Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ

Κύριε υπουργέ, βάλατε την “σφραγίδα” σας στον “Καλλικράτη” και λέγεται ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσετε από το υπουργείο Εσωτερικών, αν δεν ολοκληρώσετε τις θεσμικές αλλαγές, όπως αυτή του νέου εκλογικού νόμου. Πότε θα καταθέσετε την πρότασή σας;

Κανένας δεν έχει πια αμφιβολία ότι ο βασικός λόγος που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας ήταν το πελατειακό κράτος της διαφθοράς , της αδιαφάνειας, της συναλλαγής, της αναποτελεσματικότητας.
Έχουμε ήδη προχωρήσει στη θέσπιση θεσμικών αλλαγών διαρθρωτικού χαρακτήρα με τις οποίες χτυπάμε αποφασιστικά το πελατειακό κράτος. Ήδη σήμερα εφαρμόζονται οι δομικές ανατροπές όπως ο «Καλλικράτης», η υπαγωγή όλων ανεξαιρέτως των προσλήψεων στις αξιοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ- από την Προεδρία της Δημοκρατίας και της Βουλή έως και την Εκκλησία- η σύσταση του ΕΙΣΕΠ για την αντικειμενική επιλογή των ανώτερων στελεχών του Δημοσίου, το πρόγραμμα Διαύγει@, με την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αποφάσεων- κρατικών και Αυτοδιοικητικών- στο διαδίκτυο.
Οι αλλαγές αυτές ήταν ένα αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας μας με τους πολίτες, γιατί αποτελούν απαράβατες προϋποθέσεις για την αναγέννηση της πατρίδας μας και την δημιουργία μίας νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα.
Το ίδιο ισχύει και για τον νέο εκλογικό νόμο. Το σχέδιο είναι ήδη έτοιμο. Αυτό που απομένει να κριθεί, είναι η κατάλληλη στιγμή για την έναρξη της δημόσιας συζήτησης. Πρόκειται για μια κρίσιμη θεσμική αλλαγή με την οποία θα «τελειώσουμε» το πελατειακό κράτος το οποίο κόντεψε να τελειώσει τη χώρα.


Υπάρχει συνέχεια μετά τον Καλλικράτη ;

Αφού ολοκληρώσαμε πρώτα τις παρεμβάσεις στην αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση, προχωράμε εντατικά την προετοιμασία για τον «Καλλικράτη του κράτους». Ετοιμάζουμε, δηλαδή, τη μεγάλη διαρθρωτική παρέμβαση στην κεντρική διοίκηση για να γίνει επιτέλους πράξη το επιτελικό κράτος, που συνιστά θεμέλιο μιας νέας πολιτείας που οικοδομείται. Το νέο επιτελικό κράτος θα περιλαμβάνει επιπλέον ένα σύστημα αξιολόγησης αλλά και επιβράβευσης των άξιων και ικανών υπαλλήλων, πάνω στους οποίους στηρίζεται το ελληνικό κράτος. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε νέες πρωτοβουλίες ιδίως στον χώρο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με καινοτομίες όπως π.χ. η κάρτα του πολίτη.
Είναι απαραίτητο και επείγον να προχωρήσουμε και στην κεντρική διοίκηση αποφασιστικά σε βαθιές τομές. Αρκεί να σας πω ότι διαπιστώσαμε πως σε σύνολο 188 Διευθύνσεων βρήκαμε ότι υπάρχουν αρκετές με μηδέν τμήματα , δεκάδες τμήματα με μόνο 1 υπάλληλο, δεκάδες τμήματα με προϊστάμενο αλλά χωρίς υπαλλήλους, ακόμη και δεκάδες τμήματα χωρίς προϊστάμενο και χωρίς κανέναν υπάλληλο.
Τέλος, σημαντική πλευρά του Καλλικράτη στο κράτος θα είναι και η εκπόνηση μελέτης μεταστέγασης όλων των υπουργείων και των φορέων του Δημόσιου Τομέα σε έναν ενιαίο χώρο.


Αλήθεια, υπάρχει ενδεχόμενο διπλών εκλογών (Νοέμβρη), όπως κάποιοι εισηγούνται στον Πρωθυπουργό;

Στις 7 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών και για πρώτη φορά των περιφερειαρχών αρχών, του περιφερειάρχη και του Περιφερειακού Συμβουλίου. Διπλές εκλογές θα έχουμε σταθερά από την επόμενη φορά, τον Ιούνιο του 2014, αφού θεσπίσαμε την πενταετή θητεία των Αυτοδιοικητικών Αρχών και την ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, κυρία Γιωτάκη, για την υπέρβαση της οξύτατης οικονομικής κρίσης αλλά και για την ευδοκίμηση των μεγάλων θεσμικών αλλαγών, η πολιτική σταθερότητα είναι απαράβατο προαπαιτούμενο.


Πώς μπορεί να περιοριστούν οι διαφωνίες υπουργών, που αποδεδειγμένα μπλοκάρουν το κυβερνητικό έργο;

Η ύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων ιδίως όταν υλοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα τόσο πολλές αποφασιστικής σημασίας θεσμικές αλλαγές είναι εύλογες και αναμενόμενες. Άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε εξαρχής όχι μόνο επιτρέψει αλλά και ενθαρρύνει τον εμπλουτισμό της συζήτησης πριν την λήψη των αποφάσεων με κάθε επιχείρημα. Αυτή είναι η πεμπτουσία της διαβούλευσης που συνιστά για εμάς θεμέλιο μιας νέας αντίληψης διακυβέρνησης.


Κάποιοι λένε επίσης ότι η κυβέρνηση διαθέτει πολλούς συντονιστές (συντονιστικά κέντρα), αλλά δεν ...συντονίζεται!...

Αν δει κανείς το αποτέλεσμα, εύκολα θα διαπιστώσει ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε μέσα στους 9 πρώτους μήνες να δώσει λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών και να προχωρήσει διαθρωτικές αλλαγές που φάνταζαν ανέφικτες.


Γιώργος Παπανδρέου: ως πρωθυπουργός για πρώτη φορά στη φετινή ΔΕΘ. Εξαγγελίες ...Μνημονίου και ΔΝΤ;

Η παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, συνδέεται με μία κρίσιμη καμπή στην προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας. Οι Έλληνες πολίτες θα διαπιστώνουν μέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο για πρώτη φορά ότι οι θυσίες που κάνουν πράγματι πιάνουν τόπο, φέρνουν απτά αποτελέσματα. Θα συνειδητοποιούν ότι οι μεγάλες διαθρωτικές αλλαγές που θεσπίστηκαν και ήδη εφαρμόζονται, βάζουν τη χώρα σε μία νέα εποχή. Μέσα από όλες αυτές τις αλλαγές, θα γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο αντιληπτό ότι έχουμε βάλει τα θεμέλια για την αναγέννηση της πατρίδας μας, κάτι νέο γεννιέται. Η ΔΕΘ θα δώσει την ευκαιρία όλα αυτά να συζητηθούν και να τεκμηριωθούν.


-Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε δέσμη προτάσεων για την “απαλλαγή” από το Μνημόνιο. Αυτός είναι και ο δικός σας στόχος...

Το Μνημόνιο είναι ο λογαριασμός που δημιούργησε και άφησε απλήρωτο η ΝΔ. Γι΄αυτό και το μνημόνιο είναι το μνημόσυνο των πολιτικών της. Κατά τα άλλα, την ώρα που η χώρα προχωράει σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, ο κ. Σαμαράς το μόνο που κάνει είναι να υπερασπίζεται πεισματικά τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις και το πελατειακό κράτος που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Το αντιπολιτευτικό του παρόν της καταψήφισης κάθε διαρθρωτικής αλλαγής, ακόμα και των νόμων της αξιοκρατίας για τις προσλήψεις και τις προαγωγές, είναι συνέχεια του κυβερνητικού παρελθόντος της ΝΔ του Κ. Καραμανλή που οδήγησε παραλίγο στη χρεωκοπία της χώρας. Το Μνημόνιο αποτελεί υποχρέωση και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα, αλλά οι στόχοι μας και το όραμα μας για την Ελλάδα του μέλλοντος και το μέλλον των Ελλήνων πάει πολύ πιο μακριά.


Θα στηρίζατε τον Φώτη Κουβέλη για Δήμαρχο της Αθήνας;

Η ερώτηση σας προϋποθέτει μια τέτοια απόφαση του κ. Κουβέλη η οποία δεν έχει εκδηλωθεί. Το ΠΑΣΟΚ προχωρά με συντεταγμένες διαδικασίες στη στήριξη υποψηφίων στον πρώτο και δεύτερο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κουβέλης έχει τον σεβασμό όλων μας.


Το ΚΚΕ είναι ο αριστερός ψάλτης της δεξιάς; Το είχε πει ο κ. Παπανδρέου; Η φραστική επίθεση του κ. Πάγκαλου προς το ΚΚΕ ξεπερνά τα όρια;

Το σίγουρο είναι ότι η ακραία αντιπολιτευτική στάση του ΚΚΕ δεν θυμίζει σε τίποτε την ήπια αντιπολίτευση που άσκησε στην καταστροφική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνο που ξεπερνά τα όρια είναι όταν μικροκομματικές σκοπιμότητες υπονομεύουν συνειδητά την προσπάθεια της χώρας να βγει από την οικονομική κρίση, όταν διακινδυνεύουν ευθέως θέσεις εργασίας, την ίδια την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.


Βουλευτές αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι ο αρχηγός θα γράφει και θα διαγράφει ονόματα, θα ορίζει τους “δικούς” του και θα “εξαφανίζει” τους διαφωνούντες”. Άποψη “παλιάς κοπής” και φοβικής αντιμετώπισης; Τι απαντάτε; Θα ισχύει το 3% για την ανάδειξη ενός κόμματος στη Βουλή; Ποιες άλλες μεγάλες αλλαγές εμπεριέχει η πρότασή σας;

Το νέο εκλογικό σύστημα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του προεκλογικού μας προγράμματος, είναι μια προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου στην ελληνική πραγματικότητα. Προβλέπει μονοεδρικές και ευρείες εκλογικές περιφέρειες. Ελαχιστοποιεί τις εκλογικές δαπάνες και χτυπάει το μαύρο πολιτικό χρήμα. Απαλλάσσει έτσι τους βουλευτές από εξαρτήσεις. Με μια φράση ενισχύει την αυτονομία της πολιτικής.
Αναμφισβήτητα το νέο εκλογικό σύστημα θα επηρεάσει και τα πολιτικά κόμματα. Θα τα οδηγήσει σε μια νέα εποχή ωρίμανσης της εσωκομματικής δημοκρατίας και στα ζητήματα της ανάδειξης των υποψηφίων τους. Σας θυμίζω ότι ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ υπήρξαν πάντα καινοτόμοι σε ζητήματα εσωκομματικής δημοκρατίας, με κυριότερο παράδειγμα την άμεση εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος ήδη από το 2004.


Στις Περιφερειακές εκλογές, ποιο το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ; Βάζετε ψηλά τον πήχη για επανάληψη της μεγάλης διαφοράς με τη ΝΔ, όπως τον περασμένο Οκτώβρη; Που (σε ποιες περιπτώσεις) θα δοθούν “χρίσματα”; Ποιο το “προφίλ” του νέου περιφερειάρχη; Ισχυρό δημοφιλές στέλεχος; Αυτοδιοικητικό; Τι;

Τον πήχη θέτουν οι ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας. Αξιώνουν την ανάδειξη δυνάμεων που πιστεύουν και έτσι θα μπορούν να κάνουν πράξη τις πρωτόγνωρες αλλαγές που εισάγει ο Καλλικράτης. Αλλαγές που συνεπάγονται αποφασιστικές αρμοδιότητες για τις τοπικές κοινωνίες και νέες δυνατότητες ώστε κάθε τοπική κοινωνία να ιεραρχεί, να σχεδιάζει, και να υλοποιεί δημόσιες πολιτικές. Τα πρόσωπα που θα επιλεγούν ως υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, και κατά τη γνώμη μου θα πείσουν και θα επιδοκιμαστούν, δεν μπορούν παρά να ανταποκρίνονται σε αυτές τις απαιτήσεις της νέας εποχής του Καλλικράτη.


Ψηφίσατε το 50%+1 για την εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών, αλλά και εντός του ΠΑΣΟΚ, στελέχη υποστηρίζουν το 42%...;

Το 50%+1 αποτελούσε προεκλογική μας δέσμευση την οποία και κάναμε πράξη. Ωστόσο, όπως τονίσαμε στη Βουλή, σε περίπτωση διακομματικής συμφωνίας, η οποία δυστυχώς δεν διαφαίνεται για ένα πάγιο, κοινής αποδοχής εκλογικό σύστημα, θα ήμασταν θετικοί.


Προσβλέπετε σε συνεργασίες; Για την Δεύτερη Κυριακή; Και με ποιες πολιτικές δυνάμεις;

Το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει, σε όλη τη χώρα, υποψηφιότητες που ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχει θέσει. Υποψηφιότητες που μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διαχειριστούν τις τύχες των νέων δήμων και των νέων περιφερειών που για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας θεμελιώνονται με τον Καλλικράτη. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ήδη εκφράσει τη στήριξη τους στην μεγάλη αυτή δομική αλλαγή. Οι αρχές, οι αξίες, η νέα αντίληψη που φέρνει ο Καλλικράτης δεν είναι μια κομματική ατζέντα αλλά συνιστούν ήδη θεσμικό κεκτημένο για την πολιτεία μας, για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Άρα είναι προφανές ότι για το ΠΑΣΟΚ θα ήταν καιροσκοπισμός και υποκρισία αν υποστήριζε υποψηφίους που δεν αποδέχονται το κεκτημένο αυτό.


Το Ασφαλιστικό ψηφίστηκε- χωρίς διοικήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τώρα, πώς και πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται;

Το Ασφαλιστικό απαντά στο πραγματικό ιστορικό, ηθικό και πολιτικό δίλλημα με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι: Θα επωμιστούμε εμείς, η δική μας γενιά, ένα δυσβάστακτο, πράγματι, βάρος για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος ή θα το αφήσουμε να καταρρεύσει, αφήνοντας την επόμενη γενιά χωρίς σύνταξη, χωρίς ένα στοιχειώδες δίχτυ ασφάλειας;
Για εμάς συνιστά θεμελιώδη υποχρέωση η αποκατάσταση της δικαιοσύνης ανάμεσα στις γενιές. Δεν μπορεί να είμαστε εμείς η γενιά που απολαμβάνει σύνταξη και κοινωνική ασφάλεια στερώντας τες από την επόμενη. Αντίθετα, απόφαση μας είναι να είμαστε η πρώτη γενιά που αφαιρεί βάρη από τα παιδιά της.
Αυτό για το οποίο, όμως, ταυτόχρονα δεσμευτήκαμε είναι να αποκαταστήσουμε κάθε αδικία που τυχόν μπορεί να δημιουργήθηκε από τις επιλογές μας στην κατανομή των βαρών αυτής της μεγάλης αλλαγής, η οποία οφείλεται στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια στα οποία οφείλουμε να κινηθούμε.


Φοροφυγάδες, ΣΔΟΕ, φήμες, διαρροές, μύθοι ή πραγματικότητα... Κάθαρση ή διάλυση τελικά;

Δεν θα είχε νόημα να σας δώσω μια κοινότυπη απάντηση για ένα πολυσυζητημένο εδώ και δεκαετίες θέμα στην Ελλάδα, ήρθε η ώρα των πράξεων, η ώρα των αποτελεσμάτων. Εμπεδώνεται όμως μια νέα μόνιμη αντίληψη μηδενικής ανοχής, στην πράξη όχι στα λόγια. Και το κυριότερο, αντί να ακολουθήσουμε τον επιφανειακό δρόμο του εύκολου εντυπωσιασμού προχωράμε σε αλλαγές που αντιμετωπίζουν σε μόνιμη πια βάση τα προβλήματα. Ένα παράδειγμα:
Η προαγωγή των διευθυντικών στελεχών στις κρίσιμες θέσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους με αντικειμενικές, αξιοκρατικές διαδικασίες στις οποίες δεν υπεισέρχεται καθόλου ο πολιτικός παράγοντας.
Αυτό ταυτόχρονα σημαίνει ότι όσοι τώρα αναλαμβάνουν γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει πολιτικός «προστάτης» που θα τους καλύψει αν δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, πόσο μάλλον αν τυχόν εμπλακούν σε ζητήματα διαφθοράς.


ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Η ΝΔ εξακολουθεί και υπερασπίζεται τις πελατειακές πρακτικές που μέχρι και την τελευταία στιγμή προ των εκλογών διέλυαν το κράτος με αναξιοκρατικές προσλήψεις. Σε αυτή την πρακτική βάλαμε οριστικό και αμετάκλητο τέλος από τις 4 Οκτωβρίου. Ήταν η πρώτη απόφαση της Κυβέρνησής μας, ο πρώτος νόμος που ψηφίσαμε. Ούτε μία πρόσληψη δεν έχει γίνει από τότε, έξω από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Επιτρέψτε μου μια προσωπική αναφορά: όταν αντιμετώπισα το ερώτημα αν θα προχωρήσουμε σε νέες συμβάσεις έργου, για το μεταβατικό στάδιο μέχρι την εφαρμογή των νέων διατάξεων, προτιμήσαμε να μην υπογράψουμε ούτε μία. Η απάντηση μου ήταν να μην λερώσουμε τα χέρια μας ως Κυβέρνηση ούτε με μία πρόσληψη εκτός αξιοκρατικών διαδικασιών.

2 σχόλια:

  1. Η ΦΕΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ



    Δεν ξέρω αν βρήκατε λύση στο αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό έκανε την κότα, αλλά σήμερα απορώ με το αν η γνωστή διαφήμιση με τον τυροκόμο εμπνεύστηκε από την πρωθυπουργική τακτική ή αν η τακτική του πρωθυπουργού αντιγράφει τη διαφήμιση με τη.. φέτα

    Στη διαφήμιση λιγούρηδες προτρέπουν τον τυροκόμο να βιαστεί γιατί βαρέθηκαν να τον περιμένουν και εκείνος ατάραχος απαντά υψώνοντας το χέρι….

    -Φεεεεέτα

    Φωνάζουμε στον πρωθυπουργό:

    -Βιάσου. Η Ευρώπη θα ρίξει πρόστιμα για τη μη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων..

    Μιμούμενος τον τυροκόμο της διαφήμισης απαντά νωχελικά και με αταραξία…

    -Φεεεεέτα.!

    -Βιάσου.. Θα γεννήσω μέχρι τότε..

    Ατάραχος ο τυροκόμος απαντά σαν τον πρωθυπουργό…

    -Φεεεεεέτα!

    Για ότι προτρέπουν τον πρωθυπουργό να δώσει λύση επιτέλους, αυτός απαντά σαν τον τυροκόμο..

    -Φεεεεετα!

    Για την καθυστέρηση ο τυροκόμος εξηγεί..

    -Η φέτα θέλει τρεις μήνες για να ωριμάσει..

    Ο πρωθυπουργός εξηγεί.

    -Θα το εξετάσουμε και θα δώσουμε λύση..

    Συμπέρασμα. Ο τυροκόμος είναι πιο θετικός γιατί ορίζει το χρόνο ετοιμασίας. Ο πρωθυπουργός αντίθετα καθορίζει το χρόνο σε τέρμινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ο Ραγκούσης!
    Αυτός δεν λέει φεεεεεταααααα!!!!!
    Λέει φεεεεεεερτααααααααα!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα