Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Και βολές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Σκληρή κόντρα για τον προϋπολογισμό στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2011. Η Βάσω Παπανδρέου ότι ο προϋπολογισμός παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ως προς τη στόχευση και την εκτέλεσή του, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Υγείας, Έκτορας Νασιώκας, ζήτησε μείωση αποδοχών των βουλευτών και πάγωμα της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα.

«Στήριξη στην κυβέρνηση δεν σημαίνει σιωπή. Ορισμένα “όχι”έχουν μεγαλύτερη αξία για τη συλλογική προσπάθεια από στρατευμένα “ναι”» δήλωσε η Βάσω Παπανδρέου, πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.
«Είναι αυτονόητο ότι ψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2011. Σημαίνει, όμως, ότι μιλούμε για αξιόπιστο προϋπολογισμό που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα; Όχι» συνέχισε.

Η ίδια εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ως προς τη στόχευση και την εκτέλεσή του, όπως και ο προηγούμενος».

«Τι οφείλει να πράξει περαιτέρω η κυβέρνηση; Να διαπραγματευτούμε πολύ πιο σκληρά. Να επιταχύνουμε τις δράσεις που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης και να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ της κεντρικής διοίκησης» πρότεινε.

Η βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική και στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πράγματι μπορεί να γίνει κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης από το Σεπτέμβριο και μετά. Όμως κυρίες και κύριοι της ΝΔ, βουλιάξατε το καράβι και μας καταγγέλλετε ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει με 9 μποφόρ. Δεν σας ζητούμε να στηρίξετε την κυβέρνηση, αλλά την Ελλάδα, στα ζητούμενα για δικαιοσύνη και ανάπτυξη».

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Υγείας, Έκτορας Νασιώκας, ζήτησε μείωση αποδοχών των βουλευτών και πάγωμα της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, δεδομένου ότι το 2011 και το 2012 δεν είναι χρονιές εκλογών.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος αφού σημείωσε ότι «δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός», εξέφρασε το παράπονο ότι έχει ζητήσει ραντεβού με τον πρωθυπουργό «και ακόμη δεν μου έχει απαντήσει».

Ακόμα, τόνισε πως «συνειδησιακά δεν θα μπορούσα να δεχτώ μειώσεις μισθών και συντάξεων», αναγνώρισε πάντως ότι «είναι αναγκαίο κακό» προσθέτοντας ωστόσο:

«Ξέρετε τι θα πει να πέφτει έξω κάποιος που έχει προγραμματίσει τη ζωή του και τις υποχρεώσεις του και όχι γιατί τα έπαιξε στο τζόγο;»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του και αναφερόμενος στο νέο προϋπολογισμό, ο κ. Ρομπόπουλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει πάρει πολλά μέτρα, ας της δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία».

Την αντίθεσή του στις περικοπές μισθών εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Οι πολίτες δεν αντιστρατεύονται τις μεταρρυθμίσεις. Όμως, δεν είναι διαρθρωτικές αλλαγές η οριζόντια μείωση των μισθών.»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «για να πετύχουμε στη μάχη που δίνουμε για στέρεες βάσεις της χώρας υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Να στηρίξουμε με κάθε μέσο το κοινωνικό κράτος. Είναι η ψυχή μας και αν το χάσουμε, θα είναι σαν να παραδίδουμε την ψυχή μας στο διάβολο.»

Από το βήμα της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «με το νέο αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό που κατέθεσε επιβεβαιώνει ότι έχει κόψει κάθε γέφυρα εθνικής συνεννόησης για ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό, επιβάλλοντας και άλλα μέτρα εισπρακτικά και πρόσθεσε ότι «η ύφεση αποτελεί πολιτική επιλογή της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα του ελλείμματος ή του χρέους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα