία είναι πολύτιμη για τον οργανισμό. Πριν την κατανάλωσή τους όμως, επιβάλλεται σχολαστικό πλύσιμο ώστε να προφυλαχθείτε στο μέτρο του δυνατού από κάθε είδους μολύνσεις.
Σύμφωνα με το Κέντρο για την Επιστήμη και το Περιβάλλον (CSE), το πλύσιμο με κρύο νερό μπορεί να απομακρύνει από 75% έως 80% των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.
Αν θεωρείτε ότι το τρεχούμενο νερό δεν θα καθαρίσει εντελώς τα φρούτα και τα λαχανικά από τα φυτοφάρμακα, τότε υπάρχει ένα υλικό που σίγουρα θα το κάνει. Και αυτό είναι το ξύδι, το οποίο μπορεί να ξεπλύνει τόσο από τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων όσο και από τη βρωμιά. Ρίξτε τρία φλιτζάνια κρύο νερό και ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι σε ένα μπολ και βυθίστε το λαχανικό ή το φρούτο για 5 έως 20 λεπτά. Έπειτα, ξεπλύνετε καλά το φρούτο με κρύο νερό βρύσης και στραγγίξτε το για να μην έχει όξινη γεύση.
Οι επιστήμονες συμβουλεύουν, σε φρούτα και λαχανικά με πορώδη επιφάνεια όπως τα σταφύλια, τα μούρα, οι φράουλες κ.τ.λ. να προτιμάτε αντί για ξύδι, χυμό λεμονιού, καθώς το ξύδι μπορεί να εισέλθει στο τρόφιμο και -σε περίπτωση που δεν ξεπλυθεί πολύ καλά- να το χαλάσει.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που δεν αγοράζετε πιστοποιημένα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, φροντίστε να αφιερώνετε αρκετό χρόνο για να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά σας, πριν τα σερβίρετε στην οικογένεια. Προτιμήστε να διατηρείτε τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός ψυγείου, καθώς έτσι βοηθάτε την διάσπαση του φυτοφαρμάκου. Αν τα βάζετε στο ψυγείο, φροντίστε πρώτα να τα έχετε πλύνει καλά, με τον παραπάνω τρόπο. Τέλος, προτιμάτε πάντα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, γιατί στα εκτός εποχής παρατηρείται μεγαλύτερη χρήση φυτοφαρμάκων, και σε καμία περίπτωση μην τα μαγειρεύετε άπλυτα.  dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα