Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

«Κοριοί» Χίλαρι στον ΟΗΕ

Είχε διατάξει Αμερικανούς διπλωμάτες να κατασκοπεύουν ανώτατους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και άλλων κρατών, υποκλέπτοντας ακόμα και... βιομετρικά δεδομένα από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα Μπαν Κι Μουν
ΑΡΘΡΟ PHOTO GALLERY

Την έντονη αντίδραση του ΟΗΕ προκάλεσε η αποκάλυψη-σοκ της Wikileaks, ότι η Χίλαρι Κλίντον διέταξε πέρυσι Αμερικανούς διπλωμάτες να κατασκοπεύσουν ανώτατους αξιωματούχους του ΟΗΕ και άλλων κρατών, υποκλέπτοντας ακόμη και... βιομετρικά δεδομένα από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα, Μπαν Κι Μουν.

Τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποίησαν ότι αυτή η συμπεριφορά παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και απηύθυνε έκκληση για πλήρη σεβασμό της ασυλίας όλων των διπλωματών.

Αυτός ο τεράστιος κόλαφος προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε παραίτηση τη Χίλαρι Κλίντον, εκτιμά η βρετανική Mail.


Σύμφωνα με έγγραφα του Wikileaks, που δημοσίευσαν η Guardian και οι New York Times, τον Ιούλιο του 2009 η Αμερικανίδα υπ. Εξωτερικών διέταξε διπλωμάτες που υπηρετούν στον ΟΗΕ και σε πρεσβείες της Μ. Ανατολής, της Αν. Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής να υποκλέψουν όπως μπορούν βιομετρικά και προσωπικά δεδομένα (ανάλυση ίριδας, δακτυλικά αποτυπώματα, πιστωτικές κάρτες) από αντιπροσώπους των μόνιμων μελών του Σ. Ασφαλείας. Δηλαδή από Ρώσους, Κινέζους, Γάλλους και Βρετανούς διπλωμάτες, αλλά και από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Η κατασκοπεία περιλάμβανε χρονοδιαγράμματα εργασίας, e-mail, fax και κινητά τηλέφωνα. Η Χίλαρι ζήτησε επιπλέον πληροφορίες για τις «ικανότητες διαχείρισης και το στιλ μάνατζμεντ του Μπαν Κι Μουν», αλλά και για την «επιρροή που ασκεί ο Νοτιοκορεάτης διπλωμάτης στη γραμματεία του ΟΗΕ» αναφορικά με τα ζητήματα του Ιράν, Αφγανιστάν/Πακιστάν, Β. Κορέας και Σομαλίας. Συνολικά η ντιρεκτίβα παρακολούθησης με τον κωδικό Sipidis (Secret Internet Protocol Distribution) στάλθηκε σε 33 αμερικανικές πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές.

Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να τοποθετηθεί σε αυτές τις κατηγορίες κατά την περιοδεία της σε Κεντρική Ασία και Μ. Ανατολή εκφράζοντας «απλώς τη λύπη της για όλες τις διαρροές της Wikileaks». Το χθεσινό κύμα αποκαλύψεων περιλαμβάνει ακόμη απαξιωτικά σχόλια Αμερικανών διπλωματών για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που χαρακτηρίζεται «πολιτικά ελλιποβαρής».

Με την περιουσία του Ταγίπ Ερντογάν και τους φημολογούμενους «οκτώ λογαριασμούς του σε ελβετικές τράπεζες» ασχολείται ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Ερικ Εντελμαν, σε ενημέρωση προς το Στ. Ντιπέρτμεντ το 2004. Σε άλλο τηλεγράφημα ο Αμερικανός διπλωμάτης αναπαράγει φήμες ανώνυμης πηγής για «μίζες του Ερντογάν από τη ρωσική εξαγορά τμήματος της εταιρείας Tupras».

«Τρελός, που ετοιμάζεται να μετατρέψει τη Βενεζουέλα σε άλλη Ζιμπάμπουε», είναι σύμφωνα με διπλωματικό σύμβουλο του Νικολά Σαρκοζί ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες. Αυτό είπε πέρυσι τον Σεπτέμβριο στον Αμερικανό υφυπουργό, Φίλιπ Γκόρντον.

Σε άλλα έγγραφα, ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα αποκαλύπτει πως ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροβ, έκανε γαμήλιο δώρο 5 κιλά χρυσάφι σε νιόπαντρο ζευγάρι φίλων του στο Νταγκεστάν, ενώ έραινε με 100 δόλαρα τους χορευτές.



ΓΙΑ ΑΧΜΑΝΤΙΝΕΤΖΑΝΤ

Πυρηνικά
Ο... Χίτλερ και το άγχος του Ισραήλ

Το άγχος του Ισραήλ να διατηρήσει το περιφερειακό πυρηνικό του μονοπώλιο, την ετοιμότητά του να επιτεθεί ακόμη και μόνο του κατά του Ιράν αποκαλύπτουν ευαίσθητα έγγραφα του «Wikileaks», τα οποία χαρακτήρισαν τον σκληροπυρηνικό ηγέτη της χώρας ως «Χίτλερ».

Τα έγγραφα, που επικαλούνται τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, επισημαίνουν ότι το Ιράν έχει αποκτήσει προηγμένους πυραύλους οι οποίοι είναι πολύ πιο ισχυροί από εκείνους που έχουν δηλώσει οι ΗΠΑ ότι διαθέτει η Τεχεράνη στο οπλοστάσιό της. Η Βόρειος Κορέα έδωσε στο Ιράν 19 από τους πυραύλους, αναφέρει απόρρητο έγγραφο, με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου του 2010.


ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΜΠΝΤΑΛΑ
«Κόψτε το κεφάλι του φιδιού»

«Κόψτε το κεφάλι του φιδιού» (δηλαδή του Ιράν), φέρεται να είπε ο Σαουδάραβας μονάρχης στον στρατηγό Πετρέους το 2008, σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Ριάντ στην Ουάσιγκτον. Ο Αμπντάλα φέρεται να πίεζε συχνά τους Αμερικανούς να επιτεθούν στο Ιράν και να καταστρέψουν το πυρηνικό του πρόγραμμα, κάτι που είναι «κοινό μυστικό» για την Τεχεράνη.



ΜΠΑΝ ΚΙ ΜΟΥΝ
Φακελώθηκαν όλες οι διεθνείς επαφές του

Αν και φίλος της Αμερικής, ο γραμματέας του ΟΗΕ έγινε... φύλλο και φτερό από τους «κοριούς» της Χίλαρι. Αμερικανοί διπλωμάτες διατάχθηκαν να υποκλέψουν τα βιομετρικά του δεδομένα, όπως και άλλων αξιωματούχων του διεθνούς οργανισμού. Φακελώθηκαν ακόμη και οι επαφές του για διεθνή ζητήματα που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ (Ιράν, Αφγανιστάν, Β. Κορέα, Νταρφούρ, Σομαλία).



ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Εχει οκτώ λογαριασμούς στην Ελβετία

Οκτώ τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες έχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Wikileaks. Τα περιουσιακά στοιχεία του Ερντογάν και ο τρόπος με τον οποίο έκανε την περιουσία του αποτελούν αντικείμενο συζήτησης σε δύο από τα απόρρητα έγγραφα που εστάλησαν από την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα.


Σ. Αραβία - Μπαχρέιν
Παρότρυναν τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν


Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντάλα πίεζε τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν, λέγοντας «να κόψουμε το κεφάλι του φιδιού», αναφέρουν απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψε το Wikileaks (ημερομηνία 20 Απριλίου 2008). Στα εμπιστευτικά έγγραφα που δημοσιεύουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρεται ότι η Σ. Αραβία και το Μπαχρέιν παρότρυναν τις ΗΠΑ να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα και με στρατιωτική επίθεση. Επίσης, οι Σαουδάραβες εκφράζουν φόβους για αυξημένη επιρροή των σιιτών του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή. Αμεση ήταν η αντίδραση του Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος επεσήμανε ότι οι αποκαλύψεις του Wikileaks ήταν άνευ σημασίας και δεν πρόκειται να έχουν επιπτώσεις στις σχέσεις του Ιράν με τις αραβικές χώρες.

«Οι χώρες της περιοχής έχουν όλες φιλικές σχέσεις μεταξύ τους. Αυτός ο θόρυβος δεν θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις των χωρών», υποστήριξε ο Ιρανός πρόεδρος κι έκανε λόγο για προπαγάνδα των Αμερικανών.

«Δεν υπήρξε διαρροή εγγράφων, γιατί κάποιο τμήμα της αμερικανικής κυβέρνησης τα κατασκεύασε», τόνισε.

Πάντως, οι Αραβες σύμμαχοι των ΗΠΑ τηρούν σιγήν ιχθύος μετά τις αποκαλύψεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους αναλυτές, πλήττουν την εμπιστοσύνη τους έναντι της Ουάσιγκτον. Στις αποκαλύψεις του Wikileaks συμπεριλαμβάνεται η «είδηση» ότι ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, πάσχει από καρκίνο τελικού σταδίου.


ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΑΜΕΡΟΝ
«Ρηχός» ο Βρετανός πρωθυπουργός

«Ρηχό» χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, σύμφωνα με έγγραφα του Wikileaks. Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού έσπευσε να τονίσει ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ουάσιγκτον παρά τη διαρροή ευαίσθητων εγγράφων, τα οποία ουδόλως κολακευτικά είναι για τον ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ.



«Τρομοκράτης» το... Wikileaks
«Δεχτήκαμε κάτι χειρότερο από στρατιωτική επίθεση», ισχυρίστηκε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ζητώντας από τη Χίλαρι Κλίντον να ανακηρύξει τη Wikileaks... τρομοκρατική οργάνωση.




Ο Τσάβες θα κάνει... Ζιμπάμπουε τη Βενεζουέλα
«Τρελό» που θα μετατρέψει τη Βενεζουέλα σε Ζιμπάμπουε, χαρακτηρίζουν τον Τσάβες Αμερικανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι, υποστηρίζουν τα απόρρητα έγγραφα του Wikileaks. Σύμφωνα με έγγραφο που περιλαμβάνει συνομιλία του Γάλλου συμβούλου του Σαρκοζί με τον Αμερικανό υφυπουργό Φιλίπ Γκόρντον, τον πρόεδρο της Βενεζουέλας ούτε η Βραζιλία δεν μπορεί πλέον να τον στηρίζει.

ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ
Περήφανη για τους υφισταμένους της!

Οχι μόνο δεν ζήτησε συγνώμη για τις εντολές που έδωσε σε Αμερικανούς διπλωμάτες ανά τον κόσμο να κατασκοπεύουν τον... γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και ξένους συναδέλφους τους, αλλά δήλωσε κι από πάνω... περήφανη για τους υφισταμένους της. Αντί να παραιτηθεί για το σκάνδαλο, όπως πιθανολόγησε η βρετανική «Mail», επιτέθηκε στους πρωταίτιους των διαρροών.

Γ. Παπαδάτος - Μ. Αγγελίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα