Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Φοροαπαλλαγές τα βασικά κίνητρα....Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Τον νέο αναπτυξιακό νόμο αναμένεται να παρουσιάσει εντός της εβδομάδας στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Αναμένεται να περιλαμβάνει κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, μέσω φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων αρχικού κεφαλαίου, ενώ προβλέπεται η σύσταση επενδυτικού συμβουλίου που θα εποπτεύει την εφαρμογή του νόμου.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπτυξιακός νόμος θα παρουσιασθεί εντός της εβδομάδος το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στην Βουλή. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος εισάγει τρεις βασικές μεταρρυθμίσεις.- Διαγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων βάσει μίας σειράς ποιοτικών χαρακτηριστικών που προσδιορίζουν το κατά πόσο η συγκεκριμένη επένδυση καταλήγει στην παραγωγή ενός προϊόντος ή στην παροχή μίας υπηρεσίας που είναι ανταγωνιστική, ποιοτική και συνεισφέρει στη βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας, κατά πόσο ενσωματώνει πράσινες δράσεις που συνιστούν και το νέο μοντέλο ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και πόσο συμβάλλει στην αναδιάρθρωση και την ισόρροπη ανάπτυξη.



- Ένταξη όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, με εξαίρεση αυτές οι οποίες ρητά απαγορεύονται είτε από το νόμο, είτε από αποφάσεις ή κανονισμούς της Εθνικής ή Κοινοτικής Νομοθεσίας. Με τον τρόπο αυτό εξαλείφεται μία βασική αδυναμία του προηγούμενου νόμου ο οποίος περιλάμβανε πλήθος ρυθμίσεων ως προς το είδος και εύρος των δραστηριοτήτων που ενισχύονται.


- Σύσταση επενδυτικού συμβουλίου το οποίο θα εποπτεύει την εφαρμογή του νόμου και θα εισηγείται βελτιώσεις και αλλαγές για προσαρμογή στις εκάστοτε νέες προκλήσεις.


Ο νόμος θα περιλαμβάνει κίνητρα για την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων μέσω φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων αρχικού κεφαλαίου. Θα προβλέπει την δυνατότητα απαλλαγής φόρου από το σύνολο των πραγματοποιούμενων κερδών ως την συμπλήρωση του ισόποσου της ενισχύσεως που θα λάμβανε η επένδυση αν υπαγόταν στο καθεστώς της απλής επιχορηγήσεως.


Η καταβολή των ενισχύσεων θα πραγματοποιείται σε τέσσερις φάσεις. Αρχικώς θα παρέχεται προκαταβολή μέχρι 25% με την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου. Σε δεύτερη φάση θα καταβάλλεται 25% επιπλέον με την ολοκλήρωση του 50% της συνολικής επενδύσεως. Στην τρίτη φάση, ήτοι μετά τον έλεγχο ολοκληρώσεως του έργου, θα καταβάλλεται ένα επιπλέον 40%. Τέλος, το εναπομείναν 10% θα καταβάλλεται μετά το πέρας της τριετίας από την ολοκλήρωση και εφόσον έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα.


Οι κατευθυντήριες γραμμές του νέου αναπτυξιακού νόμου τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε στις 25 Μαΐου, ωστόσο ακόμη ο νόμος δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα