
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα μείωση στα πράσινα τιμολόγια του Απριλίου, ειδικά για τους καθετοποιημένους παρόχους, καθώς τον προηγούμενο μήνα οι 4 μεγάλες εταιρείες προμήθειας, διατήρησαν σταθερές τις χρεώσεις τους, απορροφώντας τις αυξήσεις της χονδρεμπορικής.
Ειδικότερα, τα πράσινα τιμολόγια του Μαρτίου δεν ακολούθησαν την πορεία των τιμών στη χονδρεμπορική, καθώς οι παραγωγοί ενέργειας συγκράτησαν τις τιμές λιανικής με εκπτώσεις με αποτέλεσμα τα τιμολόγια Μαρτίου να κυμαίνονται μεταξύ 15,48 και 23,101 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, όπως και τον Φεβρουάριο.
Η μέση τιμή στα οικιακά προϊόντα διαμορφώθηκε στα 18,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά μόλις 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα
Στην περιοχή των 15 λεπτών τα πράσινα τιμολόγια
Τον Απρίλιο αναμένεται ότι δεν θα δούμε σημαντικές εκπτώσεις ενώ η τιμή του πράσινου τιμολογίου αναμένεται να διατηρηθεί στην περιοχή των 15 λεπτών/κιλοβατώρα, χωρίς όμως κρατική επιδότηση.
Η βουτιά της χονδρικής δείχνει πως φεύγουν από το τραπέζι οι κρατικές επιδοτήσεις για να επιστρέψουν εκ νέου στα τέλη του καλοκαιριού, αν κι εφόσον κριθεί τότε απαραίτητο.
Η τιμή της χονδρεμπορικής τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στα 154,09 ευρώ ανά μεγαβατώρα - κατά 14% μεγαλύτερη από τον πρώτο μήνα του έτους και σε ιστορικό υψηλό 2ετίας.
Αντίθετα, η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται για το Μάρτιο στα 105 ευρώ/μεγαβατώρα σημαντικά μειωμένη από το Φεβρουάριο. Η μείωση αυτή οφείλεται στη βελτίωση του καιρού που μείωσε τις ανάγκες ηλεκτρικού ρεύματος για θέρμανση και στην αυξημένη παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ που φέρνει για πολλές ώρες την ημέρα τιμές κοντά στο μηδέν.
Πρόκειται για εποχικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται την άνοιξη και το φθινόπωρο, καθώς υπάρχει ηλιοφάνεια αλλά και ισχυροί άνεμοι που αυξάνουν την πράσινη παραγωγή σε περίοδο που οι θερμοκρασίες δεν επιβάλλουν τη χρήση θέρμανσης ή κλιματισμού.
Σημειώνεται ότι για πολλές μέρες το Μάρτιο οι τιμές πλησίασαν το μηδέν και η χαμηλότερη τιμή στη χονδρεμπορική ήταν 0,04 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν το Φεβρουάριο η αντίστοιχη χαμηλότερη τιμή ήταν 15 ευρώ/μεγαβατώρα.
Κερδισμένοι και χαμένοι από τις χαμηλότερες τιμές
Οι χαμηλότερες τιμές τον Απρίλιο ωφελούν τόσο τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις όσο και το κράτος που δεν θα χρειάζεται να δώσει επιδοτήσεις, αλλά και τις εταιρείες προμήθειας που δεν θα χρειαστεί να κάνουν εκπτώσεις και θα βελτιώσουν τα περιθώρια κέρδους τους.
Αντίθετα, προκαλούν πονοκέφαλο στους παραγωγούς ΑΠΕ που βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται, ενώ ειδικά για τις μέρες του Πάσχα θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις περικοπές στην παραγωγή.
Σημειώνεται ότι οι διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς και διανομής (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) λαμβάνουν έκτακτα μέτρα περιορισμού της «πράσινης» παραγωγής με αναγκαστικές περικοπές των μονάδων.
Κι αυτό, γιατί προκειμένου να εξασφαλίζεται η ευστάθεια του δικτύου όταν η παραγωγή ξεπερνά τη ζήτηση, για να μην προκληθούν διακυμάνσεις στην τάση και τη συχνότητα, επηρεάζοντας τη σταθερότητα του δικτύου, χρειάζονται περικοπές στο φορτίο.
Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο διαχειριστών - του ηλεκτρικού συστήματος και του δικτύου διανομής ρεύματος (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) - θα συνεδριάσει ξανά την επόμενη Δευτέρα ενόψει Πάσχα (20 Απριλίου), ώστε να εξεταστούν ενδελεχώς οι κατάλληλες λύσεις για να μείνει όρθιο το σύστημα, ειδικά το τριήμερο 18-20 Απριλίου (Μεγάλη Παρασκευή – Κυριακή του Πάσχα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα