Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025

Χρηματιστήριο: Μεγάλη άνοδος στον Γενικό Δείκτη και αυξημένοι τζίροι στις τράπεζες

Oι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές προεξόφλησαν χθες κάποιες θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά την Ουκρανία (συμφωνία Ουκρανίας-ΗΠΑ για τη Μαύρη Θάλασσα) αλλά πιθανή ελάφρυνση της πολιτικής των δασμών και κινήθηκαν έντονα ανοδικά. Μία άνοδος που συνεχίστηκε μέχρι το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών και μετά ξεκίνησε μία ήπια διόρθωση αποκόμισης κερδών αλλά και γενικότερου προβληματισμού.
Η διόρθωση στις αμερικανικές αγορές χάλασε το ευρωπαϊκό ράλι
Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,43%, ο S&P 500 είχε υποχώρηση 0,3%, ο Nasdaq υποχωρούσε εντονότερα (-1,07%). Στα ευρωπαικά, ο DAX είχε γυρίσει πτωτικός (-0,5%) εκείνη τη στιγμη, ο CAC (-0,38%), ο ιταλικός MIB (-0,29%) και ο Eurostoxx 50 (-0,62%).
Ελληνικό Χρηματιστήριο: «Kαι το πάρτι συνεχίζεται»
Το ελληνικό χρηματιστήριο, πήρε την σκυτάλη της ανόδου (μετά τη χθεσινή αργία της Εθνικής Εορτής) και κατάφερε να φτάσει στις παρυφές των 1.750 μονάδων (νέο υψηλό 14,5 ετών) με ενίσχυση από τις τραπεζικές μετοχές και τα μη τραπεζικά blue chips. Το ‘μεγάλο αφήγημα’ στο ελληνικό χρηματιστήριο (έχει κάνει ένα σημαντικό ράλι μέσα στον Μάρτιο από τις 1.620 μονάδες μέχρι τις 1.750 μονάδες) ακούει στο όνομα της αναμενόμενης αναβάθμισης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς σε «Αναπτυγμενη» από τον οίκο FTSE , στις αρχες Απριλίου.
Τζίροι σε μετοχές και ζήτηση στα ομόλογα
Αξιοσημείωτη δεν είναι μόνο η ανοδική κίνηση του Γ.Δ και των επιμέρους κλαδικών δεικτών αλλά, κυρίως, η μεγάλη αύξηση των συναλλαγών που σε μέση ημερήσια βάση ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Επίσης παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα και αυτό είναι ένα δείγμα ότι έρχεται η αναμενόμενη αναβάθμιση
Η πορεία της συνεδρίασης
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 1.730 μονάδες με έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στις τραπεζικές μετοχές που σταδιακά μεταδόθηκε και στα υπόλοιπα μη τραπεζικά blue chips που είχαν θετικές ειδήσεις. Ενδεικτικά ήταν πολύ δυνατή η άνοδος σε METLEN (λόγω Γαλλίου), Titan, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ (ανακοίνωσε αποτελέσματα χρήσης 2024), Motor Oil, ΕΧΑΕ (ενόψει της επικείμενης αναβάθμισης) , Ελλάκτωρ, ΟΛΠ (αναμένονται ιστορικά υψηλά αποτελέσματα) , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ , Aegean (αναμένεται ισχυρό καλοκαίρι) και σε μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως Σαράντης, ΚΡΙ-ΚΡΙ.
Ο Γενικός Δείκτης έφτασε στο υψηλό ημέρας στις 1.749,35 μονάδες λίγο μετα τις 14.00 ώρα Ελλάδος και σταδιακά ισορρόπησε λίγο χαμηλότερα αγνοώντας τις διορθωτικές κινήσεις στα ευρωπαικά χρηματιστήρια.
Στο τέλος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στις 1746,67 μονάδες με άνοδο 1,17%. 
 Η αξία συναλλαγών εκτοξεύθηκε στα 379,56 εκατ. ευρω με τις 4 συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, ΕΤΕ, Πειραιώς, Εurobank) να πραγματοποιούν περίπου το 52% των συνολικών συναλλαγών. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 59 είναι ανοδικές και οι 46 πτωτικές. Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 1,46%, ο δείκτης FTSE Mid Cap είχε άνοδο 1,04% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,17%.

1 σχόλιο:

  1. ΑνώνυμοςΜαρτίου 26, 2025

    ΚΑΙ ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΛΥΘΥΣΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
    ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΟΧΙ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ.
    ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ 5000 ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΗ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ!
    ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΟΙ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΙ.....ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα