Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Νάντια Γιαννακοπούλου: Ερώτηση με θέμα τη… βουτιά στην αγορά ακινήτων και τις κατασκευές

Η βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Οικονομικών, με θέμα την  «πτώση στην αγορά ακινήτων και τον κατασκευαστικό κλάδο». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η αγορά ακινήτων και γενικότερα ο κατασκευαστικός κλάδος διέρχονται τη μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας δεκαετίας και μαζί με αυτή οι χιλιάδες επαγγελματίες που εμπλέκονται σε έναν από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία κτηματομεσιτών, οι πωλήσεις ακινήτων πανελλαδικά έχουν σημειώσει ραγδαία πτώση σε ποσοστό άνω του 50% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ τα τελευταία χρόνια, όσες οικοδομικές άδειες είχαν εκδοθεί, μέχρι στιγμής δεν έχουν ενεργοποιηθεί.
Από την άλλη, όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς βρίσκονται στην ανεργία ή, στην καλύτερη περίπτωση, υποαπασχολούνται. Όλα αυτά συνθέτουν μια ζοφερή κατάσταση στο χώρο των ακινήτων, στον οποίο παρατηρείται υπερπροσφορά νεόδμητων ακινήτων, περιορισμένη ζήτηση και πτώση των τιμών σε ποσοστό άνω του 15% από την αρχή του έτους, σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι ότι ούτε η εξαγγελία ότι θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες έχει οδηγήσει τους πολίτες στο να επισπεύσουν την αγορά ενός ακινήτου ή τη μεταβίβαση κάποιου άλλου.

Αξιοσημείωτο, όμως, είναι το γεγονός ότι από την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην αγορά θα περίμενε κανείς ραγδαία πτώση των τιμών. Κάτι τέτοιο, όμως, δε συμβαίνει. Η πτώση κατά 15% θεωρείται ήπια από παράγοντες της αγοράς και σε καμία περίπτωση δε συνάδει με το γενικότερο δυσμενές οικονομικό κλίμα. Ορθό, βέβαια, θα ήταν για την τόνωση της αγοράς, οι κατασκευαστικές εταιρείες να μειώσουν τις τιμές των υπερτιμημένων ακινήτων.
Στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στο Νομό Μεσσηνίας, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική και συσχετίζεται πρωτίστως με την άρνηση των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια και να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες.
Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
1. Προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει ενισχυτικά, για την κτηματαγορά, φορολογικά μέτρα, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση, να ενισχυθεί η αγορά και να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας στον κλάδο της οικοδομής;
2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα προβλέπεται να ληφθούν για την ενίσχυση της κτηματαγοράς στη Μεσσηνία, εν όψει και των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει;».

4 σχόλια:

  1. Μπράβο γαλιάντρα μου άξιος ο μισθός σου και μπράβο των Μεσσήνιων που σε έστειλαν στην βουλή για να παλέψεις για το καλό τους.
    Οι βουλευτές να γίνουν 100,φτάνουν και τα κολόπαιδα των οικογενειοκρατειών να πάνε για δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΤΟΝ APOLOJAIS του last τιποτα ρε λεβεντες??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να δοσουν οι τραπεζες δανεια και πως θα εξωφληθουν αυτα κυρα Ναντια? με το λαδι 2.15

    NLS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μωρή λολού άντε πλύνε κανένα πιάτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα