Ενδεχόμενο ντιλ στη βάση των προτάσεων Πειραιώς θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα από πλευράς μεριδίου αγοράς δανείων και καταθέσεων στο εσωτερικό υποσκελίζοντας ακόμη και την Εθνική, η οποία θα παρέμενε στην πρώτη θέση σε επίπεδο ομίλου στην ευρύτερη περιοχή.
Η Πειραιώς για το 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προσφέρει 329 εκατ. ευρώ ή 3,5 ευρώ ανά μετοχή, οριακά υψηλότερη από τη μέση τιμή εξαμήνου (3,46 ευρώ) με υπερτίμημα (premium) 29,6% σε σχέση με την προχθεσινή τιμή κλεισίματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αντίθετα, για το 77,31% της Αγροτικής, η Πειραιώς προσφέρει 372 εκατ. ευρώ ή 0,53 ευρώ ανά μετοχή με έκπτωση (discount) 50,3% σε σχέση με το προχθεσινό κλείσιμο της μετοχής. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ ανέρχεται σε 968 εκατ. ευρώ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε 768 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 701 εκατ. ευρώ που προσφέρει η Πειραιώς δίνονται σε μετρητά, όπως είπε ο πρόεδρός της. Χθες οι τιμές των μετοχών των εμπλεκομένων τραπεζών έκλεισαν για την Πειραιώς στα 4,54 ευρώ (άνοδος 12,66%), για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 3,28 ευρώ (άνοδος 21,48%) και για την Αγροτική στο 1,14 ευρώ (άνοδος 6,54%).
Αν πάντως προχωρήσει το ντιλ Σάλλα, η νέα τράπεζα που θα προκύψει από μελλοντική συγχώνευση Πειραιώς- ΑΤΕ- Τ.Τ. θα έχει 25.280 εργαζομένους και δίκτυο 1.007 καταστημάτων στο εσωτερικό, χωρίς να υπολογίζεται το δίκτυο των ΕΛΤΑ στα οποία το Τ.Τ. έχει ποσοστό 10%. Το ενεργητικό της νέας τράπεζας θα φτάνει τα 105 δισ. ευρώ, με 96 δισ. ευρώ καθαρές χορηγήσεις και 64 δισ. ευρώ καταθέσεις. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του νέου ομίλου θα διαμορφωθεί στο 9%.
Οσον αφορά τους εργαζομένους ο κ. Σάλλας υποστήριξε πως η Τράπεζα Πειραιώς θα σεβαστεί την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι σε ΑΤΕ και Τ.Τ. πάντως προχωρούν σήμερα σε απεργιακές κινητοποιήσεις εκφράζοντας ευθέως την αντίδρασή τους.
Οι σύμβουλοι
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να προχωρήσει το Δημόσιο, στον ορισμό συμβούλων με αντικείμενο την αποτίμηση των συμμετοχών του ελληνικού Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα και όχι την αξιολόγηση της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς, όπως διευκρινίζει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους συμβούλους θα ζητηθεί η υποβολή προτάσεων για τις ενδεδειγμένες κινήσεις στον τραπεζικό τομέα όσον αφορά τις συμμετοχές του Δημοσίου. Για παράδειγμα, λέει αρμόδιο στέλεχος, μπορεί οι σύμβουλοι να εισηγηθούν για μία τράπεζα συγχώνευση με μία άλλη, πώληση ποσοστού ή πώληση του συνόλου της δημόσιας συμμετοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ μηνών ο διοικητής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκης είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση τετραπλή συγχώνευση της Αγροτικής με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Τράπεζα Αττικής και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ
Αν προχωρήσει το ντιλ, η νέα τράπεζα θα έχει 25.280 εργαζομένους, 1.007 καταστήματα και ενεργητικό 105 δισ. ευρώ
Δυσπιστία από τους τραπεζίτες
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ για το αποτέλεσμα ενδεχόμενης τριπλής συγχώνευσης εκφράζουν κορυφαίοι τραπεζίτες, σημειώνοντας ότι τόσο η Αγροτική όσο και η Τράπεζα Πειραιώς αντιμετωπίζουν ουσιαστικά προβλήματα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που έχει από τα πλέον υγιή χαρακτηριστικά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα «παρασυρόταν αρνητικά», όπως λένε χαρακτηριστικά. Με αυτά τα δεδομένα δίνουν περιορισμένες πιθανότητες να προχωρήσει το εγχείρημα και περισσότερες πιθανότητες η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεννόηση με την κυβέρνηση να δίνει απλώς το εναρκτήριο λάκτισμα για τις τραπεζικές ανακατατάξεις. Με την κίνηση αυτή, λένε οι ίδιες πηγές, ο κ. Σάλλας αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων, δίνει μήνυμα ισχυρής παρουσίας στον τραπεζικό χώρο και αν τελικά δεν κλείσει η συμφωνία δεν χάνει τίποτα. Παράλληλα η κυβέρνηση κερδίζει από το άνοιγμα του παιχνιδιού στον τραπεζικό κλάδο, επειδή αλλάζει η ατζέντα, αποστέλλεται θετικό μήνυμα στις αγορές εν όψει και των εξετάσεων από την τρόικα, η οποία πιέζει προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης του τραπεζικού συστήματος, και ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μόλις 24 ώρες πριν από την εκδήλωση της πρότασης Σάλλα καλούσε τις τράπεζες από το βήμα της Βουλής να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, βγαίνει «πολιτικά ισχυροποιημένος» όπως εκτιμάται στην αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα