Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Μπελάδες για τον κ. Αντ. Σαμαρά φέρνουν ο διορισμός αντιπροέδρων και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ στενών συνεργατών του

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
4+1 καβγάδες ζητούν διαιτητή

OΤΑΝ ο κ. Αντ. Σαμαράς έλεγε πρόσφατα ότι «εφέτος το καλοκαίρι δεν έχει διακοπές» , μάλλον εννοούσε πριν από όλους τον εαυτό του. Η αναδόμηση της ΝΔ θα είναι γρίφος για τον πρόεδρο του κόμματος της
αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα πρέπει να βρει γρήγορα απαντήσεις σε αρκετούς «μπελάδες». Η συνύπαρξη των δύο αντιπροέδρων, των κκ. Δ. Αβραμόπουλου και Στ. Δήμα, η χάραξη του πολιτικού σχεδιασμού, η επιλογή των εκλεκτών του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές τοπικές εκλογές, η
επικοινωνιακή στρατηγική, οι ισορροπίες ανάμεσα στα πρόσωπα του στενού επιτελείου του και η στάση που θα τηρήσει η ΝΔ στις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής που ασχολούνται με τα σκάνδαλα της περιόδου Καραμανλή είναι θέματα που απαιτούν άμεσα λύσεις.

Οι ρόλοι των αντιπροέδρων
Η ΕΠΙΛΟΓΗτων δύο αντιπροέδρων ξάφνιασε πολλούς στη ΝΔ. Από τη Ρηγίλλης επιμένουν ότι δεν υπάρχει θέμα ανάδειξης ενός εκ των κκ. Αβραμόπουλου και Δήμα σε «Νο 2». Ωστόσο ήδη από τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων είναι σαφές ότι ο κ. Δήμας έχει αναδειχθεί σε «τσάρο» της Ρηγίλλης. Παράλληλα δεν είναι λίγα τα στελέχη που αναρωτιούνται πώς θα συμβιβαστεί η ευθύνη του κ. Αβραμόπουλου για την πολιτική στρατηγική με εκείνη του κ. Δήμα για το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Επιπλέον ο κ. Αβραμόπουλος είναι μεν υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που σημειώνουν ότι έπειτα από μια επιτυχημένη θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Δήμας έχει διαμορφωμένες απόψεις. Διαθέτει επίσης διαύλους επικοινωνίας με άλλα ευρωπαϊκά κόμματα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ίσως κληθεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων της ΝΔ με αυτά μετά την αρνητική υποδοχή του «όχι» στο μνημόνιο.


Η «νάρκη» του πολιτικού σχεδιασμού


Η ΛΑΙΚΗρήση «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει» βρίσκει εφαρμογή στον «γαλάζιο» πολιτικό σχεδιασμό. Οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στον κ. Σαμαρά αλλά στο κάδρο μπαίνουν όχι μόνο οι δύο αντιπρόεδροι αλλά επίσης ο Γραμματέας του κόμματος κ. Α.Λυκουρέντζος, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μάξ. Χαρακόπουλος και στελέχη όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Κ. Μαρκόπουλος. Επίσης ουδείς μπορεί να αγνοήσει τον ρόλο του κ. Χρ. Λαζαρίδη, που αποτελεί το «alter ego» του κ. Σαμαρά. Πολλοί από τους παραπάνω κατέχουν θεσμικές θέσεις και επιθυμούν να διατυπώνουν τις δικές τους απόψεις. Ορισμένοι εξ αυτών είναι μετριοπαθείς. Αλλοι εισηγούνται επιθετικότερη τακτική. Ο κ. Λυκουρέντζος θα θέλει να έχει λόγο- αν και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα ώσπου να ενημερωθεί. Θεωρείται γενικά μετριοπαθής και σε αυτό το σημείο ταυτίζεται με τον κ. Χαρακόπουλο. Αγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσει ο κ. Μαρκόπουλος. Εκ των στελεχών που στήριξαν φανατικά τον κ. Σαμαρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είναι οπαδός του δόγματος «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Μετά την υποχώρησή του όμως στο θέμα της εκλογής νέου Γραμματέα η αντίδρασή του αναμένεται με ενδιαφέρον.


«Ψυχρός πόλεμος» στην επικοινωνία
ΤΟ ΓΕΝΙΚΟπρόσταγμα στα επικοινωνιακά φαίνεται ότι έχει πλέον επίσημα ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος. Σύννεφα πάντως παραμένουν. Οι «κακές γλώσσες» της Ρηγίλλης επιμένουν ότι μπορεί να αποφεύγονται οι αψιμαχίες ανάμεσα στον κ. Παναγιωτόπουλο και στον επικεφαλής του Γραφείου Τύπου κ. Γ. Μουρούτη αλλά «μεταξύ τους επικρατεί Ψυχρός Πόλεμος». Επίσης ουδείς απαντά στο ερώτημα εκ μέρους ποίου υπερασπίζονται επικοινωνιακά τις θέσεις Σαμαρά άνθρωποι όπως ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης του «Δικτύου 21» και επί σειρά ετών συνομιλητής του κ. Σαμαρά. Η επικοινωνία είναι κρίσιμη και σε σχέση με το πώς θα παρουσιάσει η Ρηγίλλης τη στάση της έναντι των σκανδάλων της διακυβέρνησης Καραμανλή. Μετά το Βατοπαίδι ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί μπροστά στην Εξεταστική Επιτροπή για τα ομόλογα που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, ενώ για το φθινόπωρο φαίνεται πως μετατίθεται η Εξεταστική για την οικονομία.


Ανασχηματισμός τομεαρχών
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο ανασχηματισμός των τομεαρχών θα γίνει μετά το καλοκαίρι, αν και οι απόψεις για το θέμα αυτό στο επιτελείο του κ. Σαμαρά διίστανται. Αυτό που είναι βέβαιον είναι ότι η Ρηγίλλης δεν είναι ικανοποιημένη από τη μέχρι στιγμής απόδοση της πλειονότητας των τομεαρχών, οι οποίοι εμφανίζονται άνευροι. Ο Σεπτέμβριος, εν όψει ΔΕΘ, ίσως είναι ο καλύτερος μήνας για να φανεί ότι η νέα «σκιώδης» κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση. Ο κ. Σαμαράς κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις επιλογές στις οποίες θα προβεί. Τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν στο παρασκήνιο διάφορα ονόματα, ενώ δεν αποκλείεται η προσφυγή και σε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, όπως ο κ. Ν. Μηταράκης για τον Τομέα Οικονομίας.
Ο γρίφος των χρισμάτων
Ο πολιτικός σχεδιασμός της ΝΔ για το φθινόπωρο περιλαμβάνει και την επιλογή των υποψηφίων για τις τοπικές εκλογές. Επί του θέματος θα γίνει και σύσκεψη αυτή την εβδομάδα στη Ρηγίλλης. Ποιος θα έχει βαρύνοντα λόγο; Αρχίζοντας από το χαμηλότερο επίπεδο, ουδείς μπορεί να παραβλέψει τον κ. Β. Μιχαλολιάκο. Ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και «σκληρός» προεδρικός, που στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της κοπής του ομφάλιου λώρου με τους «καραμανλικούς», έχει τις δικές του απόψεις. Πώς θα συντονιστούν αυτές με τον κ. Λυκουρέντζο που ως Γραμματέας έχει συναρμοδιότητα ενώ είναι και... «καραμανλικός»; Σε μετριοπαθή τροχιά κινείται και ο κ. Χαρακόπουλος, ενώ τυπικά όλοι αυτοί θα υπάγονται στον κ. Αβραμόπουλο, υπεύθυνο για την πολιτική στρατηγική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα