Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Carrefour Μαρινόπουλος: Πρόστιμο 12,5 εκατ. ευρώ

Οι πωλήσεις του ομίλου Carrefour στην Ελλάδα (Carrefour Mαρινόπουλος και Dia Hellas) στο β΄ τρίμηνο υποχώρησαν 7,3 %

Ατλάντικ: Στις 27/10 η εκδίκαση για το αρ. 99 - Στα 20,6 εκ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr


«Καμπάνα» ύψους 12,5 εκατ. ευρώ «έριξε» η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Carrefour Μαρινόπουλος, διότι καθόριζε τις τιμές που θα μεταπωλούσαν τα προϊόντα τους οι ιδιοκτήτες του δικτύου δικαιόχρησης και περιόριζε τις διασταυρωμένες πωλήσεις μεταξύ των διανομέων και των δικαιοδόχων στα καταστήματα «5’ Mαρινόπουλος». Το πρόστιμο αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, και υπόλείπεται κατά 2,5 εκατ. ευρώ από το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στον πρώην σύνδεσμο των εταιρειών σούπερ μάρκετ το 2003 και ανέρχονταν σε 15 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Carrefour Μαρινόπουλος εφάρμοζε πολιτικές καθορισμού τιμών μεταπώλησης, αφενός μέσω συμβατικών ρητρών που δέσμευαν τους δικαιοδόχους να ακολουθούν κατά κανόνα τις προτεινόμενες από αυτήν τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων τους, και αφετέρου μέσω ηλεκτρονικού συστήματος που -κατά την πρώιμη φάση λειτουργίας του- καθιστούσε τη διαχείριση τιμών ιδιαίτερα δυσχερή και χρονοβόρα στην πράξη, επιτείνοντας έτσι τη διαρθρωτική ακαμψία των τιμών.

Καθορισμός τιμών
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρέωσε, επίσης, την εταιρεία να σταματήσει τις παραπάνω παραβάσεις, καθώς και να αναδιατυπώσει (ή να απαλείψει) τους σχετικούς αντι-ανταγωνιστικούς συμβατικούς όρους.

Επιπλέον, απείλησε την επιχείρηση πως σε περίπτωση που συνεχίσει ή επαναλάβει τις παραβάσεις αυτές θα την επιβληθεί χρηματική ποινή ύψους 10.000 για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσής της. Από την πλευρά της, η Carrefour Μαρινόπουλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως την εκπλήσσει το περιοχόμενο της απόφασης και επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της και την θεωρεί άδικη. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εφόσον η εταιρεία αποφασίσει να ασκήσει έφεση, η οποία θα εκδικαστεί από το διοικητικό εφετείο, θα πρέπει να προκαταβάλει το 20% του προστίμου.

Αποτελέσματα
Στο μεταξύ, οι πωλήσεις του ομίλου Carrefour στην Ελλάδα (Carrefour Mαρινόπουλος και Dia Hellas) στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους υποχώρησαν κατά 7,3 % στα 678 εκατ. ευρώ έναντι 731 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ενώ συνολικά στο πρώτο εξάμηνο περιορίστηκαν κατά 3,5 % και διαμορφώθηκαν σε 1, 35 δισ. ευρώ έναντι 1, 403 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2009. Η πτώση των πωλήσεων είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν εξαιρεθούν τα νέα καταστήματα που προστέθηκαν στο δίκτυο καθώς στο τρίμηνο, η μείωση είναι μεγέθους 11,2% και στο εξάμηνο 7,6%. Όπως επισημαίνει ο γαλλικός όμιλος σε σχετική ανακοίνωση του, η πτώση που παρουσιάζουν οι πωλήσεις στην Ελλάδα, είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα.

Αντίθετη είναι η εικόνα των αποτελεσμάτων, σε παγκόσμια κλίμακα καθως οι πωλήσεις του ομίλου Carrefour στο πρώτο εξάμηνο ανήλθαν στα 48,9 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 5,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2009 που ήταν στα 46,2 δισ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους οι πωλήσεις έφθασαν σε 24,9 δισ. ευρώ έναντι 23,4 δισ. ευρώ το 2009, ενισχυμένες κατά 6,3%.

Ατλάντικ: Καταγγελία Γ. Λαουτάρη

«Φουντώνει» και πάλι η κόντρα των βασικών μετόχων στην Ατλάντικ, με αφορμή την αίτηση της εταιρεία για υπαγωγή της στο άρθρο 99 με την οποία ζητάει προστασία από τους πιστωτές της. Με ανοιχτή επιστολή, ο κ. Γαληνός Λαουτάρης καταγγέλνει «πάρτι» ξεπουλήματος της Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ στο όνομα της δήθεν εξυγίανσης της και της δήθεν προστασίας των εργαζομένων και καλεί την πολιτεία να επέμβει άμεσα.

Να σημειωθεί πως η «κόντρα» μεταξύ του κ. Λαουτάρη και της οικογένειας Αποστόλου που έχει τον έλεγχο της εταιρείας, χρονολογείται από το 2005 οπότε και άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα οικονομικά προβλήματα στην Ατλάντικ. Ο κ. Λαουτάρης κατηγορεί επίσης τη διοίκηση για παράνομες πράξεις και «μεθόδευση» ξεπουλήματος της χονδρικής της εταιρείας και κάνει λόγο για «προσπάθεια νομιμοποίησης» αυθαίρετων και εξόχως παράνομων, παράτυπων και προκλητικά ζημιογόνων για την εταιρεία πράξεων Διοίκησης Εταιρείας, με την προσφυγή στο «περίεργο» άρθρο 99. Κλείνοντας, σημειώνει πως «οι επιχειρούμενες μέσω του άρθρου 99 ενέργειες και πράξεις δεν απηχούν την θέληση και επιθυμία της Γ.Σ της εταιρείας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα